6 sisteme teologice importante

Poate ați văzut uneori pe facebook fiind folosite aceste etichete și nu știți ce înseamnă. Voi explica pe scurt aceste sisteme. Toate oferă o explicație a felului în care Dumnezeu mântuiește.

  1. Pelagianismul afirmă că natura omului n-a fost atinsă de păcatul lui Adam iar omul poate alege, fără harul lui Dumnezeu, binele. Păcatul este preluat de fiecare ființă umană doar prin exemplu.
  2. Semi-pelagianismul spune că harul este necesar pentru mântuire dar că inițiativa în mântuire aparține întotdeauna omului. Așadar, Dumnezeu așteaptă înclinarea voinței omului spre bine pentru ca El să răspundă cu har mântuitor.
  3. Arminianismul spune că primul pas în mântuire este făcut de Dumnezeu prin faptul că oferă har prealabil așa încât aceștia să se poată converti. Hristos a murit pentru fiecare ființă umană iar decizia de a se converti sau nu aparține omului.
  4. Amiraldianismul spune că Hristos a murit pentru toți oamenii însă Hristos a procurat harul credinței doar celor aleși de Dumnezeu. Dumnezeu a ales doar pe cei despre care știa că vor crede. Acest sistem vrea să împace ispășirea universală cu alegerea necondiționată.
  5. Calvinismul spune că Dumnezeu a ales din veșnicie, după buna plăcere a voii Sale, pe cei care vor fi cei mântuiți, pentru ei L-a trimis pe Hristos să moară iar Duhul Sfânt îi va atrage printr-un har eficace iar toți vor fi păstrați în har.
  6. Hiper-calvinismul este o doctrină care, în esență, neagă necesitatea metodelor: rugăciunea, evanghelizarea, predicarea, postul etc – afirmând că decretele lui Dumnezeu se vor împlini indiferent de prezența cauzelor secundare. Ei neagă necesitatea chemării la mântuire a celor necredincioși cât și datoria acestora de a se converti.

Sursa: https://baptistireformati.wordpress.com/2019/03/08/6-sisteme-teologice-importante/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.