Puterea incredibilă a Proverbelor în viața omului

Ţine sfaturile mele, şi vei trăi; păzeşte învăţăturile mele ca lumina ochilor.Proverbe 7:2

Cu ceva timp în urmă am participat la o înmormântare unde am intrat într-o discuție cu cineva pe nume Joe, pe care nu-l mai văzusem de 20 de ani. Când a aflat că eu eram director al Rețelei de Afaceri Neconvenționale, o organizație non-profit, Joe a spus că într-un sens asta îi aducea aminte de unchiul lui.

Mi-a explicat cum unchiul lui a început o firmă în comerț cu niște mijloace modeste, dar după câțiva ani firma valora milioane de dolari. Când Joe și-a întrebat unchiul despre succesul său, unchiul i-a răspuns: „Cu ani în urmă, căutam o soluție pentru o problemă apărută la muncă și m-am dus la cartea Proverbe. A mers atât de bine încât de atunci am aplicat câte un capitol pe zi din cartea Proverbe pentru viața mea”.

Experiența mea cu cartea Proverbe a fost asemănătoare. De fapt, fiind una dintre „cărțile de înțelepciune” ale Bibliei chiar spune asta despre ea însăși. Dar, nu este vorba doar de cuvintele pe care le citim; este vorba despre Dumnezeu care este în spatele acelor cuvinte. De exemplu, Proverbe 1:7 afirmă: „Frica Domnului este începutul ştiinţei; dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi învăţătura.” Poate că aceste cuvinte sună un pic cam dur, dar pe măsură ce continuăm să citim toate cele 31 de capitole, vom înțelege de ce.

Cartea Proverbe nu este o carte de filozofie, sau care vorbește despre un idealism de neatins, ci vorbește despre principii și concepte practice, cu picioarele pe pământ. Proverbe 7:2 ne spune: „Ţine sfaturile mele, şi vei trăi; păzeşte învăţăturile mele ca lumina ochilor.” Învățăturile din Proverbe se dovedesc a fi relevante și folositoare atât la locul de muncă, dar și în viața de zi cu zi.

Am auzit despre directori de firme care și-au propus să se întâlnească săptămânal să discute despre înțelepciunea și ideile din cartea Proverbe, iar unii dintre ei nici nu sunt urmași ai Domnului Isus. Chiar aceia din afara familiei celor credincioși văd valoarea adevărurilor scrise atât de bine în această carte din Vechiul Testament. Iată, pe scurt, câteva lucruri pe care le putem învăța din ea. Pentru a avea parte de înțelepciune la locul de muncă, trebuie să apelați mereu la cartea Proverbe:

Despre mânie. „Nebunul îndată îşi dă pe faţă mânia, dar înţeleptul ascunde ocara.” (Proverbe 12.16). „Un om iute la mânie stîrneşte certuri, dar cine este încet la mânie potoleşte neînţelegerile.” (Proverbe 15:18)

Consecințele acțiunilor. „Hotărât: cel rău nu va rămâne nepedepsit, dar sămânţa celor neprihăniţi va fi scăpată.” (Proverbe 11:21). „Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte.” (Proverbe 14:12).

Disciplină și corecție. „Cine îşi aduce aminte de certare apucă pe calea vieţii; dar cel ce uită mustrarea apucă pe căi greşite.” (Proverbe 10:17). „Sărăcia şi ruşinea sunt partea celui ce leapădă certarea, dar cel ce ia seama la mustrare este pus în cinste.” (Proverbe 13:18).

Sfaturi înțelepte. „Când nu este chibzuinţă, poporul cade; dar biruinţa vine prin marele număr de sfetnici.” (Proverbe 11:14). „Un om înţelept este plin de putere, şi cel priceput îşi oţeleşte vlaga. Căci prin măsuri chibzuite câştigi bătălia, şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţa.” (Proverbe 24:5-6)

Administrarea finanțelor. „Bogăţia câştigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul, creşte.” (Proverbe 13:11). „Bogatul stăpâneşte peste cei săraci, şi cel ce ia cu împrumut, este robul celui ce-i dă cu împrumut.” (Proverbe 22:7).

de Rick Boxx

Sursa: https://barzilaiendan.com/2020/02/03/puterea-incredibila-a-proverbelor/

One thought on “Puterea incredibilă a Proverbelor în viața omului

  1. Pingback: Puterea incredibilă a Proverbelor în viața omului – Blog Creștin Ardelean Viorel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.