După căsătorie, care trebuie să fie relația cu părinții noștri?

orasul brasov
by George Pordea

Orice cuplu înţelept doreşte să dezvolte o relaţie personală cu membrii familiilor lor. Cred că este important ca soţul să dezvolte o relaţie personală cu socrul său încercând să descopere care sunt interesele acestuia şi chiar să fie gata să înveţe cum ar putea lua parte la ele. Cred că soţia ar trebui să dezvolte o relaţie cu soacra ei, chiar dacă s-au făcut multe glume pe seama soacrelor, unele chiar ilustrând adevărul.

Pentru ca această relaţie cu părinţii celor doi să fie una sănătoasă, trebuie mai întâi ca soţul să poarte de grijă soţiei lui. Socrii soţului nu doresc să ştie cât de mult se roagă ginerele lor sau cât de mult citeşte din Biblie, ci doresc să vadă că fiica lor are tot ce îi trebuie şi nu duce lipsă de pâinea cea de toate zilele. Când soţul are grijă de soţia lui este tandru, iar socrii lui vor observa gesturile sale şi elva câştiga aprecierea lor.  De cealaltă parte, soţia trebuie să înveţe să aibă grijă de casă şi să gătească bine. Soacra soţiei poate fi un aliat sau un duşman în funcţie de felul în care soţia îşi îndeplineşte responsabilităţile faţă de soţul ei. Mama soţului a gătit pentru el, i-a spălat, i-a călcat şi în mintea ei nu există nimeni care să o poată întrece în a purta de grijă băiatului ei. Totuşi, ea va greşi implicându-se în casa tinerilor căsătoriţi.   

O soţie trebuie să ştie cum să păstreze o casă curată.  Dacă nu ştie cum să cureţe casa, soţul s-ar putea să vină acasă şi să-şi critice soţia, chiar dacă nu ar trebui să o facă niciodată. Ideal ar fi ca fiecare tată să îşi înveţe fiii cum să dezvolte o etică a muncii şi mama să îşi înveţe fiicele cum să gătească şi să facă curăţenie în casă (Tit 2.3-5).

 Păstrând legătura 

Într-un cuplu înţelept soţul îşi împinge soţia către familia ei apropiată şi soţia îşi împinge soţul spre familia lui apropiată. Soţul înţelept îşi va încuraja soţia să petreacă timp cu familia care a crescut-o.  El trebuie să-şi încurajeze soţia să-şi iubească părinţii şi să rămână aproape de ei. De multe ori felul în care soţia îşi iubeşte tatăl reflectă felul în care îşi va iubi soţul.

Statisticile ne învaţă că 85% din ceea ce este o persoană se datorează în mod direct părinţilor.  Dacă soţului nu îi place de socrii săi, el de fapt afirmă că nu îi place in proporţie de 85% ceea ce este soţia lui.

La fel şi soţia ar trebui să îşi dea seama că pentru ceea ce este soţul ei ar trebui să fie mulţumitoare părinţilor lui. Soţia înţeleaptă îşi va încuraja soţul să petreacă timp cu părinţii lui. Soţul înţelept însă îşi va include soţia în continuarea acestei relaţii.

Soţiei mele îi place atât de mult să mă vadă discutând cu tatăl ei. De multe ori am mers la o partidă de golf numai cu socrul meu şi niciodată soţia nu mi-a spus: „Să nu te mai prind că petreci timp cu tata. Lasă-l în pace că e tatăl meu, nu al tău.“  Mă bucur că soţia mea  mă încurajează să petrec timp cu tatăl ei şi cu tatăl meu.

E important ca tinerii căsătoriţi să fie alături de părinţii lor şi să preţuiască relaţia cu ei, în ciuda trecerii timpului.

