AFR: Declinul familiei, declinul Europei

34900508.000006Tema de azi ne-a fost inspirată de un dosar publicat pe 25 iulie in ziarul britanic The Guardian:

Marriage falls out of favor for young Europeans as austerity and apathy bite

Căsătoria scade în popularitate la tinerii europeni afectați de austeritate și apatie

Îl puteți citi AICI

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/jul/25/marriage-young-europeans-austerity

Subtitlul e la fel de sobru: experții pun vina pe schimbările economice si culturale pentru numărul scăzut al nunților – “Experts blame economic and cultural changes for decline in weddings”.

Din 2006 am atenționat mereu că experimentele sociale moderne privind căsătoria și familia promovate în numele “drepturilor omului” vor duce inevitabil la declinul instituției căsătoriei si familiei.

Tot mai frecvente sunt stirile, studiile si sondajele de opinie care confirma ceea ce atit noi cit si altii am prezis cu ani in urma. Incepind cu 1989 societatea a inceput sa experimenteze cu “parteneriatele civile”, in anul acela Danemarca legalizind pentru prima data in istorie concubinajul heterosexual si homosexual.

Parteneriatele civile au dat astfel oportunitatea tinerilor sa opteze pentru un cadru de convietuire sociala strain casatoriei, si au facut-o. Incepind cu 2002 societatea a inceput sa experimenteze cu “casatoriile” unisex, Canada devenind prima tara din lume care sa le legalizeze si sa le declare un “drept al omului”. Olanda a facut la fel, Belgia la fel, Scandinavia (cu exceptia Finlandei) la fel, asa cum dupa ele au facut si alte tari europene, ultimele fiind Marea Britanie si Franta socialista in 2013.

Si tot din 2002 oameni de buna credinta, organizatii pro-familie si pro-viata din Europa si restul lumii au inceput sa atentioneze ca legiferarea structurilor sociale paralele casatoriei si familiei naturale va avea conscinte negative si de lunga durata pentru societatea occidentala. Noi ne-am alaturat acestor voci in 2006. Argumentele noastre si ale altora in favoarea prudentei au fost respinse, cei care le-au propus fiind etichetati ca “bigoti”, “intoleranti”, “depasiti”, sau “nu in pas cu istoria”. Iata insa ca tot mai multe articole si studii apar, atit in Europa occidentala cit si in Statele Unite care indica o tendinta foarte ingrijoratoare: numarul persoanelor casatorite este in scadere, numarul tinerilor care se casatoresc e in scadere, numarul copiilor nascuti si crescuti in familii monoparentale e in crestere, cheltuielile publice pentru sprijinul lor sunt in crestere, si confidenta tinerilor in cea mai importanta institutie sociala, familia si casatoria, a ajuns la o limita minima nemaintilnita pina acuma. Despre ce e vorba?

The Guardian ne informeaza

Conform articolului din Guardian, apatia tinerilor europeni fata de casatorie si familie este ingrijorator de ridicata. Majoritatea tinerilor europeni nu vor sa auda de familie ori casatorie. Articolul descrie in mod special apatia fata de casatorie si familie a tinerilor din Italia, Franta, Polonia, Spania, si Grecia.

In Italia anului 2013 au fost incheiate mai putin de 200.000 de casatorii, numarul cel mai scazut din ultimii 100 de ani. In ultimii zece ani numarul casatoriilor a scazut cu 24% si cu 50% in raport cu 1965. In 2013 rata casatoriilor italiene a fost de 3.3 la 1000 de persoane. In 2003 era de 4.6 la 1.000 de persoane. Expertii italieni atribuie declinul numarului noilor casatoriti schimbarilor “culturale” care au avut loc in Italia ultimelor decade. Tinerii au devenit mai putin interesati in religie si traditie si multi prefera sa traiasca in concubinaj decit casatoriti. Motivatia economica insa e si ea prezenta, tinerii spunind ca nu au o situatie financiara propice pentru formarea unei familii ori sa faca copii. Din aceasta cauza, multi tineri locuiesc cu parintii lor. Statisticile europene arata ca aproape jumatate dintre tinerii europeni intre 18 si 30 de ani inca locuiesc cu parintii lor. Lipsa casatoriilor inseamna lipsa copiilor si declinul demografic al Europei.

