NOUĂ MOTIVE CARE NE VOR CALMA FRICA DE CORONAVIRUS

The Guardian prezintă o serie de informații liniștitoare privind coronavirusul oferite de mai mulți experți, printre care și Ignacio Lopez-Goni, profesor de virusologie la Universitatea Navarra.

1. Știm ce este coronavirusul

Virusul care a început să provoace cazuri de penumonie severă în Wuhan a fost identificat în șapte zile după anunțul oficial făcut pe 31 decembrie și, trei zile mai târziu, secvența ADN era disponibilă. Pentru virusul HIV apărut în 1981, de exemplu, a fost nevoie de doia ani pentru identificare, explică Lopez-Goni.

Știm că virusul este natural, că este înrudit cu un virus al liliecilor și că suferă mutații, dar nu pare să o facă prea des.

2. Putem testa prezența lui

La data de 13 ianuarie, la trei zile după publicarea secvenței genetice, un test de încredere era deja disponibil. Testul a fost realizat de cercetătorii de la departamentul de virusologie a spitalului universitar Berlin Charite cu ajutorul unor experți din Rotterdam, Londra și Hong Kong.

3. Știm că extinderea coronavirusului poate fi oprită (dar cu costuri considerabile)

Carantina draconică și măsurile de limitare a extinderii luate de China par să dea rezultate. Sâmbătă, în Wuhan au fost raportate doar 74 de cazuri noi și niciunul în restul provinciei. Mai multe provincii chineze nu au mai avut niciun caz în ultimele două săptămâni, iar unele au început să redeschidă școlile. În multe țări, infecțiile sunt grupate, ceea ce ar trebui să ajute oprirea lor.

4. Transmiterea nu se face atât de ușor (dacă suntem atenți) și poate fi eliminat destul de ușor

Spălatul pe mâini frecvent, făcut cu atenție, este – așa cum știm – cel mai eficient mod de a opri transmiterea coronavirusului, iar soluțiile pe bază de alcool, apă oxigenată sau clor dezinfectează suprafețele.

Pentru a fi considerat o persoană cu risc mare de a avea coronavirus trebuie să fi trăit sau să fi avut contact direct cu cineva infectat, ca o astfel de persoană să fi tușit sau strănutat pe tine sau să fi fost în contact direct, la mai puțin de doi metri, timp de mai mult de 15 minute. Nu se ia trecând pe lângă cineva infectat pe stradă. (sursa  digifm.ro)

Continue reading hotnews.ro

3 thoughts on “NOUĂ MOTIVE CARE NE VOR CALMA FRICA DE CORONAVIRUS

  1. Oazapentrufluturi-Ianne R.D. Azao

    M-aș teme de coronavirus datorită celorlalte multe afecțiuni ce le am, mă protejez când merg în spital cu mască, căci și o gripă normală se poate lua și agrava. Cei cu alte boli vor depăși greu coronavirusul! Mulțumesc de informații George! O duminică fără microbi să ai!

    1. E normal să ne temem de un virus așa de periculos și să-l evităm pe cât posibil.
      Dragă Ianne, să ai o zi excelentă de 8 Martie, fără microbi – clar asta – dar să primești vești care să te bucure! Mă bucur că ai poposit aici unde sunt mai prezent decât în alte locuri – Fii binecuvântată!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.