De ce nu avem nevoie de John Calvin – Partea I

by Paul Dan

Andrei Croitoru îl citează pe John Piper, dintr-o postare singulară, în felul următor. “Nu am Calvinism într-un compartiment mic al vieții mele: El (Calvinismul)  este viața mea.

Afirmatia lui John Piper este descalificată de Scriptură. Pavel spune, “când se va arăta Cristos viața voastră” (Col 3:4) si mai spune “pentru mine a trăi este Cristos” (Fil 1:21).

John Piper este mai rău decât acei Corinteni care spuneau “eu sunt al lui Pavel“, “eu sunt al lui Apollo”  (1 Cor 3:4). Măcar  corintenii lumești și superficiali își alegeau personalități apostolice cu care se lăudau. Pentru Piper, John Calvin este în mod implicit deasupra apostolilor. Piper a vorbit ca un fanatic. Creștinii descentrați, adică ne-Cristologici, sunt de fapt niște fanatici.

Andrei Croitoru, slujitorul orbit al vedetelor evanghelice, prin simpla citare a lui Piper se face una cu el. Desigur că slujitorii lui Croitoru, care se află și mai jos pe scara decăderii contemporane, vor sări să explice ca și avocații din oficiu, că acest Croitoru nu a vrut să spună asta, că este citat în afara contextului, etc.

Și acum calific ce am spus în titlu: nu avem nevoie de John Calvin în felul în care ni-l prezintă Piper, neocalviniștii, și Andrei Croitoru. Creștinismul nu înseamnă întoarcerea la calvinism, puritanism, sau alte “isme” din istoria bisericii. Vom vedea cum trebuie abordat John Calvin.

Este foarte ajutător citatul pus de Croitoru pentru că avem ocazia să analizăm fenomenul devierii neocalviniste în America și în Romania, inclusiv devierea lui Croitoru. In articol voi aborda ce se intâmplă la Grace Community Church unde predica John MacArthur.

Dar înainte de asta este vital să vedem același fenomen pe vremea Domnului Isus.

Domnului Isus contesta “autoritatea” teologică a vremii. 

Și noi contestăm falsa autoritate impusă de neocalviniștii creștinismului contemporan. 

Degeaba Mă cinstesc ei, prezentand porunci omeneşti ca şi Scriptură. Voi lăsaţi porunca lui Dumnezeu, şi ţineţi datina aşezată de oameni…El le -a mai zis: ,,Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră…Şi aşa, aţi desfiinţat Cuvîntul lui Dumnezeu, prin datina voastră. Şi faceţi multe alte lucruri de felul acesta! (Marcu 7:7-13)

In versetele de mai sus am tradus prima propozitie mai aproape de textul original. Aici avem cheia problemei de atunci si a problemei de acum. Si anume, invatatura rabinica si traditia erau prezentate ca si Scriptura. Neocalvinistii recurg la Calvin si la puritanism ca si la Scriptura pentru inviorarea/trezirea bisericii contemporane. Vom vedea mai incolo intr-un mod concret cum se intampla aceasta.

Ortodocsii sunt criticati pentru dependenta totala de parintii bisericii, dar neocalvinistii si in primul rand ML Jones isi gasesc refugiul spiritual in calvinism si puritanism 

Cine cunoaste teologie Ortodoxa stie ca discutia oricarui text biblic trebuie insotita de citari din parintii bisericii sau parintii desertului. In momentul in care vrei sa discuti un text biblic fara a apela la autoritatile teologice Ortodoxe, discutia se inchide deoarece ei spun ca ai iesit inafara ortodoxiei si ei nu pot sa te insoteasca in discutie neortodoxa. In mod similar, Martyn Lloyd Jones, de la care se trag majoritatea problemelor contemporane evanghelice spunea adesea “cand ne vom intoarce la puritanism?” (p. 100, Murray).

Continue reading  i o a n 8 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.