Doar convingerile conduc la angajament (evlavie)

slide_8by Vestea Bună

 Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie,
este plin de mândrie şi nu ştie nimic
1 Timotei 6: 3-4

Am scris mai înainte despre Învățătura care duce la evlavie (angajament).

De când am scris, am mai discutat subiectul cu unul și altul din frați preocupați de chestiunea educației creștine, cu oameni care au suferit pentru angajamentul lor în lucrul lui Dumnezeu, cu cunoscători ai Cuvântului lui Dumnezeu și acum doresc să mai adaug câteva gânduri despre angajament (evlavie).

Când vezi un om angajat voluntar într-o lucrare oarecare, când vezi activitatea lui, implicarea lui activă și continuă, parcă vezi și auzi un ceas de perete. Tic-tac-ul ceasului și mișcarea pendulului au însă în spate un mecanism fără de care pendulul s-ar opri după 2-3 mișcări. Acest mecanism este energizat de greutățile care trag prima rotiță, greutăți ce trebuiesc ridicate regulat sau de un resort care trebuie ”tras” regulat. Tensiunea astfel păstrată a primei roți se va transmite prin succesiunea de rotițe, până la ultima și astfel tic-tac-ul pendulului se va auzi continuu.

Aș asemăna greutățile ceasului cu convingerile minții și tic-tacul pendulului cu faptele văzute ale celui ce trăiește și lucrează conform convingerilor.

O întrebare care mi s-a pus de către mai mulți a fost cam așa: cum faci ca cineva să fie angajat la o treabă, să fie implicat?  Să nu fie doar un pion inert, un om de duzină, ci un om activ, plin de dorința de bine!

clockPăi, să luăm ca exemplu ceasul cu pendul.
Bunica avea unul mai mereu stricat. Deseori, întreba pe o vecină cât e ceasul și mergea și muta arătătoarele. Mai târziu iar. Eu mă jucam cu pendulul și se mișca din inerție de 5-6 ori.
Dar se oprea.

Așa  e și viața multor creștini;: arătătoare înțepenite, pendul inert. E stricat ceasul, adică e stricat acel mecanism de rotițe care transmite tensiunea arcului sau a greutății până la pendul. Dacă socotim pendulul ca fiind activitatea vizibilă, cu sunet și mișcare, mecanismul de rotițe înșiruite și arătătoarele: vorbele și faptele cu care se exprimă, iar cum am mai spus, greutățile sau arcul ca fiind convingerile adânci ale minții, înțelegem că dacă un ceas e stricat, undeva acest lanț cinetic de mișcări e sărit de la loc, e stricat. Deseori cauza e lipsa arcului sau a greutăților, sau faptul că arcul e rupt.

Să mai exprimăm odată puțin altfel: greutățile țin tensionate rotițele,aceste greutăți aș socoti că preînchipuiesc convingerile, credințele neclintite. Mecanismul de rotițe legate unele de altele ar putea reprezenta argumentele care conduc de la o convingere la alta (logica lor), iar arătătoarele ar putea reprezenta mesajul pe care-l transmitem.

Ceea ce stă la baza ceasornicului este arcul sau greutatea, tensiunea și apoi rotițele.
Tot la fel, originea unui angajament ferm constă în tăria convingerilor și în fluența transformării lor în fapte efectuate tot cu convingerepână la detalii.

Dacă undeva convingerile nu sunt ferme, dacă o singură rotiță iese din osie, ceasul se va strica și se va opri. Un creștin fără convingeri ferme nu are cum să fie angajat, va fi deviat de primul șmecher care-l va influența câștigându-i atașamentul. Ca un ceas stricat.

Concluzie: doar succesiunea de convingeri ferme ale minții conduce la angajament.

Evlavie înseamnă loialitate, devotament, supunere, ascultare, credința în acțiune, reponsabilitate, angajament și implicare în planul lui Dumnezeu…

Să dăm un exemplu.

Continue reading Vestea Bună

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.