Supunerea biblică: Ce înseamnă aceasta și ce nu înseamnă (1)

M-am uitat în ochii lui căprui, frumoși și am repetat două cuvinte scurte care aveau să-mi schimbe viața pentru totdeauna. „Da, vreau”. Din acel moment, am devenit în mod oficial doamna Zachary Clark. Nu numai că am căpătat un nume nou în acea zi, dar am primit și un nou titlu și rol. Eram de acum o soție.

Crescând în biserică, eram familiară cu expresii de genul: „rolul soțului” sau „rolul soției”, așa că acestea nu erau noțiuni noi pentru mine. Părinții mei mi-au dat exemplu de o căsnicie sănătoasă și frumoasă toată viața mea, așa că nu am avut niciodată problemă cu aceste „titluri” biblice.

Cu toate acestea, odată ce m-am căsătorit, s-a întâmplat ceva ciudat.

Mă auto-proclamam o „femeie puternică” și un lider de „tip A” și m-am trezit dintr-o dată deranjată de versete care înainte le treceam ușor cu vederea. De exemplu, versetul din Efeseni 5:22 (unde spune că soțiile trebuie să se supună soților) suna mai mult ca o amenințare asupra identității decât o binecuvântare și un dar.

În inima mea, știam că Dumnezeu este un Tată bun, dar nu mă puteam obișnui cu ideea „frumuseții” supunerii. Părea mai mult un lucru apăsător decât eliberator. Pe lângă toate acestea, de ce ar trebui ca soțul meu să preia rolul de conducător și nu eu? Eu sunt tipul A în căsnicie. Nu ar trebui să fiu eu la conducere?

În adâncul inimii mele, știam că planurile și căile lui Dumnezeu sunt bune, doar că nu le înțelegeam.

În loc să consider Cuvântul lui Dumnezeu irelevant și demodat, trebuia să studiez mai mult.
Trebuia să descopăr intențiile și scopurile lui Dumnezeu din spatele cuvântului care începe cu „s”, aparent îngrozitor.

În timp ce studiam mai profund Cuvântul lui Dumnezeu, am început să văd imaginea de ansamblu. De la Geneza la Proverbe, de la Efeseni la 1 Petru; am observat că Dumnezeu, prin acceptarea planului Său, nu mă chema să fiu o soție fără minte. Nu mă chema să-mi părăsesc personalitatea mea sau punctele mele forte cu scopul de a-mi îndeplini rolul. De fapt, era exact invers.

Am observat că în Scriptură este împărțită o însemnătate egală asupra bărbaților și a femeilor, și sunt scoase des în evidență viețile femeilor puternice, frumoase și modeste (Estera, Maria, Rut, etc). De-a lungul Bibliei, am văzut că Dumnezeu a iubit și a prețuit femeile cu adevărat. Am văzut că Dumnezeu este de partea femeilor, nu împotriva lor.

Acesta era un lucru foarte important.

În timp ce mă uitam în Geneza 1 și 2, am văzut că Dumnezeu a iubit prima femeie așa de mult încât a așezat-o sub protecția blândă, iubitoare, puternică și protectivă a soțului ei. (Geneza 2:18-23). În grădină Eden care era perfectă înainte de păcat, neinfestată de păcat, Adam și-a condus soția într-un mod fără cusur și Eva a răspuns conducerii sale cu plăcere și bucurie.

Așa a intenționat Dumnezeu să fie căsătoria: frumoasă, practică, altruistă și plină de bucurie. Acesta a fost planul bun a lui Dumnezeu pentru partea masculină și cea feminină.

În timp ce studiam căsnicia perfectă a lui Adam și Evei din grădină, am realizat că înainte să înțeleg și să apreciez imaginea lui Dumnezeu despre „rolurile în căsnicie”, trebuia să mă întorc și să învăț de ce a creat Dumnezeu căsătoria în primul rând. Rolurile în căsătorie mereu vor părea ciudate dacă sunt scoase din context.

