Dumnezeu a stabilit patru instituţii divine

În Geneza, El a stabilit patru instituţii divine:

1.) Prima este voinţa liberă a omului (Geneza 2:16). Dumnezeu a creat pe om cu o voinţă suverană.

 2.) A doua instituţie este căsătoria (Geneza 2:18, 21-25). Dumnezeu a dorit ca noi să ne căsătorim.

3.) A treia este familia (Geneza 3:164:1,2). Dumnezeu a instituit căsătoria pentru a fi cuibul care să ocrotească copiii, în care copiii sunt educaţi ca şi ei la rândul lor să poată face copii şi să-i crească pentru a deveni creştini şi a continua în felul acesta.

4.) A patra instituţie este naţiunea (Geneza 11:6-9). După potop, Dumnezeu nu a mai vrut ca un singur popor să stăpânească peste întreaga lume. El a vrut ca  să existe întotdeauna popoare mici pentru ca ele să poată proteja drepturile  individului.

Dumnezeu a plănuit pentru familie lucruri atât de unice! El a binecuvântat pe Adam şi Eva, şi le-a dat lor şi copiilor lor drept destăpânire. Dar ei au păcătuit, şi păcatul aduce blestem. După ce au păcătuit, Dumnezeu a găsit o cale de ieşire din păcat: prin vărsare de sânge, El i-a îmbrăcat cu piei de animale(Geneza 3:21). Ei au văzut că există în depărtare o cale de ieşiredin blestem, prin care vor avea acces la Tronul Lui de Indurare.

Esau a nesocotit binecuvântarea 

Apoi Dumnezeu i-a arătat lui Avraam cum să-și binecuvânteze familia (Geneza 13:14-16). El i-a spus: “Eu voi binecuvânta sămânţa ta.” Dumnezeu i-a făcut lui Avraam nişte promisiuni măreţe pentru sămânţa lui. Când s-a născut Isaac, El într-adevăr a binecuvântat familia. Apoi a apărut Iacov, şi El a binecuvântat familia.

Dar Esau a nesocotit acest lucru: Esau a înţeles astfel că fetele lui Canaan nu-i plăceau tatălui său Isaac. Şi Esau s-a dus la Ismael. El a mai luat de nevastă, pe lângă nevestele pe care le avea, pe Mahalat, fata lui Ismael, fiul lui Avraam, şi sora lui Nebaiot (Geneza 28:8, 9).

Eu mă gândeam mereu: “Păi, Esau a nesocotit acest lucru pentru că el şi-a vândut dreptul de întâi născut. A tratat cu uşurinţă lucrurile lui Dumnezeu şi nu s-a căit niciodată de ceea ce a făcut. Desigur, i-a părut rău de situaţie – şi a vrut să-l omoare pe Iacov pentru că l-a înşelat – dar nu s-a căit niciodată de păcatul lui. El s-a lăsat cuprins de răzbunare.”

Dar Esau a mai făcut ceva. S-a căsătorit cu femei hitite. Esau a avut două neveste  hitite.“Este ceva rău în asta?”

Isaac şi Rebeca s-au necăjit tare mult pentru că Esau s-aînsurat cu cele două femei. Ei l-au trimis pe Iacov la Laban pentru a-şi lua nevastă, dar ce s-a întâmplat cu Esau care şi-a luat nevest ehitite?Am cercetat şi am aflat că hitiţii erau urmaşii canaaniţilor. Exista un blestem asupra canaaniţilor, un blestem strămoşesc care nu s-a oprit. Şi atunci ce a făcut Esau? El a adus acel blestem strămoşesc în familia lui.

De aceea Biblia vă spune să nu vă căsătoriţi cu un necreştin, nu numai pentru că “vă înjugaţi la un jug nepotrivit” (2Corinteni 6:14). De ce atunci? Pentru că ei se află sub blestemul total al păcatului.

Vrei ca odraslele tale să nu fie sub blestem? Atunci nu te căsători cu un  necredincios, dacă vrei ca familia ta să fie binecuvântată, nu blestemată; dacă vrei ca odraslele tale să fie binecuvântate, nu blestemate.

Când ai venit la Isus ai început să fărâmi acel blestem. Atunci nu te căsători cu un necredincios ca să chemi un nou blestem în familia ta. 

De aceea Isaac şi Rebeca erau aşa desupăraţi, pentru că ştiau că Esau însurându-se cu o canaanită ,aducea în familie o persoană necredincioasă, şi prin ea blestemul neamului ei.

Dar Dumnezeu a căutat mereu să facă ceva pentru a schimba familia! Şi este adevărat. Aşa că următorul lucru pe care îl vedem la această familie este mielul. În Exod, Dumnezeu S-a preocupat foarte mult de familia lui Israel, şi El a făcut-o mereu. El S-a preocupat mereu de familia lui Adam şi Eva, de familia lui Set, de familia lui Avraam.

De ce? Pentru că nu numai blestemele pot trece de la o generaţie la alta, dar şi binecuvântările!Unele din talentele tale înnăscute sau din înclinaţiile talesunt moştenite de la părinţii tăi. Şi probabil că ai căpătat nişte învăţături spirituale de la o bunică care te-a purtat în rugăciune, sau de la un stră-străbunic care a stat tare în credinţă când tu eraiun mare păcătos. Acestea sunt binecuvântări care ţi se transmit.

SursaRupe Blestemul Generațiilor de Marilyn Hickey

Traducerea: Cecilia Moloce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.