BENI FĂRĂGĂU – Nu lăsați să vi se fure Crăciunul!

beni-faragau-agape-ocCâți dintre dumneavoastră ați făcut cumpărături la Target în ultima lună? „I don’t know why you laugh.” Am învățat si eu aici, Crăciunul a primit o nouă denumire și îi spuneți ‘The Season of More’. (Sezonul de mai multe). The Season of more food, of more shopping, of more ties, of more of everything. (Sezonul mai multă mâncare, mai multe cumpărături, mai multe cravate, mai multe din toate.) Și realmente este copleșitor să vezi  ce se întâmplă cu sărbătoarea noastră. Dar, te ingrozesti cand afli că într-o singură lună 40 de milioane de carduri au fost citite si curățate. Așa ca, uitati-vă, vă rog la conturile voastre de bani ca să vedeți ce se intâmplă cu ele. Dar în seara asta, dați-mi voie să las lumea cumpărăturilor si să vă pun o intrebare putin mai directă:

Oare nu cumva mi-a furat cineva Craciunul? Că, dacă îmi fură câțiva dolari de pe card, omul nu trăieste numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu. Dar, daca ti-a furat cineva Crăicunul, ți-a furat sufletul și veșnicia. Dar, poate ca veti intreba: De ce sa mi-l fure cineva, când Craciunul nu-i decât – uitati-vă in jur – lumini si brazi. Mă bucur ca este o cruce acolo, să ne aducem aminte de ce a venit Domnul Isus Hristos. Crăciunul, de obicei,  este doar bucurie si colind si ne bucurăm de el si copiii si noi, cei mai in vârstă. As vrea să trec în revistă câteva din personajele Crăciunului.

In primul rand este arhanghelul Gavril care vine cu anunțul la fecioara Maria din Nazaret. Apoi este fecioara însăși, Maria. Este viitorul ei soț, Iosif. Dar, cum sa uitam pe Prunc, sau  de îngerul mesager care vorbeste lui Iosif în vis. Vorbeste cuplului să fugă in Egipt. Cu siguranță nu-i putem uita pe păstori sau corul îngeresc din noaptea aceea.

Dar cred că foarte multi dintre noi in zilele noastre uitam un alt personaj foarte prezent de când este istoria. Si de mult mai de mult, de cand am fost noi adusi pe scena, noi oamenii. Exista un personaj, care in momentul in care-l uiti, el are libertatea sa lucreze in viața ta, asa cum hackerii, până nu-i știi, au libertatea să adune milioane de carduri si sa le foloseasca la vremea lor, asa exista un personaj ciudat si dati-mi voie sa va spun când si cum s-a supărat el pe noi si pe Pruncul din iesle.

In Geneza 3:15 , Dumnezeu a rostit primul cuvânt de Crăciun, primul cuvânt despre întrupare. Geneza 3:15

Vrăşmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămînţa ta şi sămînţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcîiul.

Pune-te in locul lui. Îl cheama Diavolul, sau Șarpele cel vechi, sau Satan. Ce-ai face dacă ai auzi astfel de cuvinte? Cred ca ai face tot ce ți-ar sta în putință  să anihilezi acest plan a lui Dumnezeu.

Dragii mei, în acest blestem/binecuvantare sau blestem/promisiune puteți găsi rădăcinile tuturor intrigilor iadului dealungul intregii istorii. Dar, în acelasi timp si nadejdea oamenilor, pentru ca in prezenta Lui era Adam si Eva, care tocmai păcătuiseră. Si Dumnezeu le spune, „Va veni o răzbunare. Va veni o sămânță a femeii ca să zdrobească capul Șarpelui.  si să elibereze omenirea de robia păcatului. Primul cuvant de intrupare, rostit in istoria noastră,  este Genesa 3:15. Dar, din pacate, el a declansat un război , un conflict cosmic.

Dați-mi voie să sar în ultima carte din Biblie, Apocalipsa 12:1-5-

În cer s’a arătat un semn mare: o femeie învăluită în soare, cu luna supt picioare, şi cu o cunună de douăsprezece stele pe cap.
2 Ea era însărcinată, ţipa în durerile naşterii, şi avea un mare chin ca să nască.
3 În cer s’a mai arătat un alt semn: iată, s’a văzut un mare balaur roş, cu şapte capete, zece coarne, şi şapte cununi împărăteşti pe capete.
4 Cu coada trăgea după el a treia parte din stelele cerului, şi le arunca pe pămînt. Balaurul a stătut înaintea femeii, care sta să nască, pentruca să -i mănînce copilul, cînd îl va naşte.
5 Ea a născut un fiu, un copil de parte bărbătească. El are să cîrmuiască toate neamurile cu un toiag de fer. Copilul a fost răpit la Dumnezeu şi la scaunul Lui de domnie.

