Totusi…unde sunt evreii?

EvreiIată o întrebare care pentru mulți cercetatori și  istorici devine tot mai actuală.

Un prim răspuns, și fără  un efort deosebit, este la îndemâna oricui: în primul rând, în Israel, (re) înființat la 14 Mai 1948 și asezat in limitele ținutului istoric biblic, iar în al doilea rând în diaspora, evrei răspânditi aproape peste tot, în rândul multor națiuni.
Astfel, printr-un simplu calcul statistic, ajungem la concluzia că numărul evreilor din întrega lume se ridică la aproximativ 10 milioane (8 milioane populatia statului Israel, la care se adaugă aproximativ 2 milioane din diaspora).
Comparand însă relitatea cu unele profetii biblice făcute  de Însusi  Dumnezeu, si redate in cartea Geneza, unii  istorici sunt predispusi să ridice câteva semene de intrebare privind răspunsul enuntat in titlul :”Unde sunt totsi evreii ?”

Chemarea făcută de Dumnezeu lui Avraam relatată în Geneza 12:1-2 este argumentată prin descoperirea planului lui Dumnezeu privind viitorul întregii umanități :
Domnul zisese lui Avram: „Ieşi din ţara ta, din rudenia ta şi din casa tatălui tău şi vino în ţara pe care ţi-o voi arăta. Voi face din tine un neam mare şi te voi binecuvânta; îţi voi face un nume mare şi vei fi o binecuvântare..

In visul lui Iacov la Betel, Domnul isi releveaza din nou planul privind poprul evreu, de data aceasta mai detaliat :
Sămânţa ta va fi ca pulberea pământului; te vei întinde la apus şi la răsărit, la miazănoapte şi la miazăzi; şi toate familiile pământului vor fi binecuvântate în tine şi în sămânţa ta.

De remarcat, în cele doua profetii, specificatia la modul superlativ: “neam mare” si “ca pulberea pamantului” ceea ce inevitabil conduce la ideea unei dezvoltari numerice progresive ale unui popor care “se va intinde de la apus la rasarit si de la miaza-noapte la miaza-zi”, cu alte cuvinte, intins peste tot pamantul, si care va genera “nasterea” altor natiuni. Confirmarea o găsim in relatarea din Geneza 35:9,11 : “Dumnezeu S-a aratat iarasi lui Iacov” si “Dumnezeu i-a zis…Creste si inmulteste-te. Un neam mare si o multime de neamuri se vor naste din tine si chiar imparati vor iesi din coapsele tale”

Unii istorici interpretând textual relatarea despre”descoperirile” lui Dumnezeu facute lui Avram si lui Iacov, privind nasterea, dezvoltarea numerica “ca nisipul marii” si apoi raspandirea acestui popor, concluzioneaza ca realitatea demonstreaza contrariul. Zece milioane in comparatie cu natiuni care se ridica la cateva zeci sau sute de milioane de locuitori este o dovada.

Relatările istoricilor evrei si romani, alaturate descoperirilor arheologice de la sfârsitul secolului 19 si inceputul secolului 20, confirmă pe deplin veridicitatea referintelor biblice privind o perioada cruciala in istoria poporului evreu.

Dupa moartea imparatului Solomon, Israelul s-a împărtit in Regatul de Nord si de Sud( 1 Imp.12). Regatul de Nord era alcatuit din 10 semintii, exclusiv Iuda si Beniamin. Acestea din urmă au format Regatul de Sud, cu capitala la Jerusalim. Ambele regate au fost pedepsite de Dumnezeu prin deportare pentru caderea lor in idolatrie. Primul dintre ele a fost Regatul de Nord, locuitorii acestuia fiind dusi in robie in Asiria (tinutul de nord al Mesopotamiei -1Imp.17:1,23). După aproximativ 100 de ani au fost deportati si locuitorii Regatului de Sud, in Babilon, adica in sudul Mesopotamiei. Dintre acestia, dupa 70 de ani de robie, um mare numar s-a întors la Ierusalim (consemnate în cărțile Ezra si Neemia), pe când cele 10 semintii ale Regatului de Nord nu s-au mai întors, ci pur si simplu “au disparut”, nemai existând despre ei absolut nici o mentiune istorică sau biblică. Cărtile Ezra si Neemia confirmă că cei care s-au intors apartineau semintiilor lui Iuda si Beniamin.

Astfel, istoria poporului evreu se continuă doar prin aceste două semintii?
Proroocul Isaia, referindu-se la ramasita lui Israel exclamă: “Chiar dacă poporul tău Israel ar fi ca nisipul marii totusi numai o ramasita se va intoarece, caci nimicirea este hotărâtă… ”
Conform relatarii din Ezra, copiii lui Iuda si Beniamin (la care s-a adaugat preotii si levitii) s-au întors împreuna din robia babiloniană. (Ezra 1:5,6 si 4:1) :
Capii de familie din Iuda si Beniamin, preotii si levitii,si anume toti aceia al caror duh l-a trezit Dumnezeu.s-au sculat sa mearga sa zideasca la Jerusalim Casa Domului

În anul 70 d.Ch., cunoscutul istoric evreu Josephus scria  că în urma distrugerii Ierusalimului de catre Titus “Cele 10 semintii nu s-au intors in Israel, numai doua semintii au slujit romanilor.