In Spania varsta media a barbatilor care inca se casatoresc este de 37.2 ani, cu aproape 10 ani mai ridicata decit in anii 80. Gandirea seculara devine si ea tot mai infleunta la tinerii spanioli, multi respingind casatoria pentru ca e o institutie “patriarhala” incompatibila cu egalitatea intre sexe si libertatea sexuala.

In Franta, indica sociologii francezi, un factor care a cauzat scaderea numarului casatoriilor a fost legalizarea parteneriatelor civile. Numite “pacs” (adica “pacte civil de solidarite”), ele sunt foarte populare la tinerii francezi. Au fost introduse in 1999, iar in 2013 tot la trei casatorii traditionale s-au incheiat doua parteneriate civile (pacs). Doar o “fractiune” a celor care formeaza “pacs” ulterior se casatoresc. Cei care formeaza parteneriate civile resping casatoria traditionala pentru ca nu sunt interesati in obligatiile si responsabilitatile aferente casatoriei traditionale: monogamia, viata de cuplu, loialitatea. Parteneriatele civile sunt suficiente pentru scopul principal si aproape exclusiv al partenerilor: impozitele pe cuplu sunt mai mici decit pe persoanele necasatorite.

Situatia e la fel de sinistra si in Grecia, informeaza sociologii greci. Mai mult de 60% dintre tinerii greci sunt fara slujbe, cea mai ridicata rata de somaj in rindul tinerilor din Uniunea Europeana. O alta cauza a declinului casatoriei este mentalitatea noua a tinerilor care prefera o viata fara obligatii ori responsabilitati pentru o alta persoana in viata lor, cum ar fi sotul ori sotia, ori responsabilitatea de a aduce pe lume si creste copii.

Si Polonia catolica si traditionala a fost afectata de trendul european anti-casatorie. Anul trecut numarul casatoriilor in Polonia a fost cel mai redus din 1945 incoace. In Polonia, 43% dintre tinerii intre 25 si 34 de ani inca locuiesc cu parintii lor. Asta, remarca un sociolog polonez, reflecta atitudinea tinerilor polonezi: “independenta fara responsabilitate”. Consecintele sunt palpabile: numarul copiilor nascuti tinerelor necasatorite e de 21% din totalul copiilor nascuti in Polonia anul trecut. Un lucru surprinzator, adauga The Guardian, considerind ca 95% dintre polonezi sunt catolici. Pentru multi tineri polonezi casatoria nu mai e un “obiectiv de viata”.

La fel si in Australia

Dezintegrarea familiei cauzeaza pierderi economiei australiene de peste 14 miliarde de dolari anual. Acestea sunt fonduri publice alocate pentru cheltuielile de judecata si asistenta sociala pentru familiile dezintegrate. Anual statul australian plateste, in medie, 1.100 de dolari fiecarei familii in criza. Suma aceasta implica consiliere ori plata chiriilor. Recent, statul australian a anuntat ca va demara o politica sociala de prevenire a crizelor in familii ori a dezintegrarii lor, inclusiv strategii pentru diminuarea ratei divortului. Fiecare divort cauzeaza o pierdere de 100.000 de dolari, o suma care creste exponential considerind ca anual 50.000 de australieni divorteaza. In plus, statul australian intentioneaza sa emita bonuri de 200 de dolari anual pentru consiliere premaritala fiecarui cuplu care intentioneaza sa se casatoreasca.

