Jurnal de Duminică pentru sufletul tău – călăuzirea Duhului – premiza creștinului

by Paul Dan

Dar Mîngîietorul, adică Duhul Sfînt, pe care -L va trimete Tatăl, în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile, şi vă va aduce aminte de tot ce v’am spus Eu. (Ioan 14:26)

“Cînd va veni Mîngîietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi dela El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, şi vă va descoperi lucrurile viitoare.” (Ioan 16:13)

Ai nevoie de premiză! Să stabilim de la început premiza versetelor de mai sus. Domnul Isus le-a spus ucenicilor aceste lucruri în ultima intâlnire cu ei înainte de cruce. Pentru ucenici în momentul acela, toate lucrurile erau în derivă. Ei simnțeau că moartea Lui este iminentă. Ei refuzau să accepte că Mesia va muri. Nu credeau versetele din Vechiul Testament cu privire la suferințele lui Mesia ci vroiau doar un Mesia politic care să îi scape de romani si să stabilească împărăția lui Israel.

Si noi traim intr-o lume in deriva spre evenimente apocaliptice. Multi dintre noi si-au construit mici imparatii; nu mai asteapta imparatia cerurilor. Ce a spus Domnul atunci are valoare si acum. Ca atare, lucrurile sunt de maximă importanță.

Vrei ajutorul Duhului? Trebuie sa ai o intelegere corecta a lucrarii Sale. De retinut ca Duhul Sfant il prezinta pe Fiul. Multi pun accentul pe persoana Duhului ca si cand Duhul Domnului ar vorbi despre El insusi. Este bine sa ne supunem ordinii divine in ce priveste persoanele Trinitatii. Fiul vorbeste din partea Tatalui, Duhul vorbeste din partea Fiului si a Tatalui, Tatal si Fiul lucreaza totul prin Duhul Sfant.

Domnul ne promite ca Duhul Sfant ne va învață toate lucrurile. In primul rând ne va aduce aminte de învățătura Domnului Isus. Zidirea si teologia se fac prin lucrarea Duhului, nu exclusiv prin lucrarea minții, dar nici fără folosirea gândirii cum fac misticii si carismaticii.

Chiar toate lucrurile? Când Domnul ne spune ca Duhul ne va invata toate lucrurile asta implica toate lucrurile. Adica va invata pe parinti cum să își crească copiii, va invata pe parinti cum sa exceleze la servici, va invata pe elevi si studenti cum sa asimileze materiale de studiu, va invata pe credinciosi cum sa navigheze pe social media fara sa devina dependenti si fara sa se murdareasca, va invata pe pastori sa predice expozitiv si in context, va invata biserica sa îi placa adevarul si sa se fereasca de secte si erezii. Esti invatat de Duhul in toate lucrurile?

Duhul Sfant este Duhul adevarului nu duhul speculațiilor! In Ioan 16 Domnul ne arata ca Duhul Sfant este Duhul adevarului. Biserica astazi nu prea mai este interesata de adevar, deoarece nu este in Duhul ci este prea mult in duhul lumii. Multi se feresc de Duhul Sfant ca fiind Duhul adevarului deoarece le place misticimsul si speculațiile filozofico-teologice. Daca esti in Duhul iti va place adevarul, in primul rand adevarul Biblic inteles in context si cu referinte la limbajul original. Daca esti in Duhul nu vei ocoli articolele de apologetica care deconspira pe neocalvinisti, carismatici, eretici, si apostati. Daca pastorul tau este in Duhul va aborda ereziile zilei si nu îi va fi frica sa spuna pe nume lupilor care amenință biserica.

Esti condus de Duhul adevarului?

sursa și continuarea ioan8

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.