Pastorul Petru Costea (1932-2020) și-a sfârșit lucrarea și își așteaptă cununa

După aproape 90 de ani de viață, dar și după doi ani de suferință, pe 11 februarie, pastorul Petru Costea a trecut din existența de aici spre viața de dincolo.

A lăsat în urmă famiiile frumoase ale celor cinci copii și numeroase biserici din comunitățile baptiste Cluj și Arad pe care le-a slujit de-a lungul a mai bine de 50 de ani, începând din 1954.

S-a născut în familia lui Ioan şi a Brânduşei Costea, pe 13 Septembrie 1932, în localitatea arădeană Bonţeşti, unde și-a petrecut copilăria și absolvit şcoala elementară, iar, după mutarea la Arad, a urmat cursurile şcolii profesionale, profilul croitorie, ucenicind la unul dintre fraţii tatălui său. A frecventat serviciile divine de închinare la Biserica Baptistă Pârneava Arad unde L-a întâlnit pe Domnul, s-a convertit şi a fost botezat de fratele păstor Pitt Popovici, în anul 1950.

A fost trimis la Seminarul Teologic Baptist de Biserica Baptistă Pârneava Arad, în anul 1951, unde a urmat trei ani de studiu, cel de-al patrulea absolvindu-l în anii 1956-1957.

A început slujirea făcând practica la Biserica Baptistă Rădeşti, după anul trei de studiu. În anul 1954 a fost angajat în Comunitatea Baptistă Cluj la bisericile din Turda, Câmpia Turzii, Viişoara, Soporul de Câmpie, Tureni şi Călăraşi-Turda. Aici a fost ordinat în luna noiembrie.

În același an s-a căsătorit cu Floare Cios din Tăuț şi, în luna aprilie a anului următor, Domnul le dăruiește primul copil, un băiat, Ioan. Tot în anul 1955, s-a mutat cu slujirea în Comunitatea Baptistă Oradea, la Biserica din Cociuba Mare. Aici în luna Decembrie 1956 s-a născut al doilea copil Petru. Fiind o biserică mica care nu putea susţine financiar un pastor, în  1958 fratele Costea Petru a fost transferat în Gurbediu slujind bisericile din: Gurbediu, Căuaşd, Husasău de Tinca, Fonău, Sititelec şi Miersig.

În anul 1962 s-a născut al treilea copil Benoni-Beniamin cu un foarte mare preţ, plecarea în veşnicie a soţiei Florica. Deşi cunoştea riscul, ea a decis să ducă sarcina până la capăt plătind astfel cu viaţa această naştere.

În 10 August 1963 s-a recăsătorit cu Uşvat Felicia care lucra la Casa Copilului din Arad unde fusese încredinţat pentru o vreme Beniamin. În 31 Mai 1964 s-a născut prima lor fiică Ronela şi în 29 Februarie 1972 a doua fiică Simona.

În 1972 din pricina unui botez noutetamentar neacceptat de autorităţi a fost transferat în cercul pastoral: Tăut, Calacea, Ucuriş, Girişul Negru. În anul 1986, tot din pricina unor probleme cu autorităţile locale, a fost transferat la Comunitatea Baptistă Arad în cercul de biserici: Pecica, Semlac, Şeitin, Nădlac unde a slujit până la pensionare în anul 1992.

După pensionare, a slujit Comunitatea Baptistă Arad în calitate de funcţionar. In această perioadă fiind membru în Biserica Baptistă “Emanuel”Arad a slujit substantial atât Biserica Emanuel cât şi bisericile aparţinătoare. A slujit în multe alte biserici unde era nevoie.

Slujirea lui s-a încheiat după ce neputinţa s-a instalat încet, încet începând cu anul 2012. Deşi se mişca foarte greu şi vorbea stins a continuat să slujească încheindu-şi slujirea în Biserica Baptistă Fiscut. În cele din urmă, după o suferinţă apăsătoare de aproximativ doi ani, a ajuns acasă în 11 Februarie 2020 la Stapânul pe care L-a slujit cu drag toată viaţa şi la care şi-a dorit mult să fie mutat (Iov 19:25-27).  (material realizat de Beniamin Costea)

sursa

Advertisement

One thought on “Pastorul Petru Costea (1932-2020) și-a sfârșit lucrarea și își așteaptă cununa

  1. Pingback: Pastorul Petru Costea (1932-2020) și-a sfârșit lucrarea și își așteaptă cununa – Blog Creștin Ardelean Viorel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.