Otto Bixler – Despre impactul legilor spirituale în viața creștinului

Pentru om legile spirituale acționează asemeni legii gravitației, indiferent de împrejurarea în care se află, însă devin simțite sau vizibile mai acut, atunci când intrăm în condițiile lor de manifestare.

Legile spirituale la care ne vom referi au efect când omul încalcă poruncile lui Dumnezeu.

Otto Bixler prezintă patru legi spirituale, ca legi fundamentale, în cartea sa “Văduve, orfani și prizonieri” (Editura Elpis Oradea, 2008), acestea sunt:

  • legea iertării
  • legea judecății
  • legea semănatului și a seceratului
  • legea idolatriei

E bine să avem proaspăt în memorie ceea ce a spus Domnul Isus privind iertarea:

Daca iertați oamenilor greșelile lor, și Tatal vostru cel ceresc vă va ierta greșelile voastre. Dar dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre.”  (Matei, 6:14-15)

“Îţi voi da cheile Împărăţiei cerurilor, şi orice vei lega pe pământ va fi legat în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri.” (Matei 16:19)

 “Adevărat vă spun că orice veţi lega pe pământ va fi legat în cer; şi orice veţi dezlega pe pământ va fi dezlegat în cer.

Vă mai spun iarăşi că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri.

Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18:18-20)

Câteva idei prin care Otto Bixler ilustrează legea iertării:

“…trăiţi cum trăiesc păgânii în deşertăciunea gândurilor lor, având mintea întunecată, fiind străini de viaţa lui Dumnezeu, din pricina neştiinţei în care se află în urma împietririi inimii lor.” (Efeseni, 4:17-18)

Legea iertării ne arată că răsplata și pedeapsa pe care le vom primi în locurile cerești se bazează pe ceea ce facem sau gândim aici pe pământ. Mulți dintre noi suntem atât de înglodați în materialism, știință, istorie, medicină, psihologie sau chiar religie tradițională, încât nu ne gândim niciodată la posibilitatea ca suferința noastră prezentă să fie o manifestare a consecințelor spirituale ale comportamentului nostru pământesc.

Multe biserici pun accentual pe evanghelizare, dorind ca mântuirea să ne deschidă poarta cerului, pentru a avea viață eternă când trupurile noastre mor. Însă cei care s-au convertit și au devenit membri ai bisericii au nevoi și probleme de origine spirituală. Multe dintre greutățile lor sunt consecința păcatelor altora împotriva lor. Lipsa iertării pentru rănile suferite și sentimentul trădării sunt adesea chestiuni esențiale. Una dintre dificultățile majore cu care se confruntă creștinii este iertarea celor ce i-au rănit.

Vă voi împărtăși acum o experiență recentă dintr-o biserică, pentru a vă arăta cum poate acționa legea iertării în viața cuiva.

Cu puțin timp în urmă, o tânără misionară a venit la noi pentru rugăciune, la sfârșitul serviciului de închinare al bisericii. Ea suferea de o tumoare ovariană și se simțea foarte rău. Doctorii o informaseră că va trebui să se opereze de urgență, deoarece tumoarea îi punea viața în pericol.

În timp ce ne rugam pentru tânăra respectivă, chiar acolo în biserică, Dumnezeu mi-a dat niște întrebări pentru ea. Acestea au început să desfacă legăturile neputinței, care o țineau în suferință fizică. Slujirea s-a desfășurat astfel: “Spune-mi despre stima de sine. Ai o părere bună despre tine?” În momentul când ea a adus această chestiune înaintea Domnului, cerându-i ajutotul, răni adânci au ieșit la suprafață. Simptomul fizic era tumoarea care-i amenința viața, dar, împreună cu această boală fizică, ea suferea și de o stimă de sine scăzută și chiar de ură de sine. Mergând până la rădăcina problemei, am descoperit că, în copilărie, fusese abuzată sexual de o rudă apropiată. Acest act a devalorizat-o foarte profund și a condus la ură de sine.

În cele din urmă, a trebuit să abordăm și rădăcina neiertării față de cel care a abuzat-o. În final, tânăra l-a încredințat pe abuzator în mâinile lui Isus, pentru a fi judecat sau iertat. Ea și-a exprimat toată mânia și durerea înaintea lui Isus, spunându-I exact cum s-a simțit. Efectul a apărut imediat. A fost eliberată de ura de sine, generate de acuzațiile diavolului că ea ar fi avut o vină în desfășurarea abuzului. Ura de sine a fost cea care a permis tumorii să crească.

În momentul când ura de sine a ieșit din viața ei, dușmanul nu a mai avut dreptul de a ține acolo tumoarea. Când s-a întors la doctor, după câteva zile, pentru a discuta despre operație, s-a descoperit că tumoarea se micșorase atât de mult, încât nu mai trebuia operate.

Ura de sine și mânia mocnită, cauzate de lipsa de iertare a acestei tinere, au chinuit-o emotional și fizic și au favorizat apariția unei boli potential fatale. Durerea a condus-o la Isus și la soluția Lui atât de clar exprimată în legea iertării. Prin schimbarea atitudinii din inimă și prin iertarea atacatorului, ea însăși fiind iertată de păcatul neiertării, tânăra a fost eliberată.

Neiertarea poate duce, adesea, la un duh de judecată, pentru că avem tendința de a critica aspru caracterul și peronalitatea celui care ne-a rănit sau ne-a ofensat. Vom explora în detaliu acest concept, în următoarea secțiune.


Văduve, orfani și prizonieri” / “Widows, Orphans and Prisoners” by Otto Bixler; trad. Andreea Lucan, Angela Cotuț-Scheipner –  Editura Elpis Oradea, 2008

 

One thought on “Otto Bixler – Despre impactul legilor spirituale în viața creștinului

  1. Pingback: Otto Bixler – Despre impactul legilor spirituale în viața creștinului — ARMONIA MAGAZINE – USA – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.