Cine este aproapele meu?

Dar el, dorind să se îndreptățească, I-a zis lui Isus: „Și cine este aproapele meu?”
Luca 10.29

DOMNUL ESTE APROAPE

Această întrebare, pusă de un cărturar cu scopul de a-L încurca pe Domnul Isus, a avut ca răspuns pilda bunului samaritean, unde „aproapele” este înfățișat ca victimă a unei tâlhării și având nevoie urgentă de ajutor. Citind această pildă, vedem diferitele reacții ale celor care l-au întâlnit pe acest sărman om, reacții pe care le putem descoperi ușor în fiecare dintre noi.

Pentru tâlhari, acest om a fost doar o victimă pe care ei au exploatat-o. Nu l-au privit ca pe o persoană, ci ca pe un lucru. Pentru astfel de oameni (cei mai mulți dintre ei nu sunt tâlhari la propriu), semenii lor există doar pentru a-și atinge scopurile meschine. Ei știu totul despre cum se pot folosi de ceilalți și nu cunosc nimic despre adevărata prietenie.

Pentru preot și levit, omul aflat în nevoie nu era decât o bătaie de cap. Acești doi oameni erau experți în religie și în ritualuri, însă nu erau deloc dispuși să-și cheltuie timpul cu problemele altora.

Pentru cărturarul care a pus întrebarea, victima reprezenta un caz de studiu interesant. Corespondenții lui contemporani formează comitete, țin seminare și lansează teorii. În tot acest timp, pe drumul către Ierihon, sărmanul om încă zace pe jumătate mort.

Pentru bunul samaritean, aproapele era o persoană care trebuia iubită și ajutată, indiferent de cost. El a venit unde zăcea sărmanul om, bătut și însângerat. I-a legat rănile, l-a așezat pe animalul său (ceea ce înseamnă că el a mers pe jos), după care l-a dus la un han, unde a îngrijit în continuare de el.

Domnul Isus este Bunul Samaritean, care a venit acolo unde noi ne aflam, în starea noastră nenorocită. Scopul Lui acum este să umple această lume de oameni asemănători Lui. Ne numărăm și noi printre ei?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.