Declinul casatoriilor in America

Ironic, tot pe 25 iulie, revista americana Time a publicat si ea un dosar privind declinul casatoriilor in America, in special in rindul tinerilor. Articolul poate fi citit aici:http://time.com/3024606/millennials-marriage-sex-relationships-hook-ups/ Un sondaj de opinie efectuat la 1000 de tineri nascuti dupa 1980 reflecta confuzia privind casatoria si viata de familie, pe de o parte, cit si masura in care au fost afectati in gindirea lor privind casatoria de teoriile “moderne” privind institutia casatoriei pe care le invata in scoala. 43% dintre ei cred ca e potrivit ca inainte de casatorie cuplul sa primeasca o licenta de “convietuire” de 2 ani, dupa care sa decida daca vor sau nu sa se casatoreasca. 33% cred ca e potrivit ca licentele de casatorie sa fie emise pe perioade specifice de timp, si limitate in timp, asemenea imprumuturilor din banca: pe 5, 7, 10, sau 30 de ani, dupa care termenii casatoriei pot fi “renegociati. 21% cred ca solutia ar fi ca dupa 8 ani sotilor sa li se permita sa-si aleaga un nou sot, fara consecinte. 10% cred ca societatea ar trebui sa le acorde dreptul la “parteneri multipli” pe durata casatoriei. In fine, 40% cred ca e oportuna abolirea casatoriilor “pe viata”.

Consecinte

Oare stiu acesti tineri ce pericolele ii asteapta? Ori consecintele acestor idei daca sunt puse in aplicare? Fara indoiala evolutiile recente in doctrina si gandirea sociala a Europei si Americii sunt in primul rind de blamat pentru declinul casatoriei in Europa si America. E lucrul acesta unul bun? Nicio persoana rationala nu poate spune ca e. Fara familii si casatorie o societate degenereaza, mai devreme sau mai tarziu, in haos social. Institutia familiei creaza si mentine ordinea sociala in societate.

De ani de zile suntem pur si simplu bombardati cu notiunea de familii multiple, adica ca exista “mai multe si variate forme de familie”. Ideea asta poate fi fluturata  fara sfarsit, dar realitatea nu poate fi ignorata pentru ca e doar una: nu toate “formele de familie” sunt, in realitate, egale si nu toate au acelasi impact social. Casatoriile intre persoane de acelasi sex nu au nicio utilitate sociala. La fel parteneriatele civile. Nici casatoriile homosexuale nici parteneriatele civile nu duc la coeziunea sociala generata de casatoria traditionala. Singura “forma de familie” dovedita utila societatii de-a lungul mileniilor a fost, este, si va ramine familia naturala constituita dintr-un barbat si o femeie si copii.

CONFERINTA AFR LA ALBA IULIA

Simbata, 20 septembrie, AFR organizeaza o conferinta publica pe tema familiei si a valorilor la Alba Iulia. Este o conferinta regionala, spre deosebire de conferintele nationale anuale pe care le-am organizat de citiva ani incoace. Din cauza alegerilor europarlamentare, anul acesta nu am putut organiza conferinta anuala AFR. Conferinta regionala va fi mai scurta ca de obicei, va incepe la orele 13:30 si se va incheia in jurul orelor 17. Vom avea opaspeti si conferentiari din Romania si strainatate. Nadajduim sa va vedem in numar cit mai mare. Vom reveni cu detalii in saptaminile care urmeaza. Pentru moment va rugam sa consemnati conferinta si data ei in calendarele dvs.

ANUNT – TABERE PENTRU COPII

Redam un anunt primit la redactie despre tabere pentru copii: Lăsăm telefoanele mobile și tabletele acasă, scoatem televizorul și calculatorul din priză și ne îndreptăm repede ca vântul spre ieșirea din oraș. Peste vară, în Țara Bârsei – tărâmul legendelor, al cavalerilor și domnițelor – copiii poposesc în Tabăra Medievală pentru Copii. Unde? În Țara Bârsei (Fundata – satul Şirnea). Când? 3-9 august, 10-16 august, 31 august- 6 septembrie. Înconjurați de munți, de istorie și de oameni cu suflet frumos, copiii redescoperă principiile cavalerismului medieval luând parte la numeroase activități educative și creative: • pictură și heraldică; • scrimă cu spadă medievală; • improvizație și teatru medieval; • tir cu arcul; • realizare manuală a hârtiei.  Momentele de relaxare le vor gusta din plin în drumețiile din împrejurimi, excursiile istorice și în timpul serilor de tabără. Dedicarea și curiozitatea lor vor fi răsplătite la ceremonia de investire din ultima zi petrecută împreună la foc de tabără și, mai presus de orice, cu cele mai frumoase amintiri din copilărie. Detalii pentru inscriere aici: http://www.tabara-medievala.ro/tabara-pentru-copii-contact.htm

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronicwww.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.