WILLIAM LAW: O chemare serioasă

Nu există nimic înţelept sau sfânt sau drept decât voia perfectă lui Dumnezeu.Întreaga natură a virtuţii constă în conformarea la voinţa lui Dumnezeu; întreaganatură a păcatului decurge din ea. Fie că este cea mai glorioasă fiinţă îngerească,fie cea mai de jos dintre târâtoare, toată creaţia este supusă aceleiaşi voi a lui Dumnezeu care a proiectat şi planificat funcţiile sale. Prin urmare, dacă te vei dovedi a nu fi un rebel faţă de ordinea creaţiei, trebuie să acţionezi ca acele fiinţe deopotrivă de deasupra şi de desubtul tău: să nu doreşti nimic, decât în măsura în care crezi că este voia lui Dumnezeu.

Să te consideri a fi o fiinţă care nu are altă treabă în lume decât aceea care îţi cere Dumnezeu să fii: să nu ai nicio dorinţă, să nu cauţi nicun fel de motivaţie egoistă,ci să umpli acel loc şi să îndeplineşti acel rol pe care l-a rânduit plăcerea Divină. A crede că eşti al tău însuţi sau la dispoziţia ta este la fel de absurd cum e a credecă te-ai creat singur.

Este la fel de sigur că nimic nu i se întâmplă copilului ascultător şi încrezător allui Dumnezeu la întâmplare, precum faptul că lumea însăşi nu a fost creată prin accident. Dacă suntem îndreptăţiţi să credem că «Dumnezeu este dragoste», nu putem ţine noţiunile noastre de conformare şi resemnare în faţa voii divine prea sus. Într-adevăr, nu ne putem odihni mulţumiţi de asigurarea deplină că nimic nu răneşte şi nu ne distruge decât acea libertate de alegere pe care ne-a încredinţat-o Dumnezeu. Alege orice viaţă în afara vieţii lui Dumnezeu şi a cerului, şi ai să constaţi că ai ales moartea.

_________________________________________________
William Law (1686-1761) /  Extras din cartea Pe marginea prăpastiei, pag.91-92 de Dave Hunt, traducere de Doru Motz)
__________________________________________________

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.