Pr. Ciprian Grădinaru cere pocăință din partea clericilor care i-au promovat pe intelectualii care, cu ocazia Referendumului, “și-au arătat blana de lup, îmbrăcată pe sub cea de oaie”

de  ANDREI NICOLAE

Părintele Ciprian Grădinaru, Namur – Belgia, continuă analiza necruțătoare a stării în care se găsește credința în România după Referendumul pentru căsătorie eșuat anul trecut.

În continuarea interviului de anul trecut, Părintele Ciprian susține că vinovați pentru ce li se întâmplă creștinilor sunt chiar ei, nu altcineva și asta pentru că o parte dintre credincioși au pierdut cugetul ortodox, iar pe de altă parte, secularismul a invadat mințile multor oameni dintre „mădularele Bisericii”.

„Nu suntem ortodocși doar prin botezul ortodox, nici doar având informații despre Biserică și Hristos, nici doar având niște legături formale cu cele ale Bisericii. Amintiți-vă ce spunea Părintele Serafim Rose, unul dintre cei care au luptat mult pentru a evidenția aceste distincții: există o serie de creștini „corecți” din punct de vedere dogmatic, dar cu inimi reci, neortodoxe. Cei mai mari eretici au fost dintre episcopi și clerici, oameni care, rațional, știau multe despre Dumnezeu, dar pierduseră cugetul ortodox. Acesta cred că este motivul pentru care, în zilele premergătoare Referendumului, parcă vorbeam limbi diferite cu cei din partida #boicot care merg la biserică. Și asta pentru că oamenii ajung efectiv să aparțină unor lumi diferite, în funcție de prezența sau absența cugetului bisericesc. Iar consecința e că nu se mai pot înțelege nicicum.

Cred că asta s-a întâmplat și cu Sinodul din Creta, unde luările de poziție ale unor oameni fără cuget ortodox din ambele tabere („zeloți” vs. „ecumeniști”) au făcut și fac atâta rău Bisericii. Mi-e teamă că asta se întâmplă și în conflictul actual dintre Patriarhia Constantinopolului și Patriarhia Moscovei pe tema autocefaliei Ucrainei, și cred că vor mai urma și alte tulburări în Biserică. Va trebui multă smerenie, rugăciune, discernământ, și mai ales har pentru a putea rămâne în sita lui Dumnezeu, după toate cernerile care vor veni…[…]

Secularismul a invadat mințile multor mădulare ale Bisericii, importând o mulțime de modele și principii lumești: începând de la cel al eficienței vizibile și cantitative (clădiri tot mai multe, tot mai frumoase, dări de seamă etc.), trecând prin așa-zisa „democrație” (uitând că în Biserică avem ierarhia slujirii pe linia clerici-laici, și a ascultării pe linia laici-clerici), până la cel al „drepturilor omului” și al dreptății omenești. Pierderea cugetului bisericesc, atitudini ambivalente, ieșite adesea din complexe de inferioritate, poziționări de genul: „Și eu sunt deștept, deși sunt preot, și sunt în stare să stau de vorbă cu intelectuali, chiar dacă îndoielnici moral, și de aceea mă afișez cu ei” au adus duhul lumii în Biserică.”, a spus Părintele Ciprian în numărul din ianuarie al Revistei Familia Ortodoxă.

Părintele Ciprian face un apel către clerici să nu mai „crediteze” intelectualii care cu ocazia Referendumului „și-au arătat blana de lup de sub cea de oaie pe care o îmbrăcaseră conjuctural”. Referința este la personaje precum Andrei Pleșu, invitați des sub auspiciile Bisericii, care la Referendum au susținut cauza LGBT.

Continue reading Activenews.ro

One thought on “Pr. Ciprian Grădinaru cere pocăință din partea clericilor care i-au promovat pe intelectualii care, cu ocazia Referendumului, “și-au arătat blana de lup, îmbrăcată pe sub cea de oaie”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.