Nu judecati, ca sa nu fiti judecati

safe_imageby Paul M

Ma lovesc mereu de aceleasi intrebari pe care mi le pun unii sau altii: Cine te-a pus pe tine politist peste frati? Cine iti da tie dreptul sa judeci pe unul si pe altul? Oamenii se intorc la Domnul, de ce defaimezi lucrarea celor care se ostenesc? Cum iti permiti sa judeci invatatura cuiva fara sa il cunosti personal? Incerc sa raspund… Daca nu e bine ce zic, va rog sa ma judecati/criticati.

Un lucru pe care as vrea sa-l clarific de la inceput este acela ca eu nu judec oamenii ci judec/cercetez invataturile lor. Blogul meu este o chemare la discernamant spiritual. Daca pomenesc faptele unora e pentru ca acestea sunt rezultatul invataturilor false: faptele reflecta invataturile. Nu m-am concentrat pe o persoana anume ci pe invatatura propagata de catre anumite persoane in mod public. Nu ar avea nici un rost sa vorbesc la modul general si sa spun doar: “este cineva in Romania care predica evanghelia prosperitatii, gasiti voi cine”. Daca aceste invataturi false sunt propagate in mod public atunci ele trebuie combatute tot in mod public, astfel incat fiecare sa poata judeca singur ascultand si o alta parere.

Dar sa vedem ce zice Biblia despre judecata. In Evanghelia dupa Matei gasim urmatoarele cuvinte:

Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu ce judecata judecati veti fi judecati; si cu ce masura masurati vi se va masura. De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? Sau, cum poti zice fratelui tau: “Lasa-ma sa scot paiul din ochiul tau”, si, cand colo, tu ai o barna in al tau?… Fatarnicule, scoate intai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau. (Matei 7:1-5)

Cheia acestui text cred ca se afla in versetul 5 si anume: fatarnicia sau ipocrizia. Dar sa citim in Romani si s-ar putea sa intelegem mai bine:

Asadar, omule, oricine ai fi tu, care judeci pe altul, nu te poti dezvinovati; caci prin faptul ca judeci pe altul, te osandesti singur;fiindca tu, care judeci pe altul, faci aceleasi lucruri. Stim, in adevar, ca judecata lui Dumnezeu impotriva celor ce savarsesc astfel de lucruri este potrivita cu adevarul. Si crezi tu, omule, care judeci pe cei ce savarsesc astfel de lucruri, si pe care le faci si tu, ca vei scapa de judecata lui Dumnezeu? (Romani 2:1-3)

Nimeni nu este perfect si toti gresim intr-o anumita forma sau alta.  Dar ceea ce este important e ca fiecare sa ne scoatem mai inatai barna din ochii nostri, adica sa ne cercetam/pocaim si astfel vom putea sa vedem paiele din ochii altora. Aceasta inseamna sa nu fim fatarnici. Daca ii atragi cuiva atentia ca are un pai in ochi, primul lucru pe care o sa ti-l spuna este: “Sa-ti vezi de barna ta!”. Prea putini mai vor sa fie astazi judecati sau criticati in mod pozitiv de catre fratii in Domnul, iar atunci cand cineva ii judeca deobicei devin dizidenti sau independenti. Nu mai vor sa dea socoteala nimanui, decat Domnului… Foarte putini se mai si pocaiesc de greselile lor. Biserica a devenit astazi un loc unde ne simtim bine pentru ca iubim gadilatul urechilor.

Avem totusi dreptul sa ne judecam unii pe altii? Sa continuam cu 1 Corinteni cap. 5 si vom putea sa intelegem mai bine acest aspect:

Ciiți continuarea AICI

Sursa: http://vegheaza.com/2014/06/12/nu-judecati-ca-sa-nu-fiti-judecati/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.