O ÎNTÂLNIRE DE PÓMINĂ

Prototipul edificării

    Photo credit by

ISUS ȘI NICODIM… O întâlnire memorabilă a unui important fruntaș al religiei, dar care habar n-avea de Dumnezeu.

 S-au spus și încă se mai spun destule aberații despre această discuție, dintre Nicodim și Isus. Tragedia este că 90 % dintre așa zișii creștini, nu o înțeleg absolut deloc. Dacă înțelegi această discuție în esența ei, înțelegi TOTUL.

NICODIM VINE NOAPTEA LA ISUS ca să afle despre ceea ce-l frământă

Oamenii bisericilor, clerul, când îi frământă câte ceva în legătură cu Dumnezeu, cu bisericile lor, cu dogmele lor, cu ritualurile lor, ei nu recunosc pe față, ziua, frământările pe care le au. Nu, nu fac asta, ei ascund asta de oameni. Atunci când înteleg că unele lucruri NU le fac după SCRIPTURI, NU RECUNOSC ASTA, SE ASCUND ȘI AȘTEAPTĂ NOAPTEA…

Nu spun oamenilor nimic din ceea ce le-ar periclita poziția lor și a bisericii pe care o reprezintă. Oamenii bisericilor, clerul, popii si pastorii, îi pun întrebari incomode lui Dumnezeu, doar în ascuns, departe de ochii altora, ale norodului, ale prostimii, ca să nu vadă mirenii că ei habar nu au de Dumnezeul pe care (chipurile) îl slujesc si  îl predică oamenilor, si despre care se dovedeste (în final) că ei nu știu nimic adevărat, nimic real, ci doar închipuiri ale minții lor. In confruntarea directă cu Dumnezeul cel Viu, crudul adevar iese imediat la lumină, cum că acest cler, bisericile lor, toată preoțimea și păstorimea, si implicit poporul, habar n-au de Dumnezeu. Ziua, preoții, cărturarii și fariseii,  oamenilor bisericii  le spun  doar basmele, dogmele si ritualurile bisericii lor cu privire la Dumnezeu, tuturor acelora care cred în ei ca fiind slujitori ai lui Dumnezeu.

Nicodim nu face exceptie. “Tu ești învățătorul lui Israel și nu pricepi aceste lucruri ?” Asta îl întreabă Isus pe Nicodim, direct, pe șleau. Nicodim nu știa nimic esențial despre Dumnezeu. Era o călăuză oarbă, la fel ca toți ceilalți. Însă Duhul lui Dumnezeu sau conștiința l-a avertizat că este pe o cale greșită, și de aceea vine el la Isus, de aceea simte el nevoia să-și clarifice niște lucruri împreună cu Cel care avea răspunsurile adevărate. Dar lui Nicodim îi este rusine să facă asta ziua, dovedindu-și propria lașitate și ignoranță în fața oamenilor, așa că vine noaptea ca să nu vadă lumea că si el are nevoie de învățătură sănătoasă, aceea care vine de la Dumnezeu Însuși, nu din dogmele formulate de biserici. Nicodim vine cu o mică “periuță” la Isus, spunându-i că știe că El este un Învățător venit de la Dumnezeu, pentru că altfel nu ar fi putut să facă tot ceea ce făcea. Dar totodat  a făcut asta, ne-recunoscându-L ca Fiu al lui Dumnezeu, ca Dumnezeu. Poate cel mult ca pe un proroc al lui Dumnezeu. Isus, aparent fără să bage în seamă ceea ce declară Nicodim ca introducere, îi răspunde direct tocmai ceea ce Nicodim voia să afle: “Adevarat, adevarat îți spun că, dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu.

Ca orice muritor care se vrea vigilent, Nicodim voia să știe drumul spre Împărăția lui Dumnezeu și cum se poate ajunge acolo. Deși el era un fruntaș religios în Israel și un fariseu, el practic recunoște în fața lui Isus că habar nu are cum se ajunge la Dumnezeu și în Imparatia Sa, dar culmea…îi învăța pe alții “cum” să facă asta!

Nu cumva vă sună cunoscut?! Mie da. Asta se întâmplă și  în ziua de astăzi. Bisericile de azi, credeți că fac altceva? Fac exact același lucru ca și Nicodim și biserica lui. Vând iluzii credincioșilor lor, și se miră foarte tare când Dumnezeu, prin oamenii călăuziți de El, pe care ei nu dau 2 bani, le arată clar cât sunt de goi și de orbi.

Văzând că Isus l-a luat direct, Nicodim pune următoarele întrebări, cât se poate de firești și de normale, si de bun simț: “Cum se poate naște un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale și să se nască?” Corectă intrebarea, dar ea dovedește totodată și totala neștiință a lui Nicodim în materie de Dumnezeu, și totala mirare a lui în fața a tot ceea ce aude. El dovedeste prin aceste întrebări că habar nu avea de Dumnezeu. El, ca și credincios, îndeplinea doar niste ritualuri, si propovăduia niște dogme. Atât și nimic mai mult. Habar nu avea despre Calea, Adevarul și Viața.

