Al patrulea purceluș

Credinţa are putere. Ceea ce credem formează materialul esenţial pe baza căruia ne construim conceptul de SINE. Cuvintele şi faptele celorlalţi devin materialele pe baza cărora construim imaginea noastră de sine. Dacă acest fapt este adevărat şi despre purceluşi, atunci PovesteaCelor Trei Purceluşi ar suna cam aşa.

Au fost odată ca niciodată, trei purceluşi. Primul purceluş crescuse şi se pregătea să plece de acasă. Părinţii au făcut tot ce au putut, dar ei înşişi erau ocupaţi şi distraşi de propriile interese. Cedau de multe ori dorinţelor purceluşului, dându-i câteva sfaturi după care acesta să îşi conducă viaţa. Paiele pe care i le-au dat erau moi, alunecoase şi părea uşor de mânuit. În curând, primul purceluş şi -a terminat de construit casa. Din afară, părea drăguţă, un loc minunat unde acesta să se poată relaxa. Purceluşul era încrezător în munca sa.

Dar imediat ce se aşeză,veni lupul tunând cu ameninţări. “Am să fac aşa şi aşa, şi-ţi voi dărâma casa!” Fundaţia proastă şi falsa siguranţă nu i-au fost de folos purceluşului, iar el a fost distrus. Viaţa sa a fost construită din materiale
care nu erau destul de puternice pentru a rezista furtunilor vieţii. Când al doilea purceluş plecă de acasă, era încrezător că talentele şi împlinirile sale îl vor scoate la liman. I s-a dat o legătură mare de beţedin care să îşi construiască locuinţa, şi era dornic să îşi înceapă nouaviaţă. A lucrat cu pasiune, încrezându-se în tradiţiile încercate şi demnede respect ale învăţătorilor săi, crezând că în buzunarul său se află bineaşezată cheia succesului. Părinţii erau mândri de el, iar el era sigur că avea toate lucrurile necesare pentru a-l înfrânge pe lup. Dar lupul a venit pregătit pentru orice provocare. A suflat şi a pufăit, iar după un timp, cel de-al doilea purceluş a căzut în depresie şi s-a sinucis.

Al treilea purceluş a fost mai norocos. El a învăţat din experienţele celor doi fraţi mai mari. Părinţii şi ceilalţi oameni din viaţa sa i-au dat cărămizi cu care să construiască. Au venit şi l-au ajutat să pună fundaţia puternică a adevărului şi zidurile integrităţii. Când lupul a auzit despre acestea nu a fost impresionat şi era  sigur că îl va avea şi pe acest purceluş. Dar exista acolo o diferenţă mare. Purceluşul  folosise convingeri şi valori care puteau rezista testului adevărului, care l-au  protejat de urletul fioros al lupului. Deşi acesta a suflat şi a pufăit cu toată puterea  sa, nu a putut să-l distrugă pe purceluş şi nici ceea ce el construise. Acesta este un sfârşit fericit, iar nouă tuturor ne plac sfârşiturile fericite.

Din acest motiv ni se spun foarte puţine lucruri despre al patrulea purceluş. El e ra un copil al zilelor moderne, ai cărui părinţi erau preocupaţi de problemele şi  interesele lor. Unii din aceşti părinţi se distrau folosind droguri şi făcându-şi  plăcerile. Alţii evitau responsabilităţile de părinte, agăţându-se de propriile lor  dureri. Erau prea distraţi şi dezinteresaţi ca să-i ofere purceluşului ceva cu care să-și construiască viaţa. Aşa că el s-a folosit de ceea ce găsise singur: lemn vechi şubred, cuie ruginite, cartoane şi cioburi de sticlă. A fost neglijat şi tratat ca un  nimeni, lăsat să supravieţuiască singur. Se simţea lipsit de valoare şi dispreţuit. Ar fi  trebuit să-şi construiască casa din promisiuni neîmplinite, cuvinte abuzive,  evadări temporare şi din actede violenţă pe care le adunase. A muncit singur şi  trebuie să recunosc că era supărat şi amărât, ceea ce nu prea l-a ajutat având în vedere seriozitatea sarcinii sale. Nu e de mirare că şi-a părăsit casa devreme, alegând să trăiască pentru un timp în stradă, alături de o bandă care îi servea drept familie.  Faptul că a nu avea un adăpost nu părea să -lderanjeze iar construirea unei case nu  era o prioritate. Nu avea identitate, aşa că nu e de mirare că atenţia sa era absorbită  spre reducerea durerii, iar conştiinţa îi era prost formată. Viaţa sa era foarte  asemănătoare cu a multor copii din ziua de astăzi care trăiesc încercând să se  împrietenească cu lupul.

Din cartea Diavolul în fața instanței de Marjorie Cole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.