Ce cred baptiștii din România despre pierderea mântuirii?

bibliaPoziția biblică cu privire la siguranța mântuirii

 

Este limpede arătată în Biblie, dar și în mărturia de credință și în Statutul de organizare și funcționare a cultului creștin baptist. Totuși nu am nici o îndoială că o mare parte dintre păstorii și predicatorii baptiști cred ceva fundamental diferit de ceea ce spune statutul nostru.

Baptiștii au ca învățătură specifică siguranța mântuirii. Aceasta înseamnă că cel născut din nou are viața veșnic din momentul întoarcerii la Dumnezeu. Cei ce sunt cu adevărat născuți din nou, prin puterea lui Dumnezeu, vor persevera în har până la sfârșitl vieții. Din pricina cercetării și lucrării Duhului lui Dumnezeu, cel mântuit nu poate stărui în păcat și neascultare. Numai cei ce perseverează până la sfârșit au fost cu adevărat născuți din nou.

Statutul BaptistCitatul de mai sus este luat  din Statutul cultului creștin baptist (pagina 3)

1. Cine sunt cei ce vor persevera până la final?

Cei ce sunt cu adevărat născuți din nou, prin puterea lui Dumnezeu”. Observați că accentul se pune pe Dumnezeu, nu pe om: (a) nașterea din nou este lucrarea exclusivă a lui Dumnezeu; (b) ei sunt născuți din nou „prin puterea lui Dumnezeu”.

2. Nu încurajează această doctrină trăirea în păcat?

Din pricina cercetării și lucrării Duhului lui Dumnezeu, cel mântuit nu poate stărui în păcat și neascultare”. Observați că (a) cel mântuit nu stăruie în păcat „din pricina cercetării și lucrării Duhului lui Dumnezeu” și nu datorită strofocărilor omului. Accentul este pus pe lucrarea Duhului Sfânt; (b) cel mântuit poate păcătui și fi neascultător dar „nu poate stărui în păcat și neascultare” adică păcatul nu îi poate caracteriza viața sau, cu alte cuvinte, el nu trăiește într-un stil de viață păcătos; (c) cel mântuit „nu poate stărui”. Este sigur că în el a avut loc o transformare care nu îi mai dă voie să stăruie în păcat.

3. Ce putem spune despre cei care „cad” sau se „pierd”

Numai cei ce perseverează până la sfârșit au fost cu adevărat născuți din nou”. Răspunsul este că ei nu au fost născuți din nou „cu adevărat”. Ei nu au fost născuți din nou deloc. Nouă poate ni s-a părut că au fost dar ei nu au fost. Dacă ar fi fost ar fi perseverat „până la sfârșit”.

 

Andrei CroitoruAutor: Andrei Croitoru

Sursa:   https://awakening2011.wordpress.com

Advertisement

One thought on “Ce cred baptiștii din România despre pierderea mântuirii?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.