Staruiți în rugăciune, vegheați în ea cu mulțumiri

Matei 26.39Apoi a mers putin mai înainte, a căzut cu fața la pământ și s-a rugat.

Matei 26:39

Iată câteva precizări referitoare la rugăciunea Mântuitorului din ceasul încercării.

A fost o rugăciune singuratică. Chiar si cei trei ucenici favoriți au fost lăsați deoparte. Credinciosule, stăaruie în rugaciune singuratică, mai ales în timpuri de încercare.

Rugăciunea în familie, rugăciunea socială și rugăciunea în biserică, nu ajung. Acestea sunt prețioase, dar rugăciunile tale personale sunt o jertfă de bun miros, fiindcă nu sunt auzite decât de Dumnezeu. Aceea a Mântuitorului, a fost o rugăciune umilă. Luca spune că Isus a îngenunchiat, dar Matei spune „a căzut cu fața la pământ“.

Care, deci, este locul tău, umil slujitor al marelui Stăpân? Cât praf și câtă cenușă ar trebui să-ti presari în cap! Umilința este sprijinul nostru în rugăciune. Dacă nu ne umilim pentru ca El să ne poata aprinde la timpul potrivit, nu există nici o speranță să fim înălțați. A fost o rugăciune filială. Isus a strigat „Ava, adică Tată” (Marcu 14:36). Dacă îti vei striga adopția în ziua încercării, te vei simți întărit. Nu ai nici un drept ca cetățean, fiindcă ți-ai călcat în picioare toate drepturile prin trădarea ta, dar nimic nu poate șterge dreptul unui copil la protecția tatălui. Nu te teme să spui „Tată, ascultă-mi strigătul”. Observă că a fost o  rugăciune perseverentă. Isus s-a rugat de trei ori.

Nu te opri până nu învingi. Fii ca văduva nedreptațită, ale cărei cereri repetate au câstigat până la urmă. „Stăruiti în rugăciune, vegheati în ea cu multumiri(Coloseni 4:2).

In cele din urmă, a fost rugăciunea resemnarii. „Totusi, nu  cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu(Matei 26:39). Oferă, și Dumnezeu îți va oferi. Lasă-L pe  Dumnezeu să-Și împlinească voia, si El va face ce este mai bine. Fii mulțumit că te poti preda în mâinile Celui care stie când să dea, cum să dea, ce să dea si ce să oprească. Așadar, roagă-te sincer, insistent, totuși cu umilință și resemnare, și vei triumfa cu siguranță.

*

Tată, vreau ca acolo unde sunt Eu, să fie împreuna cu Mine și aceia pe care Mi i-ai dat Tu.

Ioan 17:24

Moarte, de ce ai atins copacul ale cărui ramuri ne-au oferit odihna? De ce ne-ai răpit
desăvârsirea în care am aflat desfătare? Dacă trebuie să-ti folosești securea, folosește-o pe un copac neroditor; atunci îți vom mulțtumi. De ce vrei să dobori cedrii din Liban? O, retrage-ți securea, si cruță-l pe cel drept. Dar nu, așa trebuie sa fie. Moartea ne ia cei mai buni prieteni; cei mai generosi, cei mai credincioși în rugăciune, cei mai sfinți, cei mai consacrați trebuie să moară. De ce? Fiindcă Isus s-a rugat: „Tată, vreau ca acolo unde sunt Eu, sa fie împreuna cu Mine fi acei pe care Mi i-ai dat Tu” (Ioan 17:24). Rugăciunea Lui ne poartă pe aripi de vultur spre cer. Fiecare credincios de pe pământ care urcă spre paradis este un răspuns la rugăciunea lui Christos.

Un sfânt din vechime remarca: „De multe ori, Isus si poporul Său trag unul într-o parte si unul într-alta, în rugăciune. Noi ne plecăm în rugăciune si spunem: «Tata, vreau ca sfântul acesta să rămână aici cu mine.» Însă Christos spune: «Tată, vreau ca acolo unde sunt Eu, sa fie împreuna cu Mine și aceia pe care Mi i-ai dat Tu.»” Astfel, sau altfel, credinciosul intră în contradicție cu Domnul său. Sufletul nu poate fi în două locuri; cel iubit nu poate fi si cu  Christos, si cu tine.

Care dintre cereri va avea succes? Dacă ai vedea că Regele ar coborî de pe tron si ar spune: „Avem două rugăciuni care se contrazic, la care să răspundem?”, sunt sigur  că ai sări în picioare si ai spune: „Isuse, nu voia mea, ci voia Ta să se împlineasca”. Ai renunța  la rugăciunea pentru viața celui iubit dacă ai realiza că Isus vrea altceva: „Tată, vreau cu  acolo unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine fi aceia pe care Mi i-ai dat Tu”. Doamne, poți  să-i iei. Prin credință, îi vom lăsa să plece.

_________________________

C.H. Spurgeon – Meditatii de Dimineața și Seara, primite prin Email

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.