6 moduri de a-ți iubi soțul necreștin

by 

“Nu mă înțelege! Îmi urăște muzica, nu merge la biserică și nu avem nimic în comun. Cum ar trebui să lucreze această căsătorie? “A plâns când își chinuia sufletul. Nimeni nu înțelege această singurătate. Nimeni!”

Ca preparator pentru viață, femeile mă invită în lupta lor. Micul meu client nu știa că tocmai a intrat pe a mea. Înțeleg profunzimea durerii ei pentru că și eu iubesc un om care nu-L iubește pe Domnul meu.

Noua credință, noi lupte
Treisprezece ani în căsnicia noastră, l-am acceptat pe Hristos. Până acum, soțul meu nu și-a recunoscut nevoia de Mântuitor. El crede că există un Dumnezeu și nu-i place să fie numit “necredincios”, dar el crede că am luat “acest lucru” prea departe. Pasiunea mea de a-L urma pe Isus pare să ne fi condus în diferite căi, și amândoi recunoaștem că prăpastia spirituală din căsnicia noastră a provocat tensiuni. Dar, de asemenea, știu că Duhul a venit să mă mângâie și să mă conducă în moduri pe care niciodată nu mi-am dat seama că este posibil.

Când am devenit creștină, viața mea s-a schimbat. Am ascultat muzică diferită, mi-am făcut prieteni noi, am petrecut duminica la biserică și seara în studiul biblic. Dintr-o dată nu eram femeia cu care se căsătorise! În plus, am pretins că iubesc pe altcineva – pe Isus – și la soțul meu această nouă dragoste părea o adevărată amenințare.

Privind în urmă, văd momente când Scott s-a simțit abandonat și când sentimentele sale de gelozie și respingere justificate au fost proiectate ca resentimente și tăcere. Dorința mea ca el să mă urmeze în această nouă viață ne-a împins de fapt mai departe. Și în locurile mele singure, goale, am început să pierd respectul pentru soțul meu.

Ia inițiativă
Totuși, dacă eram singură, cât de mult mai scump era Scott? În mijlocul durerii mele divine, mă întorc spre Scriptură, închinare, prieteni și rugăciuni evlavioase – dar unde mă pot întoarce? Dacă eu sunt creștinul, nu ar trebui să fiu cel care ajunge la el?

Pentru aceia dintre noi, în căsătorii nepotrivite din punct de vedere spiritual, suntem chemați să fim cei care să luăm inițiativa spre întărirea căsătoriei. Dacă suntem cinstiți, bătăliile noastre sunt adesea cu mândria noastră. De fapt, uneori putem chiar să-l folosim pe Dumnezeu ca o scuză să nu ne schimbăm.

În 29 de ani de căsătorie, am petrecut 16 ani urmărind pe Hristos, dar numai în ultimii șase ani urmărind soțul meu. Ochii mei au fost deschiși să-l vadă pe Scott în același fel în care Dumnezeu trebuie să mă fi văzut: un suflet pierdut care are nevoie de harul lui. Nu a fost ușor și cu siguranță nu spun că am toate răspunsurile, dar învățând Cuvântul lui Dumnezeu și sfatul înțelept, am ajuns la un loc de iubire reînnoită și respect față de soțul meu. După ani de încercare de a-l schimba, mi-am dat seama că nu era Scott care trebuia să se schimbe – eu eram eu! Am făcut multe greșeli de-a lungul drumului, dar am învățat, de asemenea, câteva lecții valoroase.

1. Mântuirea soțului meu este pentru el, nu pentru mine. Mi-ar fi mai ușor să mergem la biserică împreună, să avem aceiași prieteni și să simțim mai mult. Dar mi-am dat seama că mă rog mai mult pentru confortul meu decât sufletul lui Scott. Scriptura ne amintește: “ Sau cereţi, şi nu căpătaţi, pentru că cereţi rău, cu gând să risipiţi în plăcerile voastre.” (Iacov 4: 3). Mi-am dat seama că motivele mele erau egoiste și greșite. Acum speranța mea nu este în mântuirea Lui, ci în Dumnezeu care dorește să i-o acorde.

2. Nu este treaba mea. Scott nu vrea să fie proiectul meu; vrea să fie dorința inimii mele! Pot să mă rog pentru el, să-l încurajez și să plâng pentru el, dar eu nu pot fi niciodată responsabil pentru el. Petru ne amintește că Dumnezeu este răbdător și că “nu dorește moartea sau distrugerea  nimănui, ci vrea ca toți să se pocăiască” (2 Petru 3: 9). Dumnezeu dorește mântuirea soțului meu mai mult decât mi-aș putea imagina vreodată.