Nu stiu cum a nascut Maria, dar imaginea aceasta (din vers. 2) vorbeste despre noaptea respectiva. Dar, cred ca vorbeste despre mult mai mult decat atat, pentru ca versetul continua- in vers. 3, 4. In momentele in care a aparut primul om, prima sămânță a femeii pe planeta noastra, Cain… Scriptura spune ca Dumnezeu i-a chemat si pe el si pe fratele lui, Abel. Si probabil ca i-a instruit cu privire la jertfe. Dar, in momentul in care Dumnezeu respinge jertfa lui Cain si o primeste pe a lui Abel, diavolul intră in inima lui Cain si incepe sa lucreze, dragii mei, imotriva planului lui Dumnezeu. Si sămânța femeii este omorâtă, zdrobită. Si el se bucura ca a scapat. Dar, cand se naste ‘cel inlocuit’, sau inlocuitorul, Set. Colindați, va rog, intreaga istorie si veti vedea ca in permanență, Diavolul a fost pe urma femeii, sa mănânce copilul de parte barbateasca. V-as duce pe vremea urmasilor lui David, pe vremea Ataliei. Si-a pus in gand aceasta femeie straina, femeie idolatra, ajunsa pe tronul lui Iuda, sa ucida pe toti urmasii lui David. Un pruncusor este scăpat ca prin minune si dus in templu.  si ajunge împărat mai târziu.

Dar, dati-mi voie sa vin in noaptea de Craciun, sa va intreb. Noi cântăm doar  de ingeri, de colinde, de pace, de bucurie. Oare chiar a dormit Satana in noaptea aceea? Oare nu stia ce se intampla? Oare nu o fi fost prezent? Este suficient sa va aduc aminte  de istoria magilor in Matei, cap. 2.

Probabil ca urmasi ai lui Daniel, din Babilon, auzind de profetiile si cunoscand profetiile Vechiului Testament, au pornit pe urma stelei si au ajuns in palatul lui Irod. Stiti povestea mai departe: Cand a auzit Irod, cel care si-a ucis nevasta si 3 copii, si era un răzbunător. Cand a auzit de un rege, că se va naste, s-a tulburat. Si textul spune ca intregul Ierusalim s-a tulburat impreuna cu el. Dumnezeu intervine. Magii pleaca spre casă pe un alt drum si Pruncul fuge in Egipt. Dar Scriptura spune ca Irod, in mânia lui, a omorât pe toti copiii de parte barbateasca din jurul Betleemului. Urmeaza apoi fuga in Egipt, din aceeasi pricina. Prin istoria magilor, cred ca Matei, pentru poporul evreu, care cunostea aceasta istorie a Scripturii, recapituleaza tot conflictul cosmic pe care l-a pornit Dumnezeu prin cuvantul de intrupare din Geneza 3:15.

Ce s-a intamplat totusi de Craciun? Exista in Biblie un verset care spune, ingerii Domnului (e mai bine sa-i pun la plural) tăbărăsc in jurul celor ce se tem de El. Cred ca asa putem explica colindul de Craciun: Corul ingeresc, pastorii, linistea din jurul ieslei. (10:36) In noaptea intruparii, ingerul Domnului a tabarat in jurul pruncului Isus. Interventia lui Dumnezeu, prezența ingerilor este evidentă in toată istoria Crăciunului. In Matei 2:12 spune că: ‘În urmă, au fost înştiinţaţi de Dumnezeu în vis să nu mai dea pe la Irod, şi s’au întors în ţara lor pe un alt drum.‘ Dar, poate in aceeasi noapte, dupa ce au plecat magii, spune vers. 13 ‘un înger al Domnului se arată în vis lui Iosif, şi -i zice: ,,Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui, fugi în Egipt, şi rămîi acolo pînă îţi voi spune eu; căci Irod are să caute Pruncul, ca să -L omoare.” 

 Dragii mei, miza era uriașă. Nu uitati, Dumnezeu rostise in auzul sarpelui, acolo in gradina, „sămânța femeii îți va zdrobi capul.” Si aceasta sămânță a femeii nu urma sa fie oricine.