Ca și astazi, oamenii fac tot felul de ritualuri aberante în bisericile și cultele lor, se învață unii pe alții multe bazaconii, în numele lui…Dumnezeu. “Ei leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le miște.” “Invățătorii” din biserici, sunt tot felul de Nicodimi, care habar nu au de capul lor, nu stiu nici măcar pentru ei cum să se salveze, dar povățuiesc pe altii ce si cum să facă, punându-le pe umeri tot felul de ritualuri prostești, după principiul: “Vai de voi, cărturari si farisei fațarnici! Pentru că voi inconjurati marea si pământul ca să faceți un tovarăș de credință, si după ce a ajuns tovaraș de credință, faceți din el un fiu al gheenei, de doua ori mai rău decât sunteți voi înșivă.” Nu-i tare? Acesti învățători orbi, adică neștiutori de nimic, te duc direct în brațele lu’… Satan’, nu ale lui Dumnezeu! Atenție!  – chiar nu-i de joacă cu asta!

Ce-i răspunde Isus: “Adevărat, adevărat îți spun că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Imparatia lui Dumnezeu.” Se pune întrebarea Ce sau Cine este apa, și Ce sau Cine este Duhul?

El, Isus Hristos, este Cel ce a venit cu apă și cu sânge, nu numai cu apă, ci cu apă și cu sânge, si Duhul este Cel ce mărturisește despre lucrul acesta, fiindca Duhul este adevărul.” (1Ioan 5)

“Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.”

Hopa! Avem deja o mare surpriză pentru unii. Hristos personal este și Apa și Sângele și Duhul. TOATE sunt în Isus Hristos, și ale lui Hristos. Este Sângele Lui, Apa Lui, Duhul Lui. Deci TOTUL ESTE AL LUI, TOTUL ESTE EL, adica acel “EU SUNT CEL CE SUNT”, adică totul totului tot.

Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos. Căci în El locuieşte trupeşte toată plinătatea Dumnezeirii.[…]  Aici nu mai este nici grec, nici iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici barbar, nici scit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi.” (Coloseni 2: 8-9; 3:11)

Dacă în Hristos locuieste TOATA plinătatea Dumnezeirii, si noi avem TOTUL deplin în El, de ce ne mai pun bisericile lumii să facem mătănii, să pupăm icoane și moaște de morți, să pupăm statui de sfinți, să pupăm poala popii/păstorilor și crucea, să ne închinăm și să aducem rugăciuni altora (fecioarei/mamei lui Isus, crucii, Papei de la Roma, unor sfinți etc.)… De ce? 

Un alt lucru  extrem de important pe care Isus Hristos i-l spune lui Nicodim, este si acela că nu trebuie să intereseze pe nimeni cum va face Dumnezeu toate aceste lucruri pe care le-a promis celui care își pune încrederea totală în El că îi va mântui sufletul, salvându-l de la pierzare. Nu este treaba nimănui să stie si nici nu poate  cineva să stie sau să înțeleagă tot ce face Dumnezeu. Credinciosul trebuie doar să creadă că Dumnezeu va face pentru el tot ce i-a promis. Punct. Dumnezeu nu a intenționat niciodată să ne spună si să ne explice cum va pune Duhul Său în noi, ca să putem înțelege noi așa ceva. “Vântul suflă încotro vrea și-i auzi vuietul, dar nu știi de unde vine, nici încotro merge. Tot așa este cu oricine este născut din Duhul.” Multi păstori vor să stie musai cum face Dumnezeu să-i salveze, si predică in biserici tot felul de inepții si de aberații, gogomanii de ți se face părul măciucă, mai ales în bisericile neoprotestante care se cred destepte foc, iar altii, bisericile istorice, te pun să faci tot felul de mătănii și aiureli pe care le-am spus de atâtea ori, care chipurile te salvează de mânia lui Dumnezeu. Să pupi icoane, morți, să aprinzi lumânări, să te dai de pământ, să mergi pe coate si pe genunchi în jurul bisericii ca la Mănastirea Nicula, să bei aghiazmă, etc… Lucruri aberante!

Cum nu știi care este calea vântului, nici cum se fac oasele în pântecele femeii însărcinate, tot așa nu cunoști nici lucrarea lui Dumnezeu, care le face pe toate.” (Eclesiastul 11:5)

Ultima invatatura importanta pe care Isus i-o da lui Nicodim este aceea că nu trebuie să se mai sperie si să nu mai sperie la rândul lui pe nimeni cu tot felul de cazne la care Dumnezeu îl va supune pe omul păcătos care accepta salvarea oferită de Dumnezeu Tatăl prin Fiul Său Hristos. Astfel de idei și practici sunt minciuni.

