Interviu cu Pastorul Iacob Coman

iacob-comanPublicat de Mike Olari

După câteva zeci de mii de accesări pe mesajul pastorului Iacob Coman, și alte zeci de comentarii, mi-am dat seama că trebuie să-l implicăm și pe dânsul în discuțiile noastre, pe blog, pentru a-l cunoaște mai bine.

Așa că l-am sunat și am discutat cu dânsul despre un interviu. Am fos dezarmat efectiv de umilința cu care a stat de vorbă cu mine și dedisponibilitatea dânsului cu privire la acest lucru. I-am trimis intrebarile ieri, iar astăzi (cu toate că domnia-sa este o persoană foarte ocupată) am primit răspunsul la toate intrebările mele. Trebuie să recunosc faptul că unele întrebari, au fost și pentru mine incomode de pus, și cu atât mai mult sunt sigur că nu a fost simplu nici pentru el să răspundă, dar a făcut-o cu cea mai mare plăcere.

Am fost impresionat de smerenia lui și de simplitatea cu care abordează orice provocare. Dar haideți să-l lăsăm pe el să ne vorbească.

1. Vă rog să vă prezentaţi!

– Nu mă simt foarte confortabil să vorbesc despre mine, dar pentru că doriţi acest lucru o voi face. – În linkurile de mai jos aveţi CV-ul meu şi lista a o parte din lucrările mele. Datele ce urmează să le vedeţi nu sunt actualizate la zi, dar conţin aproape tot ce doriţi să ştiţi despre mine.

http://www.itpbucuresti.ro/media/facultate/cv%20liste%20lucrari/CV%20Iacob%20Coman.pdf

http://www.itpbucuresti.ro/media/facultate/cv%20liste%20lucrari/Lista%20lucrari%20Iacob%20Coman.pdf

2. Care este implicarea în câmpul Evangheliei/ În ce zonă a ţării lucraţi?

– Ca păstor slujesc în judeţul Mureş. Sunt pastor angajat al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea şi păstoresc două biserici mici, una din Nzna şi una din Herghelia. De asemenea susţin conferinţe religioase în multe zone din ţară şi în multe alte ţări.

3. Slujiţi doar în cadrul bisericilor Adventiste sau slujiţi şi în alte biserici unde sunteţi invitat?

– Cu precădere slujesc în cele două biserici adventiste unde sunt angajat. În acelaşi timp slujesc la Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti în funcţia de Conferenţiar Universitar Doctor (profesor). – Cât priveşte activitatea de slujire prin predicare, predic în mai multe biserici: biserici penticostale, biserici baptiste, biserica greco catolică etc. Altfel spus, oriunde sunt chemat.

4. Care credeţi că ar trebui să fie atitudinea noastră ca creştini evanghelici în ce privesc celelalte culte evanghelice?

– E destul de complicat să răspund la această întrebare în câteva rânduri, dar voi încerca. Personal cred că momentul istoric în care trăim solicită şi o altfel de abordare a celor ce mai cred în Dumnezeu, în afara celei prin care oferim posibilitatea schimbării confesiunii în vederea convertirii. Eu cred că a venit vremea să-i facem pe credincioşi să înţeleagă că ei pot să se schimbe şi în biserica lor. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi cea mai mare trezire din istorie. – Iubirea Sfintelor Scripturi şi trăirea lor ne va face fraţi în Domnul iar neglijarea Sfintelor Scripturi sau răstălmăcirea lor ne va face fraţi de lume. Una dintre aceste două se va întâmpla cu fiecare dintre noi, indiferent de felul în care vom şti să ne prezentăm.

5. Din mesajul „GURA MINCINOŞILOR ŞI URECHILE SURZILOR” se poate înţelege clar durerea şi dorinţa sinceră de schimbare, atât pentru lucrători cât şi pentru ascultători. Este dorinţa dumneavoastră de trezire a credincioşilor înţeleasă de cei mai mulţi, ori aţi devenit foarte incomod pentru cei mai mulţi?

– Acest mesaj face parte dintr-un ciclu de 11 mesaje pe care l-am susţinut în Chicago. Titlul generic este: „Adevărul la trecut, prezent şi viitor”. Urmărirea întregului ciclu dă o imagine mai complexă despre starea mea. – Sufăr mult pentru felul în care creştinii, în general, şi evanghelicii în special se îndepărtează de Biblie şi de Hristos. Trezirea pe care o visez constă în faptul de a reda din nou Sfintele Scripturi fiecărui evanghelic şi în special alor mei: „caut ca, dacă este cu putinţă, să stârnesc gelozia celor din neamul meu şi să mântuiesc pe unii din ei.”( Romani 11:14) – În ceea ce priveşte că sunt sau nu înţeles e discutabil. În general nu urmăresc ce spun credincioşii despre mine, dar în condiţii neaşteptate mai aflu unele opinii. De la a mi se adresa injurii şi a se spune lucruri obscene despre mine până la a fi „divinizat”, se găseşte orice despre mine. Ceea ce este trist, e că cei care folosesc limbajul obscen sau cu injurii sunt fraţi de-ai mei sau evanghelici care îşi ascund identitatea. – În ceea ce priveşte cât de comod sau incomod sunt pentru credincioşi rămâne să stabilească timpul.