In Luca 1:30 ‘Îngerul i -a zis: ,,Nu te teme, Marie; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu. 31 Şi iată că vei rămînea însărcinată, şi vei naşte un fiu, căruia îi vei pune numele Isus. 32 El va fi mare, şi va fi chemat Fiul Celui Prea Înalt; şi Domnul Dumnezeu îi va da scaunul de domnie al tatălui Său David.’

Pruncul din iesle era Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, dezbracat de slava Lui si coborat intre noi, ca sa dea batalia pe care noi am pierdut-o prin primul Adam. ‘şi Domnul Dumnezeu îi va da scaunul de domnie al tatălui Său David. 33 Va împărăţi peste casa lui Iacov în veci, şi Împărăţia Lui nu va avea sfîrşit.”

Pruncul nascut in iesle a venit sa aseze pe pamantul nostru o imparatie vesnica. Dar, ca aceasta imparatie sa poata fi asezata, lucrarile diavolului trebuiau  nimicite. De aceea, vrajmasul de capatai a lui Satan, a sarpelui era tocmai Pruncul acesta nascut in iesle, samanta femeii dupa promisiunea lui Dumnezeu.

Dragii mei, sosise ceasul astral al omenirii. Noaptea de Craciun nu-i ca oricare alta noapte. Este o noapte absolut unica in universul nostru, pentru ca in acest ceas urma sa se implineasca sau sa porneasca implinirea promisiunii sau sentinței pe care Dumnezeu a dat-o in Eden:

Vrăşmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămînţa ta şi sămînţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcîiul. (Geneza 3:15)

Pe pamant era pace pentru ca ingerii Domnului tabarasera in jurul Pruncului, in jurul ieslei, in jurul familiei sfinte. Dar, oare ce se intampla in locurile ceresti, acolo unde noi n-avem acces cu ochii nostri, cu simțurile noastre? Dar, Scriptura vine si ne reveleaza adevaruri pe care noi nu le putem vedea.

Dati-mi voie sa cites mai départe textul din Apocalipsa 12:5 –  Ea a născut un fiu, un copil de parte bărbătească. El are să cîrmuiască toate neamurile cu un toiag de fer. Copilul a fost răpit la Dumnezeu şi la scaunul Lui de domnie. –- 7 Şi în cer s’a făcut un război. Mihail şi îngerii lui s’au luptat cu balaurul. Şi balaurul cu îngerii lui s’au luptat şi ei, 8 dar n’au putut birui; şi locul lor nu li s’a mai găsit în cer. 9 Şi balaurul cel mare, şarpele cel vechi, numit Diavolul şi Satana, acela care înşeală întreaga lume, a fost aruncat pe pămînt; şi împreună cu el au fost aruncaţi şi îngerii lui. –-12 De aceea bucuraţi-vă, ceruri, şi voi cari locuiţi în ceruri! Vai de voi, pămînt şi mare! Căci diavolul s’a pogorît la voi, cuprins de o mînie mare, fiindcă ştie că are puţină vreme.

Dragii mei, dincolo de brad, de globuri, de betele, de cadouri, de intâlniri familiare, de bucurie, ar fi păcat, de fapt, să uităm de faptul ca el, Șarpele, n-a murit. Este viu, este prezent. Si vreau să vă spun că si-a realizat aproape ce si-a dorit. Pentru majoritatea dintre noi, ne-a furat Craciunul. Ne-a lăsat cu celelalte lucruri: The Season of More (Sezonul de mai mult/multe) Bucuria lui este sa te lase cu cojile, fara miez, cu forma, fara viata.

Care este de fapt esența sărbătorii noastre?

Când am intrat in adunarea voastra, (sunt pentru prima dată aicea), si am privit aranjamentul de Crăciun, m-am bucurat ca este asezat la umbra crucii. Atunci cand noi rupem cele două delaolaltă (împreună), pierdem si una si cealalta si rămânem doar cu coaja, doar cu forma. Ce spune evanghelistul Matei despre Crăciun? In vers. 21 din cap 1- 21 “Ea va naşte un Fiu, şi-i vei pune numele Isus, pentru că El va mîntui pe poporul Lui de păcatele sale.” Pentru ca, sarbatoarea Craciunului sa aiba sens, trebuie sa ne punem cateva intrebari, chiar in mijlocul bucuriei. Intrebari, la care daca nu ai raspuns, n-ai nici Craciun si n-ai avea nici Pasti:

