DINCOLO DE LIMITE: Valoarea centrală din viața ta

Text  din CARTE, ca recenzie a cărții Dincolo de limite

by Dr. John Townsend

 

Aplică în viața ta valoarea ascultării de Dumnezeu

Dumnezeu este centru universului și al vieții tale. După cum afirmă Rick  Warren ‘Nu ești tu în centru’. Dumnezeu este în centru. Caută calea Lui și călăuzirea Lui. Cea mai sănătoasă viață este în același timp și cea mai sfântă, pentru că sfințenia este trăirea unei vieți puse deoparte (adică clar definită)  spre ascultarea de Dumnezeu. Există trei valori centrale pe care Dumnezeu ne cere să le urmăm și care, dacă le integrezi în viața ta, vor schimba profund dorințele și atracțiile tale. Ele te vor ajuta să te simți atras de oamenii potriviți, pentru că sfințenia și sănătatea vor fi atrase de sfințenie și sănătate.

M-am adresat recent participanților unei tabere pentru necăsătoriți, iar o femeie pe nume Marcie a spus:
– Eu sunt creștină și mă întâlnesc cu un bărbat care nu-mi împărtășește credința. Altfel, avem o relație strânsă; el este onest și de caracter. Ar trebui oare să ne despărțim?
– Depinde, i-am zis eu. Este vorba despre o relație incipientă pentru tine, una prin care participi și tu la lumea celor care se curtează?
– Nu, a zis ea, este mai mult decât atât.
– Cum ai descrie acest mai mult?
– Sunt îndrăgostită de el.
– Așadar, ești atrasă de el în așa măsură încât ai vrea să te căsătorești cu el?
– Da.
– Ei bine, Marcie, hai să derulăm caseta în viitor. Omul acesta are calități deosebite, pe care tu le iubești și le apreciezi. Prin urmare, te vei căsători cu el. Deși există aspecte minunate ale legăturii voastre, tu vei merge singură la biserică. Te vei ruga și vei citi Biblia de una singură și nu vor exista practici devoționale comune. Vei participa singură la grupurile de rugăciune, în timp ce el va rămâne acasa. Astfel, cele mai adânci și mai importante părți ale vieții tale vor trebui investite în contextul altor relații, pentru că, deși vă iubiți unul pe altul, nu există între voi o legătură spirituală. Lucrul acesta nu-l transformă pe el într-un om rău, ci înseamnă doar că veți avea probleme.

Marcie era o femeie inteligentă și dedicată valorilor ei. A așteptat cam trei secunde, după care a zis:

– Am înțeles. Trebuie să mă despart de el. Credința este valoarea mea centrală.

Marcie simțea că-i fuge pământul de sub picioare, iar mie îmi părea rău de ea; însă ea a înțeles ceea ce trebuia înțeles.  Nu înseamnă că nu va suferi din această pricună. Ea însă își trăia valorile. Ea n-a spus: ‘Nu mă atrage deloc’, deoarece el părea să dispună de anumite trăsături de caracter sănătoase și atrăgătoare. Ea însă știa că nu va fi fericită și nici împlinită, decât dacă valorile ei cele mai profunde vor fi respectate în relația respectivă.

Am văzut mulți oameni asemenea ei, care au făcut alegerea dificilă pe care și ea a știut că trebuie s-o facă și care au ajuns mai târziu în legătură cu o persoană cu care puteau să-și împărtășească întreaga viață – spiritual, emoțional și fizic. Chiar dacă alegerea ta te duce la celibat, poți trăi și așa. Când Petru L-a întrebat pe Isus: “Doamne, la cine să ne ducem?! Tu ai cuvintele vieții veșnice” (Ioan 6:68), el afirma realitatea faptului că singura viață care are sens este viața pe deplin dăruită lui Dumnezeu și complet angajată în El. Odată ce-L cunoști pe Dumnezeu și cuvintele vieții veșnice, ești pecetluit de prezența Sa și înțelegi că într-adevăr nu există nici o altă alternative viabilă.

Aplicarea  acestei valori în viață te ajută să-ți transformi dorințele. A-L dori pe Dumnezeu, a merge pe căile Sale în toate aspectele vieții tale înseamnă a dori ca oamenii importanți din viața ta să aibă relații cu tine și la acest nivel. Situația este oarecum asemănătoare cu ceea ce se petrece în lumea fizică, atunci când iei în serios exercițiile fizice și alimentația corectă. Dacă practici acest stil de viață mai multă vreme, pur și simplu chipsurile nu te vor mai atrage la fel de mult ca mâncarea sănătoasă. Derulează în viitor banda vieții tale, așa cum a procedat Marcie. Când a pus cap la cap toate realitățile, s-a întristat, iar întristarea aceasta i-a slăbit deja atașamentul în relația respectivă, îngădiund dorințelor ei să se schimbe.

——–

Note

1 –  DINCOLO DE LIMITE de dr. John Townsend, Editura Elpis Oradea, traducerea Dan Tomuleț, editarea Mihaela Moza (din subcapitolul Valorile care transformă dorințele)

 2 – Viața condusă de scopuri, de Rick Warren

Advertisements

One thought on “DINCOLO DE LIMITE: Valoarea centrală din viața ta

  1. Pingback: DINCOLO DE LIMITE: Valoarea centrală din viața ta — ARMONIA MAGAZINE – USA – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.