Erezia cea mai subtilă, ce înseamnă ”om duhovnicesc”?

7cea2bc2adab5c688d833c4710e7c51d

by Vestea Bună

Erezia cea mai subtilă în lumea evanghelică este credința că a fi duhovnicesc este o stare de spirit, un fel de transă, de extaz, o stare de fierbințeală a creierului, stare total lipsită de rațiune, de meditație, de analiză, de acea judecată a lucrurilor pe care o folosim zi de zi, atunci când ne planificăm viața asta terestră.

Să vedem cum apare termenul ”duhovnicesc” în câteva locuri din Biblie.

1. Stânca duhovnicească.
Era stânca atinsă de Moise cu toiagul, din care a țâșnit apă pentru setea poporului. E numită duhovnicească. De ce? Era ceva material deosebit în acea stâncă? S-a transformat în ceva după ce a crăpat?  Nicidecum. Era piatră ca toate pietrele și piatră a rămas, dar simbolistica evenimentului redat cu detalii în Scripturi, tâlcul acelei întâmplări face stânca să fie ”duhovnicească. Stânca este duhovnicească pentru că are tâlc, transmite un mesaj, un înțeles. Evenimentul țâșnirii apei din stâncă este o imagine, o preimaginare a crucificării, a răstignirii Domnului Isus. Dumnezeu a folosit sute de astfel de imagini (în creația și în Cuvântul Lui) ca să vorbească ”minții noastre” și să ne-o înnoiască(mintea).

2. Mâncarea duhovnicească.
Mana, prepelițele, tot ce au primit evreii pentru hrănire în pustie a fost tot o imagine a lucrării Domnului Isus de hrănire cu Cuvintele credinței și ale bunei învățături. Tâlcul acelei pilde vii îl vedem în atâtea locuri din Noul Testament care ne vorbesc despre alăptare spirituală, despre lapte și hrană tare, despre capacitatea de a te hrăni și a hrăni pe alții și despre creșterea spre acea capacitate. Mâncarea era spirituală nu pentru că-i făcea mai sfinți pe cei ce mâncau (au rămas tot păcătoși și cârtitori), cipentru că prin felul cum a fost dată, prin compoziție (mana de exemplu), prin toate detaliile purta în ea o înțelegere, un tâlc PENTRU NOI. Mâncarea ne vorbește despre învățare, despre ”hrănirea” cu cuvinte care satură și fac să trăiască și să crească omul lăuntric.

Continue reading Vestea bună

Advertisements

4 thoughts on “Erezia cea mai subtilă, ce înseamnă ”om duhovnicesc”?

 1. a thought

  Interesant subiect abordat si chiar insasi metoda explicativa si incercarea in fapt a tuturor . A vorbi insa despre cele adevarate nu o poate face decat celce este adevarat . O EREZIE NU POATE SA DESCOPERE DECAT O ALTA EREZIE .. A spune ca in lumea evanghelica exista o erezie denunti sau suspectezi ,in consecinta afirmi, ca insasi lumea evanghelica este o erezie . Adevarul este ca in Evanghelia lui Dumnezeu curate sant toate si in lumea Evanghelica nu exista nici o erezie si nici pentru cel ce este in ea . Fiecare are intelederea lui ,m-a refer la omul firesc stricacios si pacatos si omul duhovnicesc care judeca totul si totusi el insusi nu poate fi judecat de nimeni .Partasie si cunoastere a lucrurilor duhovnicesti daruieste fiecaruia dupa cum doreste unuia intr-un fel ,altuluia in alt fel ,.deacea si darurile lui dupa masura credintei in Isus Hristos. Cel ce este in afara Evangheliei este intr-o alta lume si anume a stapanitorului veacului acestuia . si chiar inteleptii ei nu vor putea face fata lucrurilor duhovnicesti nici sa vorbeasca de ele pentruca nu le vede nici nu le cunoaste .Acum insa ISUS HRISTOS a venit nu numai cu apa lucru pe care cei din vechime nu l-au cunoscut dar totusi au baut “caci au baut apa din stanca dupa legea lui Moisei si stanca era Hristos ,ci si cu sange caci El insusi a luat trup de om si ne-a sfintit prin single Sau … Marire Lui si ne-a indvrednicit sa avem partasie cu El Cel ce Este intr-un singur Cuvant trupul Celui Vecinic < Slava Lui

  1. a thought – Intervenția dumitale vine cumva pe lungimea de undă a duhului ortodoxiei, duh care susține în orice împrejurare că ei au pus monopol pe adevăr. Și orice altceva nu e decât erezie.

 2. a thought

  Domnului Dumnezeului Tau sa te inchini si numai lui slujeste-i .este scris de asemenea : Omul nu v-a mai trai cu paine ci cu orice cuvant al lui Dumnezeu deci in consecinta —aruncatul cu pietre este un obicei vechi si cei vechi este aproape de pieire , In Hristos iata toate lucrurile sant noi . Chiar daca am cunoscut pe Hristos in felul lumii , acum dar : nu-L mai cunoastem asa . . UN OM se pogora dela Ierusalim la Ierihon si acazut intr talhari …daca cel cazut intre talhari ar fi un pacatos ortodocs , nu l-ai fi ajutat ? Eu cred ca :DA , si daca da faci cum a facut El . daca vrei sa intri in viata . Si in privinta aceasta El este foarte Autoritar

 3. Cati

  Biserica lui Hristos e una si e in afara sectarismului ortodox, penticostal, baptist, etc, nu se incadreaza intr-o grupare omeneasca, este deasupra cultului si are o singura Autoritate, pe Hristos. Asadar sa gandim dincolo de ingradirile cultului si sa ne supunem intru totul Capeteniei desavarsirii noastre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.