A intrat să găzduiască la un om păcătos

Evanghelia trebuie să fie prezentată atât de clar încât și inamicii ei să o recunoască. Când Domnul a intrat la Zacheu și l-a mântuit, dușmanii au prezentat foarte exact mesajul esențial al Evangheliei: “(Isus) a intrat să găzduiască la un om păcătos”.

Este interesant că oamenii nu se bucură că Isus a intrat la acest păcătos care avea nevoie de recuperare și nici nu se puteau bucura de transformarea Lui, ci erau supărați că Hristos cel sfânt era asociat cu asemenea oameni. Da, harul e scandalos. Nu ți se pare scandalos că Isus se asociază cu tine și cu mine? Mie mi se pare! Dacă ajungi să te cunoști așa cum ești în realitate și să te privești spiritual prin ochii pătrunzători ai Celui ce este foc mistuitor atunci poți să vezi scandalul Evangheliei.

Dar scandalul mai vine dintr-un motiv. Vine din faptul că Isus nu a intrat să critice un păcătos, să-l pedepsească, să-l înjosească, să-l amenințe cu furia divină, ci să găzduiască la un păcătos. Nu era acolo temporar, ci vroia să aibă un impact decisiv și definitiv asupra acestui mafiot. Ce scandal – Isus să găzduiască la tine și la mine. Sunt locuințele noastre locuri perfecte? Departe! Dar El nu vine acolo fiindcă sunt perfecte și nici pentru că noi le-am pregătit înainte de a veni El acolo ca să facem impresie bună, ci El vine pentru a le transforma.

Un om care înțelege scandalul Evangheliei nu se supără că e numit “un păcătos” pentru că acesta este adevărul! Zacheu e bucuros. N-are nici un stres din pricina cârtitorilor. El nu-și justifică păcatele și nici nu aduce explicații și note de subsol. El era mai păcătos decât știau acești oameni și totuși Isus a intrat la El, Isus care știa absolut totul. Ce mai conta?

Evanghelia moralistă și legalistă “Isus ajută pe cei care se ajută singuri” sau “Isus te ajută dar nu-ți bagă în traistă” nu deranjează pe nimeni și nu este scandaloasă, ci este chiar plăcută pentru că îl întoarce pe om către sine, resursele sale lăuntrice, eforturile sale, progresul său și reușitele sale. Evanghelia “Isus te ajută dar și tu trebuie să … (completați cu ce doriți)” nu scandalizează pe nimeni. Scandalos este că Isus a intrat să găzduiască la un om păcătos.

Harul scandalos al Evangheliei intră în viața unui păcătos dar nu-l lasă așa cum a fost, ci îl transformă. Nu-l motivează să se transforme singur și nici nu-i dă metode de îmbunătățire comportamentală, ci aduce o transformare primită cu bucurie.

Zacheu l-a primit pe Isus cu bucurie. Fariseii nu știu nimic despre bucuria mântuirii și de aceea disprețuiesc bucuria provocată de Hristos. Pentru ei e scandaloasă bucuria. După ei, omul păcătos trebuie să rămână cu capul în pământ toată viața pentru că nu va putea atinge cotele înalte ale moralismului gol fariseic. Pentru farisei respectarea legii e o corvoadă, pentru Zacheu e o bucurie pentru că El Îl primise pe Hristos, pe care fariseii îl urau.

de Andrei Croitoru

https://baptistireformati.wordpress.com/2019/12/18/a-intrat-sa-gazduiasca-la-un-om-pacatos/

2 thoughts on “A intrat să găzduiască la un om păcătos

  1. Pingback: A intrat să găzduiască la un om păcătos – Blog Creștin Ardelean Viorel

  2. Pingback: Cum ne închinăm? – Blog Creștin Ardelean Viorel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.