Magazinele Hobby Lobby: NU vor trebui să mai plătească angajaţilor „pilula de a doua zi”

libertate-religioasaVictorie importantă în SUA în materie de libertate religioasă – Dispută împotriva Legii OBAMA

Lideri evanghelici de diferite confesiuni şi-au exprimat entuziasmul în aceste zile, în urma ultimei decizii a Curţii Supreme de Justiţie din Statele Unite ale Americii.

Cu un scor foarte strâns de 5 voturi la 4, magistraţii au dat dreptate lanţului de magazine Hobby Lobby în lupta acestuia contra guvernului: nu va mai trebui să plătească angajaţilor „pilula de a doua zi” şi a altor anticoncepţionale de urgenţă.

Decizia a cauzat o furtună ideologică în ţară. Entităţi seculare, medii de comunicaţii şi Partidul Democrat au constrâns foarte puternic tribunalul.

Marea reformă a sistemului de sănătate american, cunoscută în limbaj popular ca „Obamacare” (oficial: Legea pentru Protecţia Pacientului şi a Îngrijirii Sănătăţii Accesibile) a primit o grea lovitură de la maxima instanţă judecătorească din Statele Unite, care a acceptat plângerea proprietarilor firmei Hobby Lobby, interpusă împotriva guvernului.

Familia Green, de credinţă evanghelică, argumenta încă din 2012 că „credinţa lor religioasă” i-a motivat ca să refuze în „a participa, facilita accesul, a plăti, a pregăti pe alţii pentru ca să participe la aceasta, sau oricare altă formă de a ajuta cu medicamente sau cu alte resurse care să cauzeze avortul”. Recursul lor în faţa Curţii Supreme se baza în “Religious Freedom Restoration Act” din 1993, o lege în favoarea libertăţii religioase care stipulează că „guvernul nu trebuie să se interpună în contra practicii religioase a unei persoane, chiar şi atunci când este rezultatul aplicării unei norme generale”.

Noua lege: firmele trebuie să plătească anticoncepţionale   

Conform noii Legi a Sănătăţii impulsionată de către preşedintele Obama, asigurarea obligatorie pe care firmele cu peste 50 de angajaţi trebuie să o ofere muncitorilor, trebuie să includă gratuit „anticoncepţionale de urgenţă”, între acestea „pilula de a doua zi”. Accesul gratuit la aceste medicamente, conform Casei Albe, „este esenţial pentru sănătatea femeii”. Norma a intrat în vigoare la 1 Ianuarie 2014.

După doi ani de polemici, decizia Curţii Supreme dă dreptate firmei Hobby Lobby, care dispune de 500 de magazine şi 21 000 de angajaţi. Astfel, aşa cum informa cotidianul New York Times, firma va evita o amendă enormă cu care guvernul o ameninţa: de 1,3 milioane de dolari pe zi.

O altă firmă care a urmat paşii lui Hobby Lobby denunţând legea (fabrica de mobilă Conestoga Wood Specialities), de asemenea va beneficia de această decizie a tribunalului, dar de moment decizia Curţii Supreme nu va avea efect asupra altor firme, însă introduce un precedent pentru toate acele firme care vor dori să facă apel în justiţie.

Răspuns dur al democraţilor

Decizia a dus la izbucnirea unor reacţii negative de toate tipurile, începând cu organizaţiile feministe care s-au manifestat înaintea Tribunalului, şi până la grupurile seculare. Partidul Democrat de asemenea a reacţionat, spunând: „Dacă Curtea Supremă nu protejează femeile, democraţii o vor face”.

Conform ziarului online Huffington Post, strategia partidului preşedintelui va trece acum la a încerca amendarea legii de libertate religioasă specificând că corporaţiile nu au dreptul la anumite protecţii de care dispun persoanele individuale (cum ar fii libertatea religioasă). Altă opţiune pe care democraţii o au în vedere ar fi schimbarea legislativă în sensul invers, garantând că se „protejează” cetăţeanul de ideile religioase ale angajatorului. Propriul Huffington Post este unul dintre mediile care au criticat dur pe Hobby Lobby şi Curtea Supremă de Justiţie, cu articole în secţiunea Religie, vorbind de presupusa ipocrizie a firmei şi amintind de un recent sondaj de opinie prin care se ajungea la concluzia că 2 din 3 americani sprijină norma în favoarea obligativităţii includerii de anticoncepţionale în toate tipurile de asigurări ale firmelor.

Lori Windham, avocata familiei Green pe tot parcursul procesului, exprima că toţi cetăţenii americani „nu îşi pierd drepturile de libertate religioasă prin simplul fapt că îşi deschid o firmă familială. Această decizie este o decizie cheie pentru libertatea religioasă”.

De partea ei, co-proprietara firmei Hobby Lobby, Barbara Green, a explicat că „familia noastră este foarte mulţumită de decizia Curţii Supreme… Este o victorie nu numai pentru firma noastră, ci pentru toţi aceia care doresc să-şi trăiască şi să-şi manifeste deschis credinţa. Îi suntem mulţumitori lui Dumnezeu şi tuturor acelora care ne-au sprijinit în această călătorie atât de dificilă”.

Citiți tot articolul AICI

Sursa: http://benidradici.wordpress.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.