Lev TOLSTOI – File de jurnal (1907)

Lev Tolstoi (1828-1910), clasic al literaturii universale (vorbind rusa, engleza și franceza) a fost unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii, alături de Fiodor Dostoievski, din timpul perioadei cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse.

Pe lângă celelalte romane ale sale care l-au făcut celebru (Ana KareninaRăzboi și Pace), Tolstoi scrie romanul Învierea (retipărit, Polirom Iași-2010, ediție jubiiliară) despre care am scris aici, roman care trebuie citit neaparat,  sau,  dacă l-ați citit cu decenii în urmă, cum a fost cazul meu, trebuie recitit cu si mai mare atentie.

În ultimii ani de viață, 1907-1910, cugetărilrile pe teme filozofice eterne și căutarea permanentă a expresiei lor, pentru Tolstoi devine  principala preocupare.

În România, volumul său de cugetări rezultat – Despre Dumnezeu și umanitate, a apărut în 2001 – este tipărit de Humanitas cu titlul Despre Dumnezeu și om, din jurnalul ultimilor ani.

***

Poate greșesc, dar mie mi se pare că abia acum, așa cum sunt, bune sau rele, roadele pomului meu au dat în pârg.

Cât de îngrozit trebuie să se simtă omul singur pe lume, rupt de toate!Dacă, oricât ar rătăci, omul n-ar simți legătura spirituală cu lumea, cu Dumnezeu, n-ar putea trăi. Dacă însă pierde conștiința acestei legături, nu mai poate să trăiască și se omoară. Asta explică aproape toate sinuciderile.

Bucură-te, și iară spun ție, bucură-te. Dacă trăiești cum se cade, bucuria e neîncetată. Îmi dau seama de asta la bătrînețe. Bătrânețea mă bucură. Sunt minute bune când mă bucură și apropierea morții.

Conștiința e limitată în spațiu și timp, dar în sine e independentă. E liberă, dar se poate exprima, manifesta numai în spațiu și timp.

Da, nu Rusia trebuie salvată, ci ceea ce este de milioane și milioane de ori mai scump decât închipuita existență a Rusiei, sufletul nostru.

One thought on “Lev TOLSTOI – File de jurnal (1907)

  1. Pingback: Lev TOLSTOI – File de jurnal (1907) – Blog Creștin Ardelean Viorel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.