După Referendum – Ce s-a pierdut? Ce s-a câștigat? Ce a rămas la fel?

by Daniel Branzei

Citesc din America, neamețit, dar bucuros de biruința alegerii unui conservator în Curtea Supremă, despre tristețea fraților și surorilor mele din România pentru eșecul de la Referendumul pentru definirea familiei. Una caldă, una rece? Nici pe departe! Sunt doar umbre de schimbări la suprafața apei. În străfunduri, lucrurile au rămas la fel. Am totuși câteva vorbe pentru cei din România și le scriu cu cerneala dragostei. Sper să fie primite cu același sentiment.

Va trebui sa re-învățăm că oamenii politici sunt oameni … politici și să nu-i judecăm dupa etica bisericii. (Fie vorba între noi: și ăn biserici avem destui oameni politici …).

Iohannis este un presedinte, nu un pastor de biserici! Nici Trump nu este altfel! Ei fac ce cred ei ca este mai bine pentru națiune (sper eu), nu pentru Evanghelia Împărăției. Johannis evoluează în context european. Orice altă amăgire va duce inevitabil la alta dezamăgire!

Nu cred că ne ajută cu nimic să stăruim în mitul ,,conducătorului iubit“. Lumea este ,,lume“, lume, lume, lume, … și ultima dată când am citit tot așa am găsit scris: ,,Lumea zace în cel rău“.

Într-un manual al bisericii locale am găsit că există creștini, creștinism și creștinătate, ultima fiind doar sfera de influență a creștinilor adevărați. Europa și America n-au fost niciodată țări ,,creștine“, dar au făcut și poate mai fac parte din ,,creștinătate“. Când creștinii slăbesc, când creștinismul este palid, creștintatea dispare, adică influența creștinismului se diminuează. Este vina creștinilor. Este semn de bolă și de leșin spiritual. Este semn că am devenit prea asemănători cu lumea ca s-o mai putem influența.

1. De exemplu, ultima dată când am vizitat România, și în prima zi și în ultima zi a vizitei mele mi s-a spus același mesaj, de persoane diferite:

,,Cel mai bun lucru pe care-l puteți face voi, străinii, pentru România este să vă luați banii și să plecați cu ei cu tot de unde ați venit, că ne-ați transformat păstorii în specialiși în păstorirea sponsorilor, nu a bisericilor. Grija lor este cum să vă simțiți voi bine, dar au uitat să facă vizite acasă la membri bisericii, să vorbească cu oamenii din cartier și să fie păstorii comunității în care trăiesc. În biserici avem mai multe realizări ,,materiale“, dar am pierdut spiritualitatea și duhovnicia de altădată. Avem ,,manageri“, avem oameni de afaceri, dar s-a pierdut maturitatea în credință făurită altădată sub persecuție.“

Sunt departe de a putea spune dacă acest mesaj care mi-a fost dat este conform cu realitatea sau nu.

2. Alt exemplu: sărăcia, care a dus totuși la răspândirea creștinismului sub comunism, a fost înlocuită acum cu o bogăție care trebuie obținută oricum, chiar cu prețul compromisurilor și al trăirii în minciună. Ori, știm cu toții că Mamona nu s-a încreștinat între timp, iar Biblia ne spune că ea poate deveni cel mai redutabil adversar al lui Dumnezeu în lupta pentru inimile oamenilor. Sărăcia este departe de a fi o virtute! Dar fuga de ea nu trebuie să ne arunce în extrema cheltuielii tuturor energiilor pentru a ne nenoroci în îmbrățișarea iluzivă a fericirii date de bogăție. Eu trăiesc în America într-un comfort pe care neam de neamul părinților noștri nu l-au visat. Este însă o binecuvântare care ,,mi-a fost dăruită“, nu mi-am vândut sufletul pentru ea și nu mi-am distrus familia ca s-o capăt. Ea face parte din venirea noastră în America, unde traiul nostru este sub medie, dar mult peste ceea ce ne este strict necesar. N-are rost să comparăm românii din America cu cei din România sau Europa, așa cum n-are rost să comparăm merele cu portocalele.

În Europa, se trăiește azi în condiții asemănătoare cu cele din Imperiul Roman și avem libertatea să călătorim cam pe oriunde ca să ne facem un rost mai bun în viață. În mod similar, Noul Testament ne vorbește despre frați de-ai noștri care se găseau și ei atunci cam peste tot, până și în casa Cezarului! Asta nu i-a împiedicat să fie creștini adevărați| Nicidecum! Influența sfințeniei lor a transformat Imperiul Roman în ,,creștinătate“! Deci, se poate! Se cere însă înțelepciune și mult discernământ. Se cere o umblare zilnică sub călăuzirea Duhului lui Dumnezeu. Hai să mai încercăm încă o dată!

Sursa: https://barzilaiendan.com/2018/10/09/ce-s-a-piedut-ce-s-a-castigat-ce-a-ramas-acelasi/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.