MARGARETA LUPAȘCU: Deranjăm și suntem deranjați pentru că…

DSC_0010am înţeles cât de mizerabilă este situaţia noastră în lume: prin simpla noastră existenţă deranjăm pe alţii. N-avem încotro. Se cuvine să înţelegem că orice am face şi oricât ne-am strădui tot supărăm.” – a afirmat Nicolae Steinhardt

Dacă punem problema în felul acesta, singura atitudine logică ar fi resemnarea. Comod, însă fără rost şi fără rod. Poate mai bine ar fi să identificăm cauze ale problemei şi, în măsura în care ţine de noi, măcar să încercăm să le eliminăm, măcar să încercăm să găsim soluţii.

De ce deranjăm şi suntem deranjaţi?

Deranjăm şi suntem deranjaţi pentru că nu înţelegem cât suntem de diferiţi, pentru că nu ne acceptăm unii altora unicitatea, pentru că nu preţuim (şi nu ştim să valorificăm) diversitatea, pentru că nu punem pe ceilalţi mai presus decât noi înşine, pentru că nu citim un text cu atenţie pentru a avea siguranţa că am înţeles bine ce vrea să spună, pentru că nu ascultăm cu atenţie ce spune celălalt, pentru că nu suntem preocupaţi să înţelegem ce spun, ce simt şi ce gândesc cei de lângă noi.

Ce facem cu diferenţele?

Privind la cât suntem de diferiţi şi, fiecare, unic în felul lui, rămânem muţi de uimire în faţa creativităţii Celui care ne-a întocmit.

Ce facem însă, cu diferenţele dintre noi ? Le privim ca pe nişte plusuri şi minusuri, folosindu-le ca prilej de satisfacere a dorinţei de a ne şti mai presus decât ceilalţi ? Le dăm voie să ne despartă, să creeze prăpăstii între noi ?

Am putea să le luăm pe toate, să le punem laolaltă şi, folosind ca fir de urzeală dragostea, să le împletim armonios într-o ţesătură care nu se rupe, care rezistă……care rămâne de mărturie peste timp şi vremi.O mărturie care este posibilă pentru că El s-a rugat ca “toţi să fie una”.

Ce alegem ? Să fim ziditori ai credinţei celor care nu Îl cunosc sau să fim demolatori ai unităţii pe care El a dorit-o cel mai mult pentru ai Săi ?

Să nu uităm că doar cei care zidesc împreună cu El vor şi împărăţi împreună cu El…!

Margareta Lupaşcu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.