FII EDIFICAT: Mântuirea vine de la Domnul

One WayMântuirea vine de la Domnul.

Iona 2:9

Mântuirea este lucrarea lui Dumnezeu. Doar El poate trezi sufletul „mort în greșeli și  păcate” (Efeseni 2:1), si doar El îl poate menține în viața duhovnicească. “EU sunt Alfa și Omega, începutul și sfârșitul” (Apocalipsa 1:8). „Mântuirea vine de la Domnul“.

Dacă eu sunt credincios în rugăciune, Dumnezeu m-a făcut așa. Dacă am daruri, Dumnezeu mi le-a dat. Dacă trăiesc o viață binecuvântată, este din cauză că El mă ține în palmele Sale. Eu nu pot face nimic pentru mine, dacă Dumnezeu nu face nimic. Orice aș avea, aparține Domnului.

Daca păcătuiesc, păcatul este al meu; dar dacă fac binele, este lucrarea lui dumnezeu în întregime. Daca am învins un vrăjmas spiritual, este din cauză că Dumnezeu mi-a întărit brațul. Trăiesc o viață consacrată în fața oamenilor? Nu trăiesc eu, ci Christos trăieste în mine. Sunt eu sfințit? Nu m-am curățat singur; Duhul lui Dumnezeu m-a sfințit. Sunt despărțit de lume? Pedepsele lui Dumnezeu m-au sfințit spre binele meu. Am crescut în cunoștință?

Marele învățător m-a învățat. Toate bijuteriile mele au fost făurite de arta cerului. Am găsit în Dumnezeu toate lucrurile de care aveam nevoie, dar în mine nu am găsit decât păcat și nefericire. „El este stânca si ajutorul meu” (Psalmi 62:2, 6). Mă hrănesc eu cu Evanghelia? Evanghelia nu ar fi fost hrana mea dacă Domnul nu ar fi pregătit-o pentru sufletul meu și dacă nu m-ar fi ajutat s-o găsesc. Trăiesc din mana care cade din cer? Ce altceva este mana decât Isus Christos însuși, al cărui sânge îl beau și cu al cărui trup mă hrănesc? Primesc continuu noi puteri? De unde îmi adun tăria? Ajutorul meu vine de pe Colinele cerului. Fără Isus, nu pot face nimic. Asemeni unei ramuri care nu poate aduce rod dacă nu „rămâne în viță” (Ioan 15:4), nici eu nu pot face nimic dacă nu ramân în El. Doamne, Învață-mă acum lecția pe care a învațat-o Iona în adâncuri: „Mântuirea vine de la Domnul“.

(DIMINEATA)

*

preotul să-l cerceteze; şi dacă va vedea că lepra a acoperit tot trupul, să declare curat pe cel cu rana: fiindcă s-a făcut toată albă, el este curat.

Levitic 13:13 

Deși această regulă poate părea ciudată, este înteleaptă. Manifestarea exterioară a bolii arată că trupul leprosului era sănătos. Poate că ar fi bine pentru noi să vedem care este întelesul simbolic al acestei reguli neobisnuite. Și noi suntem leproși, și putem aplica regulile leprei la noi înșine.

Când un om se vede pierdut și ruinat, acoperit în totalitate de lepra păcatului, când renunță la orice îndreptățire de sine și pledează vinovat în fata Domnului, atunci și numai atunci poate fi curatat prin sângele lui Isus și harul lui Dumnezeu. Păcatul ascuns, nerecunoscut și nemărturisit este adevărata lepră; dar când păcatul este recunoscut și mărturisit, lepra primeste o lovitură de moarte, și Domnul privește sufletul chinuit cu îndurare și milă. Nimic nu este atât de mortal ca îndreptățirea de sine, și nimic nu este mai plin de speranță decât căința. Trebuie să mărturisim că suntem păcătoși, fiindcă nici o altă  mărturisire nu va fi ascultată.

Dacă Duhul Sfânt lucrează în noi și ne convinge de păcat, nu vom avea nici o dificultate în a recunoaște  –  mărturisirea va țâșni spontan de pe buzele noastre. 

Ce mângâiere oferă acest text păcătoșilor care s-au trezit cu adevărat: însăși situația care îi îndurera atât de tare s-a transformat într-un motiv de speranță! Înainte de a te îmbrăca, trebuie să te dezbraci; înainte să clădești o casă, trebuie să sapi temelia  –  și sentimentul că esti păcătos este cea dintâi lucrare a harului. Sărmane om plin de lepra păcatului, prinde curaj și vino la Isus așa cum ești.

Când recunoastem ca suntem datori

Mai mult sau mai putin, dupa putere,

Primim pe data de la Domnul ajutor,

Iertare, îndrumare si putere.

Doar saracia îti ofera bucurie,

Purtându-ti sufletul în largi pasuni:

Când ne încredem în avutul nostru cu tarie,

Nu mai primim raspuns la rugaciuni.

(SEARA)

_________________________

C.H. Spurgeon – Meditatii de Dimineața și Seara, primite prin Email

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.