Insusi Apostolul Pavel in Epistola catre Romani, isi declina identitatea pe linie genealogica cu referință la Regatul de Sud. :”Întreb, dar: „A lepădat Dumnezeu pe poporul Său?” Nicidecum! Căci şi eu sunt israelit, din sămânţa lui Avraam, din seminţia lui Beniamin.” (Rom.11:1)

Pe fundalul acestor evenimente istorice, descrise in Vechiul Testament, si dovedite prin manuscrise, relatari si descoperiri arheologice , intrebarea “Unde au ramas celelalte 10 semintii pierdute ale Regatul de Nord? ”

Radu Oprea

Glendale-AZ

Sursa foto:https://www.google.com/search?q=evreii

6 thoughts on “Totusi…unde sunt evreii?

 1. John

  Promisiunile Lui DUMNEZEU se implinesc cu cei CREDINCIOSI LUI. DUMNEZEU a promis Israelului ca-l duce din robia egipteana in Canaan; cati din cei peste 20 de ani au intrat in Canaan? Raspuns: 2 (doi), Iosua si Caleb! Nici Moise nu a intrat! In Deuteronom 28, capitolul cu ” Binecuvantari si Blesteme “, gasim raspunsul scris clar: ” Daca vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tau….”, primesti Binecuvantari, ” Daca nu vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tau…”, vor veni blesteme!
  Aceasta a fost, este si va ramane valabil atat pentru ei cat si pentru ORICINE, pentru viata asta, cat si pentru viata vesnica si e un MARE SEMNAL de ALARMA si pentru noi cei de azi, sa NU GLUMIM cu viata de credinta!
  Unde sunt Evreii? Foarte multi au ramas de milenii, amestecati cu popoarele printre care au fost imprastiati, datorita NEASCULTARII lor de DUMNEZEU, care a culminat cu rebeliunea impotriva FIULUI LUI DUMNEZEU, DOMNUL ISUS HRISTOS, pe care L-au crucificat!!!
  Multumim Frate Radu si Armonia Magazin USA, ca ne mai puneti pe … ganduri, sa ne analizam viata, sa nu luam exemplele negative de la Evrei, ci pe cele positive, ca au ei destule si de astea! DOAMNE ajuta-ne! Amin!

 2. gilu florea

  Incerc un raspuns pe care l-am descoperit intr-o carte cu ceva vreme in urma.

  Suntem tentati sa raportam multe evenimente din trecut la modul cum s-ar intelege in zilele noastre. Imperiile nu au avut hotare in felul cum sunt delimitate astazi statele lumii. Primele deportari ale evreilor au avut parte de evadari masive din locurile unde au fost asezati. Asta in primul rand datorita nesupunerii in ceea ce priveste inchinarea, pe care primii ani de robie le-au fost indestulatori pentru a se lecui de idolatrie. Evreii cunosteau motivul principal al pedepsei. Aceasta, se pare a fost una din cauzele migratiei evreilor spre nord, est si chiar sudul neinteresant, unde au format comunitati. Vorbim de anii 700-500 BC. Mai apoi, cei din nord s-au imprastiat spre vest populand actuala Europa. Da, populatiile europene au origini evreiesti. Spun cercetatorii despre fluviul Dunarea (Donau, Danube) ca radacina numelui este chiar DAN. Apoi, Jutlanda, o printesa evreiasca sta la originea Olandei de azi tot prin aceeasi radacina. O alta legenda vorbeste despre trecerea stramtorii Gibraltar a altei printese, foarte frumoase, insotite de o mica armata si care isi lasa mai apoi urmele in tinutul celtilor Marea Britanie. Sunt multe alte denumiri pe care europenii le au si isi gasesc originile intr-o asa zisa baza de date ale celor 10 semintii. Si in toate exista pana la urma o logica. Ele nu au disparut iar promisiunea data lui Avram este confirmata de numarul de cateva sute de milioane sau chiar miliarde care au ca stramosi indepartati pe cei 10 fii ai lui Iacov. Istoricii nu au nici un punct de plecare a getilor, iar triburile dacice unite de Burebista aveau hotarul de este undeva spre fluviul Ural iar pe cel de est langa lacul Constanta din Elvetia, Germania. Stramosii nostri sunt printre putinii locuitori ai Europei care nu au migrat si careau avut o cultura dintre cele mai avansate a vremii. Au fost remarcati de Strabo si Herodot dar istoricii imperiului roman au fost probabil invidiosi pe ce au vazut aici din moment ce nu se straduiesc sa spuna multe sau poate au avut interzis.
  In final nu cred ca va cauta nimeni cele 10 semintii in mod serioa de teama de a nu descoperi ca este evreu. (sic)
  Cartea daca doriti va spun in cateva zile cum se numeste dar ceea ce stiu este ca a fost scrisa de un german la inceputul secolului trecut si revizuita de fiul lui.

 3. Raul

  frate Florea , acum auzim ceva si mai interesant. bine ai facut ca ai scris.
  popoarele din Europa au la origine formarea din cele 10 semintii despre care nu se mai stie nimic. adica milioane si milioane de oameni. poate ce este un raspuns la
  intrebare.

 4. Pingback: Totusi…unde sunt evreii? | Ungândbun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.