Comentariu la “Extremiștii” de Teofil Gavril

Titlul și articolul  Extremiștii e unul potrivit, cuprinzător, bine ar fi să citească și să se regăsească în conținut cei vizați.

La acest binevenit articol, am încropit un succint comentariu, punctat, completându-l oarecum, semnalând sau subliniind unele aspecte de altfel bine cunoscute.

 1. E bine să știm că aproximativ 50% dintre români decid  într-o direcție, iar cealaltă jumătate, în direcția opusă primei părți, tot de cca 50%.
 2. Deci, trebuie să fim calmi, Dumnezeu cu mila, El să incline balanța, cum voiește El (Exod 14:14).
 3. Politicienii au un interes major, ei luptă să se impună, ei au de câștigat sau de pierdut. Iar susținătorii nu prea ar trebui să le facă jocul, acum, doar la vot să aleagă unde-și pun degetul lor. Știm că nu merită nici unii votul nostru…
 4. Trebuie să înțelegem că obiectivul nostru major era un Parlament la 300 de oameni (ca și pct. 8 de la Timișoara, care acum devine tot mai nesemnificativ odată cu trecerea anilor), 300 de oameni, cum s-a înregistrat la referendum.
 5. Alt obiectiv major era și este o Justiție echilibrată, cât mai corectă, ceea ce nu am avut, încă. Trebuie gândit  cum să acționăm pentru asta.
 6. Un număr mult mai redus de securiști sau SRI-ști, la numărul redus al populației; în Germania la o populație de  83 de milioane, sunt 2.000 de securisti, în timp ce la noi sunt 12.000 la cca 15 milioane populație – povară mare, implicații financiare mari; dar și o mare opresiune la o populație mică.
 7. E de evitat, deci nu  reiau citatul și numele acelei fețe ecumenice pentru a nu declanșa o altă avalanșă inutilă de 50% contre 50%,  foarte periculoasă, de aceea, mai bine e a  cita din clasici (“să nu dați prilej Diavolului”)
 • ”Violenta este ultimul refugiu al incompetenței.” Isaac Asimov
 • “Violența generează de obicei violență.” Eschil
 • Orice bunăvoinţă e o putere pe care numai prostul trufaş o poate respinge. (Nicolae Iorga)
 • Când proştii strigă în jurul cuiva, fii sigur că trece un om cumsecade. (Nicolae Iorga)
 • Mişcările populiste şi extremiste exploatează frica oamenilor faţă de cei care nu li se aseamănă. Putem vedea consecinţele sub forma terorismului şi a violenţei rasiale motivate. (Kjell Magne Bondevik)
 • Cunoaşterea credinţelor şi a modurilor de gândire ale altor persoane trebuie utilizată pentru a construi poduri, nu pentru a crea conflicte. (Kjell Magne Bondevik)
 • Prostia veche capătă totdeauna un prestigiu, o suită şi produce un venit.. (Nicolae Iorga)
 • O zi fără rugăciune e o zi fără binecuvântări şi o viaţă fără rugăciune e o viaţă fără putere! (Nicolae Iorga)
 1. Creștin, nu înseamnă și matur; creștin nu înseamnă și înțelept; În Biblie există câteva definiții sau reguli care să ne îndrume (1 Corinteni, 2:12-13; 2 Corinteni 5:10) – orice gând îl facem rob ascltării de Hristos – iar Isus e iubire, iubirea suferă ea însăși, iubește aproapele, nu se răzbună etc.
 2. Ce mai știm sigur e că: “Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu. 2. De aceea, cine se împotriveşte stăpânirii, se împotriveşte rânduielii puse de Dumnezeu; şi cei ce se împotrivesc îşi vor lua osânda“. (Romani 13:1-5) – Pe creștini, Duhul Sfânt îi poate învăța, în principiu tot ce trebuie să știe sau și să facă; dar și bunul simț; un duh bland și  potolit; ascultarea, și o atitudine creștină.
 3. Patima și pe  creștini (chiar și pe cei competenți, maturi), îi face să nu mai țină seama de unele cerințe duhovnicești, gândind că țintesc bine, dar păcătuiesc rău, greșind ținta!

Alte idei:

 • Televiziunile sunt cum sunt, ca peste tot în lume. Cine vrea să fie otrăvit, e treaba lui; eu nu mai privesc la TV de cca 2…3 ani. Sunt conduse și de rating și de alte interese obscure.
 • Manipulări se fac, pe de altă parte și de către partidele politice,  au interese mari.  • Dar, probabil, și securitatea e infiltrată în această activitate a manipulării, din 1989 și merg înainte cu tot elanul și azi.
 • ONG-urile sădite încă de pe vremea lui Silviu Brucan, sunt purtătoare de manipulări, când a dat mâna cu George Soros, apoi continuând cu multe alte ONG-uri, cu alde Alina Mungiu Pipidi, Monica Macovei etc, în care au intrat și lideri carismatici care par ok, dar plătiți ca să slujească ideologiile neo-maxiste și political correct ale lui SOROS; cum sunt manipulați (și manipulanți) și liderii rezist și mulțime de păcăliți care  îi urmează, pe gratis, cu lozinci mincinoase, care îi mână în direcții necunoscute de plebei.
 • E ușor de zis și bine că se zice: să nu fim creduli, „sa nu mai fim copii, plutind încoace și încolo, purtați de orice vânt de învățătură, prin viclenia oamenilor și prin șiretenia lor in mijloacele de amăgire” – tinerii s-au înrolat de bună voie la un jug necunoscut;  de câștigat, bani, câștigă doar liderii lor, iar țara pierde pe toate fronturile!

Vedeți și o altă opinie, tranșantă:

De 1000 de ori Dragnea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.