Harul lui Dumnezeu, disciplinele spirituale și firea pământească

Olarul si lutulby Laurențiu Balcan

Scopul fundamental pe care îl are un credincios – după ce a fost mântuit – este sfintirea personală. Vrem să fim asemenea Domnului Isus, vrem să ne eliberăm inima de orice păcat si gândul de orice necurăție. Vrem să fim sfinti, pentru că avem un Tată sfânt care ne-a spus: « Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant » 1Petru 1 :15-16.

Atunci când ne pocăim, Dumnezeu prin Isus Hristos ne acceptă și, în ciuda slăbiciunilor noastre, ne socotește neprihăniți si sfinti. Romani 3:23-24:  « Caci toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu. Si sunt socotiti neprihăniti, fără plată, prin harul Său, prin răscumpararea care este in Hristos Isus ». Prin Isus Hristos devenim copii ai lui Dumnezeu, pusi de-o parte pentru El. Dar – si acesta este un mare “dar” – mântuirea nu distruge firea noastră pământească. Mântuirea ne eliberează de robia păcatului, a firii pământesti si a diavolului, dar nu ne eliberează de prezența păcatului sau a firii pămâantesti. Suntem sfinti, neprihăniti, mântuiti, dar in acelasi timp ne sfintim permanent, ne pocăim in fiecare zi si ne ducem mântuirea până la capat, cu frica si cutremur. Intelegem din Scriptura că viata de credință este  un urcus spiritual constant. Noi am iesit din lume, dar urcăm spre cer.

Urcusul aceasta spiritual este dependent de doi factori, fără de care el nu poate avea loc:

1. HARUL lui Dumnezeu. Fără harul lui Dumnezeu noi nu putem face nimic. Noi nu putem face decât păcate si chiar lucrurile care în aparență par bune, fără har, sunt socotite mizerii. Avem nevoie de har in fiecare zi. Apostolul Pavel a spus: “Prin Harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt” 1Cororinteni 15.10. Noi de ce am spune altfel?

2. DISCIPLINELE spirituale.

Disciplinele spirituale sunt obiceiuri care stau in puterea mea să le practic si care mă ajută să realizez ceea ce nu pot realiza prin puterea mea, adica schimbarea inimii. Ele sunt mijloace pe care le foloseste omul pentru a experimenta harul lui Dumnezeu. Ele mă pun la dispozitia lui Dumnezeu, mă pun in locul potrivit pentru a fi atins de harul lui Dumnezeu.

Disciplinele spirituale nu sunt un scop in sine, ele sunt mijloace care ne ajută să ne atingem scopul, dar ele nu sunt mijloace de sfintire instantă. Scopul vietii mele este sfintirea, intr-adevar, dar eu nu devin sfânt pentru că mă rog 30 de minute pe zi sau pentru că citesc 10 capitole din Biblie pe zi. Pe de altă parte, când mă rog 30 de minute pe zi sau citesc 10 capitole pe zi, eu mă pun la dispozitia harului care mă poate transforma si mă poate sfinti. Disciplinele nu sunt formule magice de sfintire personală, dar in cadrul lor eu devin maleabil. Nu rugăciunea mă sfinteste, dar, când mă rog, prezenta lui  Dumnezeu mă poate sfinti.

Am citit recent un studiu despre cancer. Autorul spunea că toti oamenii au celule canceroase, doar că la cei mai multi oameni sunt intr-un număr prea mic pentru a putea fi depistate. Sistemul imunitar ține in frâu înmultirea lor excesiva si ele nu pot prelua controlul. Dar sunt oameni in care celule canceroase explodează, ele ajung la câteva miliarde si se înmultesc atât de mult încât pot distruge întregul organism. Sunt medici care, in fazele de inceput, când cancerul mai poate fi tratat, aplică o metodă foarte eficientă de distrugere a celulelor canceroase:  infometarea celulelor canceroase. Se evită o serie de alimente: tot ce contine proteina animală, grăsimile, zahărul, laptele, tot ce produce aciditate, pentru ca celule canceroase prosperă în mediul acid. Pe de altă parte, trebuie consumate alimente care întăaresc celulele sănătoase si sistemul imunitar : legume, fructe, tărâțe, alune, nuci, cereale etc.

Disciplinele spirituale infometeza firea pământească – această tumoră canceroasă pe care o purtăm dupa noi zi de zi – si intăresc duhul crestinului. In felul acesta noi devenim din ce în ce mai mult duhovnicesti si din ce în ce mai puțin firești.

Nu cred că putem experimenta pe deplin harul lui Dumnzeu daca nu învățăm să ne disciplinăm. Chiar dacă in aparență disciplinele par să fie in opozitie cu harul, ele nu sunt. Asa cum am arătat, ele sunt doar mijloace care mă expun harului, care mă duc în locul unde Dumnezeu mă poate schimba. Ele sunt masa de lucru a olarului.

Robert Herrick, un poet englez, spunea:

Știu, Doamne, știu că numai Tu poți să-mi curățești sufletul.    

            Fie Mare toată apa, iar pământul tot săpun,     

           N-am nădejde , Doamne, dacă nu mă speli doar Tu acum.

Nu disciplinele spirituale ne curățesc. Nădejdea noastră este la El. El ne spală si ne curățeste; El ne modelează, asa cum un olar își modelează lutul. Dar disciplinele spirituale sunt masa pe care lucrează olarul. Ele îi permit lui Dumnezeu să ne modeleze. Este timpul să decidem astăzi ce vrem să facem. Să ne târâm, sau să alergăm; să vegetăm, sau să trăim o viață din belsug; să fim mediocri si nefolositori, sau să fim vase de cinste care să-i aducă slavă lui Dumnzeu.

Este timpul să strălucim ca niste lumini în lume, ca niște stele în noaptea întunecată.

Sursa: http://penticostalul.wordpress.com/2014/01/18/harul-lui-dumnezeu-disciplinele-spirituale-si-firea-pamanteasca/

One thought on “Harul lui Dumnezeu, disciplinele spirituale și firea pământească

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.