Căsătoria în Lumina Eternității – Francis și Lisa Chan despre secretul succesului relațional

cu Matt Smethurst 

Modalitatea de a avea o căsnicie grozavă nu se concentrează pe căsătorie.

Not the sort of advice you’ll find on a bestseller rack near you.

În noua lor carte  You and Me Forever: Marriage in Light of Eternity  / “Tu și cu mine pentru totdeauna: Căsătorie în lumina eternității“, Francis și Lisa Chan au hotărât să aranjeze într-un nou cadru  întregul mod în care ne gândim la relații, căsătorie și părinți. Unirea în căsătorie este minunată,  observă ei, dar nu este pentru totdeauna. Prin urmare, trebuie să abordăm această relație sacră din punctul de vedere al eternității, extinsă. Și, când o facem, se schimbă totul.

Recent am corespondat cu familia Chan  despre principala problemă în căsătoriile creștine, necesitatea comunicării, mesajul lor deosebit, factorul copil și multe altele. (Apropo, 100% din veniturile nete din carte  vor fi suportate de diferite servicii, inclusiv cele care ajută la asigurarea adăpostului și reabilitarea a mii de copii și femei exploatate din întreaga lume. Mai multe informații aici).

—————————————————————————-

Care este cea mai mare problemă pe care o percepeți în căsătoriile tipic creștine?

Uitarea întregii idei  a existenței lor. Am confirmat mulți  necăsătoriți care îl slujesc cu pasiune lui Dumnezeu până la ziua căsătoriei, moment în care se întâmplă unul din  două lucruri: (1) se bucură atât de mult împreună, încât își petrec aproape tot timpul liber între ei, mai degrabă decât să-L slujească pe Dumnezeu; sau (2) se luptă în relația lor și își petrec zilele certându-se între ei, se îndreaptă spre consiliere și se simt descurajați să-I mai slujească lui Dumnezeu. În ambele cazuri, cuplul nu-și mai petrece timpul în promovarea împărăției, ci se preocupă unul de celălalt.

Trebuie să ne amintim că nu am fost creați pentru a ne bucura doar de noi înșine. Coloseni 1:16 declară că am fost creați de Hristos și pentru Hristos. Pavel a avertizat, de asemenea, că, dacă nu suntem atenți, căsătoria ne va împiedica să ne asigurăm  “devoțiunea nedivizată față de Domnul” (1 Corinteni 7:35). Prea multe cupluri iau decizii bazate mai degrabă pe urmărirea plăcerilor decât pe urmărirea împărăției Domnului. Noi prea adesea nu am renunțat la voia noastră și l-am întrebat pe Dumnezeu cum am putea fi cel mai eficienți. În schimb, trăim acolo unde vrem, conducem ceea ce vrem, avem cât de mulți copii vrem. Și cumva ne convingem că nu suntem egoiști, pentru că acum doi suntem implicați.

Nu este vorba că Dumnezeu nu vrea să fim fericiți. Capitularea, în a căuta mai întâi împărăția Lui – de fapt, ne aduce într-adevăr o împlinire mai mare. Atunci când căutăm împreună țelul Său, unirea  mai strânsă între noi devine un produs  secundar. Isus a venit ca să putem avea viața deplină, din belșug (Ioan 10:10). Dar trebuie să ne amintim că scopul căsătoriei nu este numai fericirea. Este foarte posibil să ai o căsnicie fericită și fără valoare. Este posibil să vă risipiți viața, pur și simplu, bucurându-vă de soțul / soția șide  copiii voștri, apoi stați înaintea lui Dumnezeu, realizând că nu ați cedat Marii Sale Trimiteri.

Ce discuții sunt esențiale  a le avea cei doi  înainte de logodnă și / sau de căsătorie?

Fiecare cuplu trebuie să aibă o comunicare  evanghelistică. Trebuie să ne întrebăm: Suntem amândoi predați domniei lui Isus Hristos? Am decis amândoi să-l urmăm pe El? Mulți oameni se numesc “creștini”, dar asta poate însemna practic orice în zilele noastre. Suntem amândoi dispuși să sacrificăm ceva? Vom face alegerile noastre de viață pe baza a ceea ce va fi cel mai mult  benefic împărăției lui Dumnezeu? Ne vom concentra viețile noastre îndeosebi pentru a face ucenici?

Înainte de a-i cere lui Lisa să se căsătorească cu mine, am avut o lungă discuție despre slujirea Domnului cu viețile noastre. Trebuia să știu că ea m-ar încuraja mai degrabă decât să mă împiedice să-i slujesc  Domnului. Cât de mult o iubeam, eram dispus să mă despart de ea dacă ea urma să mă împiedice să realizez ceea ce am fost creat să fac. Îi văzusem prea des pe prietenii mei care  s-au căsătorit cu cineva care le-a împiedicat slujirea.

Unul dintre capitole l-ați intitulat “Căsătoria nu este așa de grozavă”. Ce vrei să spui lumii cu asta?

Căsătoria este o strălucită creație, dar nu e Dumnezeu. Să fim atenți să nu reducem creștinismul la un sistem de credințe care ne ajută să construim familii bune. Narațiunea biblică se axează pe o căsătorie cu Isus; căsătoria pământească este doar o umbră.

Uneori, numărul mare de căsnicii chinuite din biserică ne face să ne concentrăm asupra familiei. Acest prea mare accent  determină pe unii să creadă că doar pentru faptul că ei se înțeleg, își îndeplinesc hotărârea pentru viața lor. Deci, să abordăm căsătoria, da, dar să nu exagerăm. Problemele de căsătorie sunt rareori probleme de căsătorie. Ne chinuim pentru că suntem nevoiași – și oamenii nevoiași nu au găsit împlinire în Hristos. Ei nu înțeleg: “Domnul este păstorul meu; Nu vor “. Ei vor prea mult și astfel ajung să fie frustrați de soțul / soția lor deoarece nu le îndeplinesc toate nevoile lor.

