Probabil nu-ți mai iubești soțul / soția — Dar ar trebui să Divorțezi?

Interview with John Piper

Transcriere audio / Traducere George Danciu

Mulțumesc că ascultați emisiunea. Astăzi, pastorul John ni se  alătură la telefon pentru a răspunde la o întrebare adresată de un tată perplex, care ne scrie în mod anonim. “Pastor John, fiul meu adult vrea să obțină un divorț de la soția sa.  Au fost căsătoriți timp de doi ani și au un fiu de 1 an și o fetiță de 10 zile. Sunt complet  încurcat de acest fapt. Nu înțeleg de ce se simte nemulțumit, dar susține că nu mai este îndrăgostit de soția lui.  Ce ați spune cuiva care  ‘și-a pierdut iubirea’ pentru soțul / soția și de ce nu există motive pentru divorț?

John Piper: Ei bine, ceea ce le-aș spune, față în față, ar depinde în parte de comportamentul lor, dar nu îi am față în față. Așa că am să spun ce cred că probabil trebuie să audă. Dacă aș spune exact așa, nu știu. Dar asta spun acum.

Dincolo de raționament

Am fi naivi, cred, să presupunem că oamenii, tineri sau bătrâni – copiii noștri sau cei ai altora – vor acționa pe baza rațiunii și al adevărului biblic atunci când este vorba despre justificarea divorțului. Aș ghici că în 95 de cazuri din 100 de persoane fac ceea ce vor să facă și apoi găsesc motive să o facă. Cei care pretind că cred în Biblie, vor găsi motive biblice pentru a face acest lucru. Ei știu ce vor face. Vor să o facă. Ei asta fac.

Ar trebui să fim realiști în timp ce vorbim cu oamenii și ar trebui să ne rugăm. Acesta este cel mai mare realism. Rugați-vă, repede, și Dumnezeu va face ceea ce argumentele și raționamentul nostru biblic nu ar putea face niciodată.

Acestea fiind spuse, cred că tot adevărul trebuie să fie spus în dragoste pentru că asta este calea lui Dumnezeu.  Planul lui Dumnezeu este ca oamenii să știe adevărul și adevărul îi va elibera. Și acest context este liber față de păcat, e ca și cum ți-ai părăsi soția ta.

Mi-aș agăța gândurile de trei cuvinte: bucurie, semnificație și proprietate. Voi încerca să fac aceste trei cuvinte cât mai convingătoare și mai atrăgătoare, de dragul  căsătoriei, dar și la fel de viguroase ca și ale lui Isus și ale apostolilor Săi. Permiteți-mi să  vorbesc despre ce vreau să spun prin bucurie, semnificație și proprietate.

Bucurie
Aș spune acestui tânăr care dorește un divorț pentru că nu este îndrăgostit:
O, ce bucurie stă înaintea celor care nu își rup legământul chiar și atunci când inima lorle  este ruptă“. Iată ce vreau să spun. Cred că majoritatea cuplurilor care rămân căsătorite timp de 50 de ani sau 60 de ani se încadrează și ies din dragoste de mai multe ori. Spun asta cu nici cea mai mică aluzie de a încerca să fiu amuzant.

Este, după părerea mea, aproape absurd să credem că trăim “în dragoste” la fel în toți cei [60] ani, la fel cum am simțit la începutul acestei relații. Asta e doar o nebunie. Este naiv și imatur să se gândească cineva că a rămâne căsătorit este în principal să rămîi îndrăgostit.

Într-o relație dintre doi păcătoși obligați să trăiască cât mai aproape ca cuplurile căsătorite, este naiv să credem că fiecare sezon va fi unul de căldură, dulceață și iubire sexuală. Acest lucru este contrar aproape întregii istorii a lumii și contrar oricărei forme a naturii umane căzută.

A rămâne căsătorit nu înseamnă mai întâi să fii îndrăgostit. Este vorba despre păstrarea legământului, păstrarea promisiunii. Fiți bărbatul și femeia din cuvântul vostru, bărbat și femeie care păstrează jurămintele comise atât pentru bine cât și pentru mai rău, bărbat și femeie de caracter. Despre asta este vorba.

Această păstrare a legământului se referă la a fi îndrăgostit. Avem asta. M-am gândit cum să spun asta. Această păstrare a legământului se raportează la a fi îndrăgostit, în modul în care grădinăritul în toamnă se referă la trandafiri în primăvară. Acesta este motivul pentru care am spus acum un minut: “O, ce bucurie stă înaintea celor care nu își rup legământul chiar și atunci când inima lorle  este ruptă“.

Lumea modernă a egoismului, a auto-exaltării și a exprimării de sine a luat procesul normal de 50 de ani de a cădea și a ieși din iubire și a transformat-o într-un proces de 50 de ani de divorțuri și recăsătoriri multiple. Acest model nu a avut și nici nu va purta rodul bucuriei. El lasă o urmă de nefericire în suflet și o nefericire de-a lungul generațiilor.

Căsătoria este cea mai dificilă relație de păstrat și aceea care promite bucurii glorioase, unice și durabile pentru cei care au caracterul de a-și păstra legământul. La asta mă refer vorbind de bucurie.

Continue read HERE


source: https://www.desiringgod.org/interviews/why-falling-out-of-love-never-justifies-divorce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.