CE ESTE RUGĂCIUNEA ÎN COMUN A CONGREGAȚIEI?

O taxonomie generală

De aproape 100 de ani rugăciunea în comun este înțeleasă ca fiind rugăciunea unui grup de oameni care se roagă deodată. De obicei chemarea la o astfel de rugăciune sună cam așa: haideți să ne rugăm toți deodată. Această formulare este mai precisă. Este tipul de rugăciune practicat în cercurile penticostale și carismatice.

Pe de altă parte, rugăciunea practicată de obicei de celelalte mișcări evanghelice este numită rugăciunea pe rând expresia fiind folosită pentru a contrasta rugăciunea în comun. De obicei rugăciunea pe rând este privită ca inferioară rugăciunii în comun.

Care este adevărata rugăciune în comun?

Evident, la prima vedere ar fi normal să votăm pentru rugăciunea în comun din cel puțin două motive: 1. pentru că este rugăciunea întregii biserici și 2. pentru că se roagă toți, nu doar unul. Dar eu sugerez că aceasta este o analiză superficială. Și voi arăta că, de fapt, avem de-a face cu niște definiții pervertite care induc în eroare.

De exemplu, rugăciunea în comun practicată în cercurile carismatice este o rugăciune deodată a tuturor participanților dar nu este o rugăciune în comun pentru că cei care se roagă nu știu ce se roagă ceilalți, ci doar ce se roagă ei înșiși (deși nu putem fi siguri nici măcar de acest lucru). Așadar, mai degrabă ar trebui să numim această rugăciune rugăciuni deodată. Deodată ce omul de lângă mine se roagă un lucru iar eu altul, nu e clar că nu suntem în comuniune și nici conștienți de ceea ce spune celălalt? Așadar, sunt rugăciuni a celor ce se roagă deodată dar nicidecum o rugăciune în comun pentru că aceasta ar implica comuniune, cunoaștere și conștientizare, ceea ce nu este cazul.

Care este diferența între un carismatic/penticostal care se roagă acasă sau în public? Singura diferență este că se roagă lângă alții, dar nicidecum acesta nu se roagă cu ceilalți*, adică împreună cu ceilalți deoarece la fel cum frații lui nu știu ce anume s-a rugat el acasă azi dimineață, la fel nu știu ce s-a rugat el în adunare în timp ce stătea în mijlocul lor. Așadar, în nici un mod rugăciunea aceasta nu poate fi considerată rugăciunea în comun. De fapt, aceasta este rugăciunea individualistă deoarece toți se roagă deodată așa încât nu pot să-și audă unul altuia rugăciunea (și nici măcar nu este recomandat acest lucru în aceste cercuri). Din nou întreb – cum poate așadar o asemenea practică să fie numită rugăciunea în comun când ea este în esență o rugăciune individualistă?

Dacă ne gândim la rugăciunea pe rând când un singur individ din congregație vocalizează public înaintea adunării o rugăciune care reprezintă congregația nu putem spune că avem de-a face cu o rugăciune doar a individului deoarece acesta reprezintă congregația, se roagă în numele congregației și este acompaniat de congregație prin faptul că ea se concentrează, cercetează și confirmă rugăciunea celui care se roagă. Cu alte cuvinte, toată biserica se roagă. Afară de cazul în care spunem că nu ne rugăm decât dacă ne deschidem gura, atunci trebuie să acceptăm că în cazul acesta toată adunarea se roagă.

Ana își mișca doar buzele, alții s-au rugat în tăcere fiind urmăriți de persecutori, alții s-au rugat cu limbile tăiate, alții s-au rugat pe patul de spital neavând nici măcar putere să-și miște buzele. Ceea ce vreau să spun este că rugăciunea în esență nu este mișcarea buzelor și a limbii, ci sufletul care se îndreaptă conștient către Dumnezeu. Așadar, contribuția adunării la rugăciunea celui care o reprezintă face ca acea rugăciune să devină rugăciunea congregației. Ei nu doar se gândesc la ce se spune, ci întăresc prin Amin-ul repetat la ceea ce spune reprezentantul lor în rugăciune. De aceea, această rugăciune trebuie numită rugăciune congregațională. Este singurul tip de rugăciune congregațională.

Continue reading sf3.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.