Daca Dumnezeu zice că ești IERTAT, apoi să crezi că asa și este. Să nu ai nici un dubiu. Dacă Dumnezeu îți spune că la JUDECATĂ nu vei veni dacă îți pui încrederea în El, îi crezi Cuvântul și te conformezi, în ascultare – căci credința fără fapte este moartă  -, apoi asa este. Nu trebuie să ai nici un dubiu si nici o apăsare. Dumnezeu își respectă toate promisiunile. Nu trebuie să te ingrijorezi de nimic. Tu esti salvat, esti înfiat ca si copil al lui Dumnezeu, esti sub protectia permanentă a lui Dumnezeu, bucură-te de toate aceste daruri dumnezeiesti. Dar pune-ți talantul în negoț, slujindu-L pe Domnul și semenii tăi, în dragoste. Atât trebuie să faci. Hristos nu se judecă pe Sine insusi, ar fi o aberatie. Dacă Duhul lui Hristos este în credincios, ce face Hristos, se judeca cu El însusi? Asta ar însemna JUDECATA poporului lui Dumnezeu.

Dumnezeu va “Judeca” doar pe cei care au avut pretenția că sunt poporul lui Dumnezeu, dar în realitate ei erau poporu’ Satanei, iar Dumnezu le va arăta clar asta, în sensul că s-au îmbătat cu apă rece crezând că îl slujesc pe El, pupând icoane, morți, învățând Biblia fără Duhul (pe de rost), purtând batic pe cap si rochie lungă, etc… Le va spune foarte clar: ”Niciodată nu v-am cunoscut.” Voi ati făcut toate acestea în numele Meu, este adevărat, dar pe Mine m-ati dat afara din viața si biserica voastră. Astfel că nici Eu nu vă cunosc acum. Dacă nu vrei toate aceste daruri de la Dumnezeu, iertarea, înfierea, salvarea ta, ok, nici o problemă. Rămai în continuare cu cel rău si împaratia sa, iadul, si stii de pe acum care o să fie finalul lui si al tău: moartea vesnica în iazul de foc care îi va arde definitiv pe toți neleguiții neascultători din toate veacurile.

Bisericile acestei lumi, ca și evreii în trecut, L-au desconsiderat și nu L-au ascultat pe Dumnezeul Cel Viu, crezând basme lumesti si evreiesti despre EL, pe care tot ele le-au inventat si le spun credulilor. Dumnezeu vine si ne spune să ne venim în fire și să-L credem doar pe El, că este numai așa cum spune El (în Biblie), si nu cum spun bisericile că ar fi El. Oare, au ajuns “bisericile” să-i dea lecții lui Dumnezeu? Iar adevărul (Hristos) este supus la vot, prin concilii etc.?

In consecință, “Nu te mira că ți-am zis: ”Trebuie să vă nașteti din nou“.

Voi însă nu mai sunteți pământești, ci duhovnicești, dacă Duhul lui Dumnezeu locuiește în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.[…] Și dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morți locuieste în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morți va învia și trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Său, care locuieste în voi.” (Romani 8:9; 11)

Noi nu vom fi înviați pentru că am pupat 1000 de icoane sau statui de sfinti, că am pupat moaște, că ne-am dus sâmbata sau duminica la biserică, că am cântat sau nu cântece lui Dumnezeu, că stim Biblia pe de rost, că am imbracat o anumită uniformă denominatională sau cultică, precum…. Toate acestea nu valoreaza absolut nimic pentru Dumnezeu. Dacă Duhul lui Hristos nu este în noi, nu avem nimic, suntem , morți în greșelile și păcatele noastre. Fără Hristos și fără speranță, în lume. Daca Duhul lui Hristos este in noi, asta este tot ce conteaza si nu mai avem nevoie si nu mai trebuie sa facem faptele fii, moarte, ritualuri cerute de biserici. Avem în față viața si moartea, binecuvantarea si blestemul. Bisericile, da, pot da o învățătură bună, sunt și excepții care întăresc regula, dar se face prin “Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.” (Ioan 16:13-14)

Degeaba Mă cinstesc ei, dând învățături care nu sunt decat niște porunci omenești.  Voi lasati porunca lui Dumnezeu si tineti datina asezata de oameni, precum: spalarea ulcioarelor si a paharelor, si faceti multe alte lucruri de acestea. Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra… Si asa, ati desfiintat Cuvantul lui Dumnezeu, prin datina voastra. Si faceti multe alte lucruri de felul acesta!” (Marcu 7:7-8) Culmea culmilor, “poporul lui Dumnezeu”, invata pe oameni la Templu si in sinagogi porunci si datini omenesti, nu ceea ce spune Dumnezeu ! Asta este tare de tot. Asta îi  spune Isus lui Nicodim. Bisericile au pierdut din vedere pe  Dumnezeu Cel Viu si bat câmpii numai cu porunci si datini omenesti.

Concluzia este aceasta: Singura putere care poate  să schimbe omul, să-l regenereze/recreeze,  care să-i dea o naștere din nou omului păcătos, să-l facă să fie apt pentru împărăția lui Dumnezeu, este aceea  care vine de la Dumnezeu Însuși  – Olarul care prelucrează lutul din care suntem făcuți și în care a suflat duh de viață – și care lucrează prin Duhul lui Hristos. Nimeni si nimic altceva.

Ați văzut, sau mai bine zis, toți ați putut pricepe (prin credință) că întreaga Evanghelie a lui Isus Hristos, este cuprinsă și ilustrată foarte bine de această întrevedere dintre Nicodim si Hristos? Simplu, frumos, practic și adevărat.

Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.” (Matei 11: 28-29)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.