 Fără critică

Într-un cuplu înţelept soţul nu îşi va critica socrii şi nici soţia nu va critica părinţii soţului ei.  Mai degrabă, ei trebuie să fie gata să le ia apărarea; dacă nu vor avea nimic bun de spus, tăcerea e mai de preţ.  Să nu critice părinţii partenerului de viaţă şi mai ales în faţa prietenilor lor.  Să nu uite că în lumea noastră critica circulă mult mai repede decât lauda la adresa cuiva şi s-ar putea ca şi socrii să fie informaţi de ceea ce ei au  rostit şi poate chiar să primească informaţii distorsionate.  Mai bine să poată spune: „Nu   v-am criticat niciodată“  decât:  „De fapt nu aşa am zis…“

Aproape şi totuşi departe 

Cuplul înţelept va decide rolul pe care îl vor avea socrii în viaţa copiilor.  Dacă socrii locuiesc în apropiere, ei trebuie să le ofere ocazia să poată petrece timp cu nepoţii.  Dacă socrii stau mai departe, probabil că vor veni din când în când, dar pentru o perioadă mai lungă de timp. În funcţie de distanţa dintre ei şi părinţi, trebuie să se decidă ce rol au bunicii în creşterea nepoţilor.  Cred că e vital ca bunicii să îşi vadă nepoţii şi viceversa.  De aceea, să nu se folosească dreptul de vizitare a nepoţilor ca o armă împotriva socrilor atunci când apar unele neînţelegeri, ci mai degrabă, în ciuda neînţelegerilor, să se încurajeze copiii să dezvolte o relaţie cu bunicii lor.

E clar că bunicii îşi vor răsfăţa nepoţii, iar ei ca părinti trebuie să se aştepte la aceasta.  Dacă îşi vor educa copiii şi îi vor disciplina, atunci puţinul timp petrecut cu bunicii nu va putea şterge educaţia corectă pe care o vor da copiilor, chiar dacă bunicii îi vor răsfăţa.  S-ar putea să trebuiască să se îndrepte anumite atitudini când copilul ajunge din nou acasă de la bunici, dar se poate cere ajutorul bunicilor pentru data viitoare. Aceşti copii le-au fost încredinţaţi de Dumnezeu părinţilor şi nu bunicilor, de aceea părintele trebuie să fie drept, ferm şi consecvent.

Doar ei doi

Cuplul înţelept va decide că o căsnicie de succes este alcătuită din două persoane şi nu din şase. Căsnicia nu este alcătuită din 4 socri care dictează celor 2 copii căsătoriţi ai lor cum să trăiască şi ce decizii să ia în viaţă. Cuplul tânăr trebuie să fie lăsat să îşi trăiască viaţa împreună aşa cum crede că îl călăuzeşte Dumnezeu fără ca socrii să intervină.  Biblia ne învaţă că, în momentul căsătoriei, soţul îşi lasă tatăl şi mama şi se alipeşte de nevasta sa şi cei doi vor fi un singur trup (Marc 10.7-9). Cuplul trebuie lăsat să îşi consolideze căsnicia, să ridice ziduri în jurul lor şi să ştie când e momentul să deschidă poarta pentru musafiri.

Părinţii fac parte din viaţa celor tineri, dar nu sunt stăpâni peste viaţa de cuplu.

Aprecierea calităţilor

Soţul înţelept îşi va lăuda soţia în faţa părinţilor lui şi în faţa părinţilor ei. La fel trebuie să facă şi soţia înţeleaptă. Când soţul este împreună cu mama şi tatăl soţiei lui ar trebui să o laude specific pe soţia lui. Orice părinte doreşte să audă că fiul sau fiica lor aduce onoare familiei în care a crescut. Orice părinte doreşte să primească sincere confirmări de la cei din jur şi mai ales de la ginere sau de la noră că au făcut o treabă bună în educarea copilului lor. La fel şi soţia îşi poate lăuda soţul în faţa părinţilor lui.

Socrii, dezvoltând o relaţie sănătoasă cu tinerii căsătoriţi, se vor bucura văzând realizările lor, iar tinerii, aplicând la viaţa lor principiile Cuvântului lui Dumnezeu, vor creşte în înţelepciune şi se vor maturiza; căminul lor astfel trainic va fi un exemplu generaţiei următoare.

Sursa: Articol publicat în Revista Impuls nr. 2 – (Iulie 2007)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.