În timp ce înaintam studiul din Biblie cu privire la acest subiect, am dat peste versetul din Efeseni capitolul 5 care m-a făcut să înțeleg de ce Dumnezeu a creat căsătoria în primul rând.

De aceea va lăsa omul pe tatăl său sau pe mama sa și se va alipi de nevasta sa, și cei doi vor fi un singur trup.” Acest mister este profund și se referă la Hristos și biserică.

Pe scurt, asta am învățat din Efeseni capitolul 5:

Dumnezeu a lăsat căsătoria între un bărbat și o femeie să fie o reprezentare pământească a relației lui Hristos cu Mireasa Lui (biserica). Rolul soțului în căsătorie e să reflecte pe Hristos și rolul soției este să reflecte Biserica.

La fel cum Hristos a condus Biserica într-un mod iubitor, jertfitor și sacrificator, așa sunt chemați și soții să își conducă soțiile. Și la fel cum Biserica este chemată să se încreadă, să accepte și să-l urmeze pe Hristos, și soțiile sunt chemate să facă la fel față de soții lor.

Dumnezeu a creat căsătoria pentru a fi scena unde uimitoarea Sa poveste de dragoste, sacrificiu și mântuire este reprezentată ca să fie văzută de toți.

Rolurile în căsătorie nu sunt tocmai despre persoana noastră, ci despre noi predicând Cuvântului lui Dumnezeu. Precum actorii care spun o poveste atunci când sunt pe scenă, rolurile noastre în cadrul căsătoriei spun de asemenea o poveste.

În noua noastră carte, „Ce ești tu, dragoste?”, am pus problema în felul următor: „Înțelegerea căsătoriei prin perspectiva Scripturii, este esențială pentru noi ca femei creștine. Când un bărbat și o femeie își trăiesc rolurile unice de gen în legământul căsătoriei, pun în evidență slava Scripturii așa cum a lăsat-o Dumnezeu. ”

Cu acea realitate divină ca reper, am fost capabilă să citesc restul cărții Efeseni cu o inimă deschisă…

Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voștri ca Domnului, căci bărbatul este capul nevestei, după cum și Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Și, după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot așa și nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.” ( Efeseni 5:22-24)

Acolo era. Cuvântul care începe cu litera „s”

Încă nu suna tentant pentru mine… dar voiam să învăț ce înseamnă și de ce Dumnezeu a creat acest aspect. În timp ce continuam să studiez, am învățat câteva adevăruri eliberatoare. Am învățat că pot să-mi păstrez personalitatea intactă (și mintea), și în același timp să accept imaginea lui Dumnezeu pentru căsnicie. Am descoperit că soluția pentru a înțelege ce înseamnă supunerea biblică (așa cum a intenționat Dumnezeu) era o cunoaștere corectă a acesteia.

Dacă treci pe unde am trecut eu, și îți displace cuvântul „supunere”, cel mai probabil nu ai toate piesele la locul lor. Motivul pentru care nu mi-a plăcut această noțiune, a fost din cauză că nu am înțeles idea pe deplin. Dar cu cât înțelegeam inima lui Dumnezeu și planul Său pentru soții, cu atât mai mult vedeam cât de enorm iubește El femeile, astfel încât a creat rolurile în căsnicie pentru protecția și binele nostru.

Dumnezeu te iubește și este de partea ta.

Rămâi cu mine! Vom vedea cum arată de fapt supunerea biblică în a doua parte a acestei postări.

Mai sunt multe de analizat. În a doua parte, vom vedea cu exactitate ce înseamnă supunerea, și să dezvăluim câteva minciuni cunoscute din cadrul supunerii biblice (de exemplu: nu este loc pentru abuz în imaginea lui Dumnezeu asupra supunerii biblice!).

Autor: Kristen Clark

Traducător: Bety Timofti

Sursa: GirlDefined

Sursa: https://suroriinhristos.home.blog/2021/04/14/supunerea-biblica-ce-inseamna-aceasta-si-ce-nu-inseamna-partea-1/

Advertisement

One thought on “Supunerea biblică: Ce înseamnă aceasta și ce nu înseamnă (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.