Lecții de viață ale Crăciunului (Luigi Mițoi)

Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte şi pace pe pământ între oamenii plăcuţi Lui .  (Luca 2: 14)

 

Întotdeauna  predicatorii reafirmă faptul că evenimentul acesta al întrupării Domnului Isus Hristos, poreclit în  mod traditional ‘Craciunul’, terminologie pe care noi o folosim, excepție făcând adresarea de la amvon, este un eveniment care l-a adus pe Dumnezeu în mijlocul oamenilor, în inimile oamenilor, care a adus mântuirea și Împărăția lui Dumnezeu la noi.

Adevărul este că pentru orice predicator este puțin stresant și greu să pregătească o predică de Crăciun, dat fiind faptul că de 2000 de ani oamenii care predică au la dispozitie câteva texte și întotdeauna trebuie să meargă la unul dintre ele și să rostească o predică. Cu siguranță că cineva, plus sau minus, a mai rostit-o acum un an sau acum zece ani. Există această tendință de a nu ne repeta, din respect pentru Domnul și pentru prospețimea Evangheliei Sale și din respect pentru frații noștri care vin la biserică să primească hrană și să nu subaprecieze lucrarea lui Dumnezeu. Din acest motiv, fratii incearcă să pună în fața bisericii lui Dumnezeu aspecte ale complexității evenimentului întrupării care n-au mai fost remarcate în ultimul timp. Aceasta, doar pentru ca părtășia noastră să fie gustoasă din punct de vedere duhovnicesc. Evenimentul acesta, asa de măreț,  are o parte istorică unde Matei și Luca  ne vorbesc despre cum s-a întâmplat. Are o parte teologica unde Ioan și Pavel vorbesc despre semnificații adânci.

Insă, dincolo de evenimentul de acum 2000 de ani, cum a fost?

Exista niste lectii de viață pentru noi in felul in care s-a comportat Dumnezeu atunci. In felul in care s-au implicat oamenii implicați de Dumnezeu in eveniment. Ne uitam, de pilda, la Iosif și Maria, doi tineri, doi anonimi, doi oameni extrem de simpli, culeși de Dumnezeu asa cum un gradinar culege doua flori dintr-o gradina de trandafiri. Oamenii acestia se trezesc in mijlocul unei lucrari a lui Dumnezeu si sunt absolut surprinsi, mirati si nepregatiti sa faca ceva. Tocmai de aceea, Dumnezeu investeste mult in ei. Trimite un inger sa-i instruiasca. Ca daca se ducea un om, era prea mare lucrarea, ca ei sa fie pregatiti de un om.

Apoi intâlnim păstorii, probabil niste băieți tineri. Intâlnim pe magi, niste oameni de stiință, niste astrologi ai vremii. Intâlnim pe Irod, intâlnim pe hangiu si toti cei din casa de poposire, care desi sunt marcati cu siguranta erau acolo si intâlnim pe toti ceilalti care completeaza imaginea a evenimentului intruparii. Si privindu-i pe ei, inceram sa dam viata, aducand evenimentul de atunci, acum, si prin explicatie, facandu-l sa para real intre noi.

Noi ne uitam si tragem invatatura, primim niste lectii de viata din calitatile lor sau din greselile lor. Ne uitam la crednciosia unora si la necredinciosia altora si ne intrebam: Au fost oameni la fel, cum unii au ales sa fie credinciosi lui Dumnezeu si altii necrednciosi? Si aceasta este o lectie de viata pentru noi. Ne dam seama ca totul sta aici in mana pentru noi, si binele si raul, si moartea si viata, si paganismul si crestinismul.

M-am gândit, cu prilejul acestei adresari catre biserica lui Dumnezeu, să surprind câteva astfel de lectii de  viață care vin din Evenimentul Întrupării cu toata complexitatea si agitatia lui, cu tot felul de oameni, buni si altfel.

Una dintre lectile de viata pe care vreau sa o prezint este una care incurajeaza foarte mult. Imaginati-vi-l pe Iosif. Cei mai multi teologi, traditia crede ca el a fost un om mult mai in varsta decat Maria, care se pare ca a fost foarte tanara. Probabil ca a avut bine peste 30 de ani, daca nu si mai mult . Nu stim din ce motive nu s-a casatorit pana atunci, dar s-a indragostit de fata aceasta, cu siguranta foarte frumoasa. Si din Biblie intelegem, ca o fata placuta, credincioasa, cu un suflet bun. Si in inima acestui barbat s-a nascut un vis, un plan. Omul acesta  a spus: Dumnezeu ma va binecuvanta. Am nimerit o fata pe care n-o meritam. Ma mir ca m-a acceptat pe mine. Si s-au logodit. Si urma marea sarbatoare si viata de familie cu toata frumusetea ei. Si ca un traznet, aude un zvon: Maria e insarcinata. Insarcinata? Va puteti imagina dragostea acestui barbat a cazut ca un borcan de sticla si s-a facut praf, cioburi, au umplut podeaua. Nu doar durerea trădării…(9)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.