3. Faceți-l o prioritate. Multele mele roluri mă trag în multe direcții și recunosc că mi-am pus deseori planurile deasupra nevoilor soțului meu. Scott s-a simțit, de asemenea, uneori respins și singur, și este important pentru mine să văd viața din perspectiva lui. Este crucial să fiți atenți la prioritățile sale, continuând în același timp creșterea creștină. Îi găsesc încurajarea în această provocare din Scriptură: “Nevăzătorul să vadă că ea respectă și revelează soțul ei [pe care îl observă, îl privește, îl onorează, îl preferă, îl prețuiește și îl prețuiește; și că se îndepărtează de el, îl laudă și îl iubește și îl admiră în mod deosebit “(Efeseni 5:33, Biblia Amplificată). Am încredere că Domnul mă va ajuta să merg pe linia “fină” dintre reverență pentru El și onorarea soțului meu.

4. Respectați-l. Pastorul meu a spus: “În fiecare om există un rege și un copil. Cel care iese, este acela cu care vorbești. “Am văzut admirația mea inspirând și motivând-o pe-a lui Scott. De asemenea, mi-am urmărit cuvintele și atitudinea. Putem afirma și lăuda pe omul pe care-l iubim sau îl condamnăm și îl micșorăm  pe copilul pe care doresc  să-l controlez. Nerespectul va denatura orice căsătorie și va devasta un bărbat. Soțiile într-o nepotrivire spirituală pot considera că este dificil să respecte un soț cu diferite valori morale, dar făcându-l să se simtă inferior printr-o atitudine de aroganță spirituală, îl va face să se opună lui Dumnezeu mai mult.

5.  Rugați-vă! Un soț necredincios poate respinge toate eforturile soției, dar puterea rugăciunii credincioase este de neoprit. ” Bucuraţi-vă întotdeauna.  Rugaţi-vă neîncetat.  Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi.”(1 Tesaloniceni 5: 16-18). Rugăciunea poate ajunge la soți chiar și fără permisiunea lor.

6. Supuneți-vă. Scriptura îndeamnă femeile în căsătoriile neadecvate din punct de vedere spiritual să urmeze exemplul lui Isus prin alegerea supunerii; “Soțiile, în același fel, să vă supuneți bărbaților voștri, astfel încât, dacă oricare dintre ei nu cred  cuvântul, ei pot fi câștigați fără cuvinte prin comportamentul soțiilor lor” (1 Petru 3: 1-2, NIV ).

Sunt o femeie puternică, independentă, încrezătoare. Cu câțiva ani în urmă, simpla idee de supunere a făcut ca părul să urce pe spatele gâtului meu! Totuși, 1 Petru 3: 1-2 se adresează în mod special femeilor căsătorite cu bărbații necredincioși, îndemnându-ne să mărturisim cu viața noastră, nu cu cuvintele noastre. Putem vedea supunerea adevărată ca o oportunitate de a trăi în tăcere Evanghelia. Prezentarea este un răspuns voluntar pentru a renunța la drepturile omului pentru  o mai mare glorie dată lui Dumnezeu. Este greu să îmi dau dreptul de a avea dreptate, dar în lumina gloriei lui Dumnezeu, eliberarea mândriei mele ne-a ridicat pe amândoi într-un loc de încredere în căsnicia noastră.

Îl iubesc, iubindu-l pe Dumnezeu.
Sufletul meu încă se chinuie pentru unicitatea spirituală în cea mai intimă relație, dar nici un soț nu poate îndeplini durerea divină care mă conduce la picioarele lui Isus. Dacă nu găsim împlinirea noastră în Domnul, putem plasa cu ușurință așteptări nerealiste asupra soțului nostru, indiferent dacă este creștin sau nu. Dacă i-am permite lui Dumnezeu să o folosească, o nepotrivire spirituală în căsătorie poate fi o oportunitate de a găsi o intimitate mai profundă cu Dumnezeu.

“Necredincios”, “jug nepotrivit”, “nepotrivire duhovnicească” – aceștia sunt toți termeni necuviincioși pentru o căsătorie împărțită din cauza credinței unei persoane în Hristos. Deși căsnicia noastră nu a fost cel mai simplu aspect al călătoriei mele spirituale, pot spune sincer că am crescut profund în credință și perseverență în domeniul misiunii căsătoriei mele. Spiritul meu strigă pentru soțul meu să îl cunoască pe cel pe care-l știu, dar treaba mea este pur și simplu să mă rog, să trăiesc Evanghelia și să am încredere. Știu că Dumnezeu lucrează în moduri pe care nu le pot înțelege.


Posted By

Kathy Cordell is a writer, international speaker, life coach, motivational trainer, founder of Women of Worship and a former healthcare professional. She is a microbiologist with a love for seeing and sharing God’s intimate love for us through the unseen, inner workings of the human body. Kathy is a passionate communicator with a mission to help others lead a healthy, natural lifestyle while seeing the abundant possibilities in life. Her speaking style is fun, interactive, challenging, practical and highly engaging. Above all, Kathy loves the Lord and desires to help women grow deeper in their relationship with the Him as they experience spiritual healing and freedom in Christ. Kathy lives in Cheyenne, Wyoming with Scott, her husband of 31 years. She has two children, Kelli and Adam and is Grammy to Rian and Cayson. Visit Kathy’s websites at www.freedomsteps.org and www.kathycordell.org.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.