6. Pentru cine aţi devenit cel mai incomod, pentru ascultători ori pentru liderii organizaţiei din care faceţi parte?

– Nu cred că pentru unii mai mult şi pentru alţii mai puţin. În general mă bucur de respect. Există fraţi sau colegi pastori care nu gândesc ca mine, dar acest lucru mi se pare normal. Oricum, la o mare parte dintre păstorii adventişti le-am fost profesor. De asemenea la mulţi dintre viitorii sau actualii pastori penticostali le-am fost profesor. Acest lucru contează puţin, dar contează. – În altă ordine de idei, în opinia mea, nu predic pentru a fi comod sau incomod. Eu mă străduiesc să ofer imagini cât mai curate din Cuvântul lui Dumnezeu. În felul acesta îmi dau mie însumi posibilitatea să mă schimb şi cred că o dau şi altora.

7. Până în prezent, simţiţi că trebuie să plătiţi un preţ pentru felul sincer în care predicaţi?

– Da, am plătit şi plătesc pentru acest lucru, dar Dumnezeu nu mi-a rămas niciodată dator.

8. Ce veţi face dacă vi se va interzice să mai predicaţi evanghelia atât de direct şi deschis?

– Mi-e greu să cred că va fi o asemenea zi. Dacă totuşi se va întâmpla, va fi o zi tristă pentru mine, dar Dumnezeu va purta de grijă.

9. Care sunt rezultatele vestirii Evangheliei, atât de direct şi sincer? Fie la nivel personal fie la nivelul bisericilor?

– La nivel personal mă obligă să fiu exigent cu propria-mi viaţă. Această formă de predicare îmi cere să fiu ceea ce zic. Pentru mine fiecare predică este o „aventură” cu Iisus Hristos şi o responsabilizare la nivel de viaţă şi moarte. Iisus Hristos a murit pentru fiecare om şi fiecare om va fi judecat pentru acest lucru, iar în predicarea mea mă străduiesc să ţin cont de responsabilizarea ce decurge din această realitate. Dacă vorbesc despre literatură (sunt poet) sau dacă vorbesc despre filosofie (sunt dr. în filosofie) în aceste tipuri de discursuri încap şi părerile mele şi ideile mele, dar când vorbesc din Cuvânt mă păzesc să fie şi părerile mele. – La nivelul bisericilor observ că credincioşii apreciază transparenţa şi calitatea „pâinii”. Sunt şi care nu le place, dar o respectă. De asemenea oamenii lumeşti sunt plăcut impresionaţi când au ocazia să audă, iar mulţi dintre ei Îl primesc pe Hristos. – De fapt e destul de greu să trag eu concluzii, acestea îi aparţin lui Dumnezeu.

10. Cum aţi răspunde celor care cred că totul e doar teorie (actorie) iar practic nu se întâmplă nimic?

– În primul rând eu am o lege: oamenii mă pot jigni pe mine, eu nu pot să fac acest lucru nimănui. – În al doilea rând când predic, întotdeauna mă străduiesc să am autoritatea Cuvântului. Dacă acest lucru lipseşte, sunt o persoană publică, mă poate găsi oricine şi poate să-mi scrie sau să mă sune şi să îmi spună că „stă scris” altfel. Mărturisesc că nu există om, şcolit sau neşcolit, care să-mi atragă atenţia cu privire la ceva din Sfintele Scripturi şi să nu ţin cont. Cei care se ascund după pseudonime sau pe anumite reţele de socializare vorbesc despre mine, îmi pare, că pot greşi. – În al treilea rând, pentru cine doreşte să am şi autoritate profesională, pot spune că am. Citiţi CV-ul din linkurile de mai sus şi se poate vedea. – În al patrulea rând dacă este teorie şi actorie în Sfânta Scriptură, mă străduiesc să fiu teoretician câtă teorie e în Ea şi actor câtă actorie e în Ea. Dacă acestea nu sunt în Biblie, atunci nici eu nu sunt nici teoretician şi nici actor, cel puţin în mod conştient.

11. Ce planuri de viitor aveţi în ce priveşte trezirea spirituală din România şi nu numai?

– Întrebarea dumneavoastră mă supraevaluează. Nu cred despre mine că am vreun rol la nivelul care spuneţi. Doresc cu ardoare să-mi salvez familia: soţia şi copiii. Mai doresc cu aceeaşi iubire şi ardoare să-mi salvez credincioşii din bisericile pe care le păstoresc. Dacă acest foc din lăuntrul meu îl va folosi Dumnezeu şi pentru ceea ce spuneţi, atunci aprecierile să fie doar pentru El, El Mântuitorul nostru.

12. Vă rog să aveţi un cuvânt pentru cei ce ascultă predicile dumneavoastră şi, de ce nu, pentru cititorii acestui blog.

– 1. „Iudeii aceştia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea, este aşa.” (Faptele apostolilor 17:11) Vă rog să verificaţi cu Scripturile cuvintele pe care le auziţi în predicile mele. Repet, cu Scripturile, nu cu ideile ce le aveţi despre Scripturi. – 2. Nu luaţi niciodată hotărâri pripite. Aşteptaţi să fiţi asistaţi de Duhul Sfânt în orice hotărâre, iar o dată luată să puteţi avea tăria să muriţi pentru ea. – 3. Cine n-are curaj să se apropie de dreptatea lui Dumnezeu, nu este vrednic de dragostea Lui.

Draga frate pastor Coman, doresc să vă mulțumesc mult de promptitudinea cu care ați răspus tuturor solicitarilor mele, atât telefonic, cât și în scris.
Dumnezeu să vă răsplătească și să vă folosească și-n continuare pentru lărgirea Împărăției. Vă mulțumesc pentru faptul că ați acceptat să ne stați și în continuare la dispoziție, cu ceea ce vom mai avea nevoie de la dumneavoastră.
_________________________________
Sursa: http://family2fam.wordpress.com/2014/03/21/1605/
 
Mike Olari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.