  1. In primul rand, ce este păcatul? Observati, Pruncul acesta s-a nascut ca sa mântuiascâ pe poporul Lui de pacatele sale.
  2. In al doilea rand, care este consecința ultimă a păcatului? Noi păcătuim si stim lucrul acesta. De mici copii suntem constienti de faptul ca facem lucruri pe care nu trebuie sa le facem. Dumnezeu ne-a dat o conțtiință. Si constiința vorbeste cu noi până nu adormim si o călcam in picioare. Dar, avem impresia ca un „Doamne, iartă-mă!” rezolva problemele. Nu, păcatul are consecințe mult mai mari. Iar consecintele lui finale sunt dezastruoase, este desparțirea noastra finala de Dumnezeu.
  3. A treia intrebare este: De ce era nevoie ca Dumnezeu  însuși să dezbrace slava Lui, să ia un chip de om, să umble printre noi, plin de har si de adevar, după care sa se lase atârnat pe lemnul crucii, in locul tău si-n locul meu?

Dragii mei, Scriptura ne spune ca noi toti am pacatuit si suntem lipsiti de slava lui Dumnezeu, indiferent cine esti si cum te cheama, indiferent cati bani ai si cate scoli ai. Esti un pacatos, asa cum sunt si eu. Scriptura ne spune ca mânia lui Dumnezeu se descopera din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezeu si impotriva oricarei nelegiuiri a oamenilor care sufocă (înădușă)  adevărul în nelegiuirea lor. A necinsti pe Dumnezeu inseamna a gândi rău cu privire la El. Si a comite nelegiuirea inseamna a transforma  gândul in faptă, asa cum Eva a văzut ca pomul este bun de mâncat, placut de privit, de dorit sa deschida cuiva mintea,  si a inceput sa gândeasca rău despre Dumnezeu, când Șarpele i-a spus, „Ah, Dumnezeu stie ca veti fi ca El.” Dar cand a intins mâna si a luat din fructul oprit, gândul s-a transformat in fapta si Dumnezeu a trebuit sa pedepseasca cu moartea, pacatul, cu alungarea din prezenta Lui.

Scriptura ne spune ca din moment ce Dumnezeu ne-a legat de Adam, de protopărintele nostru, noi toti suntem nascuti in nelegiuire si in păcat. Cu alte cuvinte, Dumnezeu însuși a inchis pe toti oamenii in neascultare pentru ca să se poată îndura prin al doilea Adam (Isus) de toți. In Romani 5:15 Pavel spune, „Dar cu darul fără plată nu este ca şi cu greşala; căci, dacă prin greşala unuia singur, cei mulţi au fost loviţi cu moartea, apoi cu mult mai mult harul lui Dumnezeu şi darul, pe care ni l -a făcut harul acesta într’un singur om, adică în Isus Hristos, s’au dat din belşug celor mulţi.

De ce a trebuit Dumnezeu sa coboare intr-un trup ca al tau si al meu? Fiul lui Dumnezeu a devenit om ca tine, om ca mine pentru ca sa poata fi mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii. Atunci când Dumnezeu a zis, „Plata pacatului este moartea,” si cand primii oameni au pacatuit, in harul Lui, Dumnezeu a omorât niste animale nevinovate in locul lor. I-a imbracat cu haine de piele si i-a alungat din prezenta Lui. Dar lucrul acesta nu putea rămâne in picioare, pentru ca un Dumnezeu drept nu poate schimba un om cu un miel. Noi suntem coroana creatiunii lui Dumnezeu. Noi purtăm chipul lui Dumnezeu. Nici un animal nu este egalul nostru, dragilor, oricât de mult i-am iubi. Si de aceea, toate jertfele de animale care au fost duse in istorie, n-au făcut altceva decât să ne încarce la Dumnezeu cu vinovatie;  Satana să-i râdă în nas. Sa-i zica, „Hei, tu zici ca esti un Dumnezeu drept. Nu poti face asa ceva.” Singura șansa era ca El însusi, legiuitorul, sa vina să plateasca pentru pacatele noastre. Si prin intruparea Fiului lui Dumnezeu, El a devenit om ca noi, ca sa poata fi mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii.

Daca  în noaptea de Crăciun nu văd zorile Paștelui, nu stiu cine a avut ideea să combine crucea cu Craciunul, dar nu cred că ele pot fi despărțite. Dacă noaptea de Crăciun nu văd zorile Pastelui, am trecut pe lângă esența Crăciunului. Dragii mei, mi-s dragi copiii. Si eu am doi nepoti aici si doi nepoti acasa si suntem, cu sotia mea, rupti intre doua familii, intre două lumi. Si azi am auzit vestea că nepotica noastra a treia, a trebuit să fugă cu ea la urgență. Mi se sfâșie inima; nu pot s-o ajut. Dar imaginati-vă să te uiti la un prunc in iesle, asa drăgălaș cum îi, și dintr-o dată, imaginea să te ducă pe Calvar, sub cruce. Si să-L vezi pe Pruncul acela, ajuns mare, plătind pentru păcatul tău si pentru păcatul meu.

