De ce crește azi numărul întrebărilor fără răspuns …?

citind-bibliaTraversăm o perioadă când nu mai știm prea multe lucruri ca sigure, în teologie. Excluse fiind acelea pentru care credem că nu avem dubii și ne sunt clarificate pe deplin.

S-a ajuns să se confirme zicala câte bordeie, atâtea obiceie; exagerare care ilustrează adevărul despre care vorbim. Nu vorbesc deloc de sus, am făcut-o, nu cu intenție, și am greșit.  Fiecare încearcă să-l conteste (aproape) pe fiecare. M-am oprit s-o mai fac, chiar am greșit prin opinia avută.

Însă, să aibă dreptate Socrate? “Atâta știu, că nu știu nimic.”  Dacă luăm în serios tentințele lumii evanghelice de azi, dar referindu-ne doar la două bloguri creștine, foarte onorabile de altfel, și propunerile acestora de dezbatere, ce se întâmplă? Crește sau nu numărul întrebărilor fărăr răspuns?

Primul: Pot femeile să fie slujitoare (cu rang de conducere) în biserică?   de Laurențiu Nica –  Lumea cre(ș)tină în care trăim
Al doilea: Criza de identitate a evanghelicilor din România de Vasilică Croitor (Cultura Dialogului)

Voi face puține referiri numai la primul articol. Despre cei doi autori, numai cuvinte de apreciere. Domnul să-i binecuvinteze!

***

Față de cele scrise de fratele nostru (Laurențiu Nica), aș îndrăzni să zic că mai sunt alte texte care opresc femeile să se ridice mai presus de bărbat; iar bărbatul e capul femeii.

Domnul Isus nu a dat învățătura care ar putea duce la promovarea femeii în conducere. Și nici Pavel sau Petru n-o fac. Poate se găsesc inscripții arheologice…nici măcar nu comentez. Dar ați uitat ce zice Pavel…să fie anatema oricine vine cu o altă Evanghelie. Știu că știți, vorbesc la general, noi cei fără carte teologică ,ne-am prea avântat în a scrie și a crede ce și cum. Iar cei în drept să păstorească turma pășunii lui Hristos aruncă sămânța îndoielii Celui rău, vrând-nevrând.

Când citim “v-am scris aceste lucruri ca să știți…“, iar cel rău “n-are nimic în Mine“, uneori găsim că se scrie ca și cum niciodată n-am ști despre asta sau  altele.

Astăzi rămân doar citări frumoase – din Cuvântul sfânt – cum ar fi Iosua 1:8, sau recomandarea lui Richard Wumbrand de a citi de 5 ori mai mult din Biblie decât a citi orice altceva. Neascultând povața,  s-a ajuns că nu mai deosebim unde e, și unde nu e, duhul adevărului Celui care Este adevărul.

Să ne încurajăm să rămânem fermi pe învățătura apostolilor, pe Evanghelia lui Isus, dând îndrumările necesare de cei în stare și în drept ca s-o facă. Domnul Isus i-a iubit pe toți dar nu a slăbit pretențiile pocăinței și ale ascultării a ceea ce ESTE SCRIS.

Frații teologi de astăzi sunt înțelegători cu ființa umană, slabă și neputincioasă. Ei îi scuză pe creștini, că nu înțeleg, că nu pot, că înțeleg altfel, că cutare sau cutare în secolul I, II, sau X… a spus asta și aia, a gândit așa și a făcut…!

Prietenia lumii, nu mai e o problemă, toți avem același Dumnezeu! Nu mai contează că te murdărești pe mâini sau în cuget cu puțin aluat străin. Se crede că e chiar indicat să ții pasul cu orice gând filozofic care iese pe piață.

Dacă Volf l-a citit și citat de curând (mai abitir) pe filozoful negativist Friedrich Nietzsche (care a decretat “Dumnezeu e mort”) și, deoarece  se dezice de Nietzsche, declarativ, asta după ce i-a făcut un fel de laudațio, chipurile e și curățit de aluatul acestuia și filozofia sa, dar gândește și trage ca el, nu e nici o problemă, cei care văd asta…n-au carte destulă.

Nu mai se citează prea des din Biblie de către foarte mulții scriitori (de blog sau de carte) și teologi de ocazie. Folosesc date din istorie, arheologie și de unde le află, cu citate din sec X, asta dacă nu ajung în sec. XX la C.S. Lewis.

Mai nou traducerea Cornilescu nu mai e bună, că acolo a tradus așa și nu “așa”, însă referirile sunt aproape neglijabile, ele nu te împidică deloc să ratezi ținta.

Așteptăm ca teologii să zică “iată drumul, mergeți pe el”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.