Nu este vorba că ar trebui să ne neglijăm căsnicia noastră sau să nu mai găsim plăcere în relația noastră. Dumnezeu a creat căsnicia și poate fi extraordinar. Casa noastră este plină de veselie. Nu trece o zi fără izbucniri spontane. Putem și trebuie să ne bucurăm reciproc. Trebuie să ne amintim și că suntem aici ca ambasadorii Săi, să-L reprezentăm și să-i aducem slavă. Oamenii ar trebui să-L vadă pe Hristos în felul în care ne iubim cu generozitate și simplitate unii pe alții și în felul în care lucrăm împreună pentru a iubi lumea.

 A afectat căsnicia voastră, ca părinți a  șapte copii? Care este cel mai mare sfat pentru părinți cu privire la căsnicia lor?

Copiii schimbă totul. Sunt convins că Dumnezeu îi folosește pe copiii noștri pentru a ne curăța de egoism. Bebelușii cer să-ți muți concentrarea de pe tine și pe ei. Asta nu e neapărat un lucru rău. E rău doar atunci când au 13 ani și tot cred că toată lumea ar trebui să renunțe la tot ce fac pentru a le  satisface  dorințele lor. Este destul de greu să ne luptăm cu egoismul, dar părinții au și sarcina de a-și instrui copiii să-și trăiască și ei viața centrată pe Dumnezeu (Deut. 6: 4-9).

Sfatul nostru cel mai mare ar fi să-și vadă mai degrabă copiii ca pe un mare capital, decât ca niște poveri. Se obișnuiește ca oamenii să invidieze cuplurile cu mulți copii. Aceasta însemna a avea mai mult ajutor în fermă, cu afacerile, în jurul casei și așa mai departe. Când oamenii aud că avem acum șapte copii, ne compătimesc! De ce, de mii de ani, copiii au fost o binecuvântare, dar în ultimele decenii am ajuns să-i privim ca pe niște poveri? Bieții părinți. Le mărim fie poverile, fie capitalul. Părinții buni presupun că-i învață să-i iubească și să-i servească pe alții decât să aștepte în mod constant să fie serviți. În timp ce noi îi vom sluji întotdeauna pe copiii noștri, într-o oarecare măsură, așteptăm de asemenea ca ei să se servească reciproc cu cei  din jurul nostru. Copiii noștri au fost cele mai mari resurse în  slujire. Mai degrabă decât a distrage atenția de la împărăție, ei o sporesc. Nouă servitori e mai de dorit  decât doi.

Un sfat suplimentar este că nu există nici un substitut pentru autenticitate. Dacă nu ai o iubire profundă și adevărată pentru Hristos, va deveni evident. Copiii  tăi vor vedea în cele din urmă ceea ce se întâmplă cu adevărat. Ei pot spune dacă îi prețuiți mai mult decât pe Hristos. Ei pot spune dacă îi  idolatrizezi, așa cum îți pot spune dacă îi neglijezi. Cel mai mult,  a-l iubi pe Isus și misiunea Lui. Învățați-i să facă același lucru. Dați-le o perspectivă veșnică prin ceea ce spuneți și prin modul în care vă cheltuiți banii și timpul.

Care este mesajul tău primordial pentru creștinii singuri?

Profitați de acest timp! Pierdem când ne concentrăm prea mult pe următoarea noastră fază de viață. Când suntem singuri, nu putem aștepta până la căsătorie, atunci nu putem să așteptăm vom avea copii, atunci nu putem aștepta până vor vorbi, atunci nu vom putea să rămânem la școală, atunci nu  putem zice “așteptați până când vor ieși din adolescență” și așa mai departe. Putem deprinde un obicei de a dori următorul pas, mai degrabă decât să ne bucurăm astăzi din plin. Ca o persoană singură, ai ocazia să te arunci adânc în relația cea mai semnificativă, fără a-ți distrage atenția. Dacă te căsătorești și ai copii, viața îți va deveni atât de ocupată și vei privi în urmă și vei regreta orice pierdere din anii tăi.

Nu este nimic în neregulă cu a spune Domnului că dorești a te căsătorii, dar luptă pentru mulțumire. Nu  lupta dacă ai momente de singurătate. Te-a creat pentru părtășie. Încearcă să-l / o  găsești  în Hristos și în trupul lui Hristos. Găsește împlinire în misiune. Poți aduce o mare glorie lui Dumnezeu, rezistând ispitei și amărăciunii, și arătând lumii, că există ceva mult mai important decât căsătoria pământească.

Mi s-a spus odată: “Cei mai pregătiți pentru căsătorie sunt cei care simt nevoia cel mai puțin.” Ideea este că cei care găsesc tot ce au nevoie în Hristos sunt cel mai puțin probabil să-și sufoce soții prin nevoia lor. Lumea are nevoie de mai mulți indivizi care sunt mulțumiți în Hristos și care își organizează viața în jurul împărăției Lui. Ne rugăm, ca atunci când acești oameni  se căsătoresc, aceasta va duce numai la o și  mai mare rodnicie. Aceasta a fost experiența noastră și ne rugăm să fie și a voastră.

Source https://www.thegospelcoalition.org/article/marriage-in-light-forever/


Matt Smethurst is managing editor of The Gospel Coalition and author of 1–2 Thessalonians: A 12-Week Study (Crossway, 2017). He and his wife, Maghan, have three children and live in Louisville, Kentucky. They belong to Third Avenue Baptist Church, where Matt serves as an elder. You can follow him on Twitter.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.