Întruparea l-a adus pe Fiul lui Dumnezeu in lumea noastra. Stiti de ce? Ca El să ne poată duce pe noi in lumea Lui. Dar pentru aceasta, după cum Fiul lui Dumnezeu s-a născut in lumea mea, din om si ca om, tot asa, eu trebuie să mă nasc în lumea Lui, din Dumnezeu. Nu este altă solutie. După cum Fiul lui Dumnezeu s-a născut din om in lumea mea, tot asa si eu trebuie să mă nasc din Dumnezeu in lumea Lui. Religia, dragii mei, nu mântuiește pe nimeni. Eu vin dintr-o biserică baptistă, sunt 3/4 penticostal. Dar e tot una, cu alte cuvinte, nici una nici alta n-au nici o valoare ca  și tăierea împrejur, nici un preț.

Si de aceea, toti avem nevoie de Domnul Isus Hristos. Un om învățat, un om religios, un lider al vremii respective, vine intr-o seara sa vorbeasca cu Domnul Isus. Numele lui este Nicodim; stiti povestea lui. Dragii mei, abia isi deschide gura si Domnul Isus i-o taie scurt si-i spune in Ioan 3 vers.

,Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.”

 Dati-mi voie sa aduc toate cuvintele aici- „Daca un om nu se naste din nou,” din duh, de sus, din Dumnezeu… Nu te mira ca ti-am zis, „Trebuie s ava nasteti din nou”. Ți-e drag de religia ta? Ține la ea. Eu vreau sa-ti spun ca nu te ajută la absolut nimica. Daca nu esti născut din nou, nu esti născut din Dumnezeu, in lumea lui Dumnezeu. Esti incompatibil cu cerul. Asta a făcut păcatul cu noi. Ne-a făcut incompatibil cu cerul. Avem nevoie de o recompatibilizare, de o naștere din nou, de o nastere din duh, din Dumnezeu.

E ajun de Crăciun. Dragii mei, nu lăsați să vi se fure Crăciunul. Stiu ce se va intampla dupa ce plecam de aicea. Ajungem acasa, mese bogate. Nu stiu daca obiceiul este sa deschizi acuma seara sau dimineata cadouri, bucurie, prieteni. Intrebarea mea este daca nu cumva poate sa fie ceva mai mult. Sarbatoarea este mult mai mult decat iesle, prunc, pastori, daruri, brad, globuri, betele, prajituri, cozonaci… mult mai mult. Daca am realizat pe cine sarbatorim, care este esenta acestei seri, dragii mei, poate ca am petrece mai mult cu fata la pamant inaintea Lui, asa cum s-au inchinat si magii. Il sarbatorim pe Fiul celui Prea Inalt, pe Mantuitorul care este Hristos Domnul. Il sarbatorim pe Imparatul Imparatilor si pe Domnul Domnilor. Il sarbatorim pe cel care singur poate fi Mare Preot si Mijlocitor pentru fiecare dintre noi, la dreapta lui Dumnezeu.

Îl sarbatorim pe Proorocul cel asteptat timp de milenii de lume. Îl sarbatorim pe Domnul si Dumnezeul nostru. Poate că în fața ieslei ar trebui să facem ce a făcut Toma. Să cădem inaintea Lui, rușinați de cuvintele pe care le-am zis, „Dacă nu voi pune degetul in mîna Lui si mîna in palma Lui, nu voi crede,” si sa rostim din toata inima noastra: „Domnul meu și Dumnezeul meu.

The Season of More, m-as bucura sa fie adevarat, daca acel ‘more- acel ‘mai mult’ ar fi centrat in Domnul Isus Hristos. Oare nu cumva ni s-a furat Craciunul? M-as bucura sa ma reintorc dupa Anul Nou si să vă intreb dacă a fost sau nu adevărat. Țineți minte intrebarea si bunul Dumnezeu să ne ajute să răspundem la ea înă din seara aceasta, să păstrăm ceea ce nimeni nu ne poate fura. Amin.

Agape Church Orange County 24 Decembrie, 2013

VIDEO by http://www.fiti-oameni.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.