Cine se va atinge de un mort, de trupul unui om mort, şi nu se va curăţi, pîngăreşte cortul Domnului …

by John Fischer

 acela să fie nimicit din Israel. Fiindcă nu s-a stropit peste el apa de curăţire, este necurat, şi necurăţia lui este încă peste el. (Numeri 19:13.)

Deseori aduc în atenție că Sriptura este Cuvântul lui Dumnezeu, din Geneza până în Apocalipsa – Și, ca atare,  este demnă de luat în seamă. Fie de cei credincioși (născuți din nou),  pentru aceștia, Cuvântul  lui Dumnezeu este hrană sufletului lor. Dar chiar și de cei care într-un fel sau altul o detestă și o resping. Este cartea care te educă, care dă înțelepciune, care din neom te face om. Scriptura, as zice că ea este unica sursa de unde poți avea un câștig fizic, literal, dar cu atât mai mult spiritual. Am făcut această scurtă introducere pentu că ne este necesar să știm că are o valoare pentru sufletul nostru. 

Am să aduc din nou acest verset pe care Duhul lui Dumnezeu l-a descoperit apostolului Pavel, anume: Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire. (2 Timotei 3:16). Am scris cu alta ocazie ceva mai pe larg din acest verset din Timotei.

Aș dori ca cei care sunt ai Domnului Isus să aibe încredere că  aceste cuvinte din versetul de mai sus din Numeri 19:13 se aplică și nouă. Am întâlnit și persoane care spuneau că Vechiul Testament este o istorie. Și așa poate fi când privim firesc. Dar întrucat noi suntem duhovnicesti, Romani 8:9, vom privi Cuvantul lui Dumnezeu ca hrană spirituală. Asa că vom trata ce citim In Vechiul Testament cu mare atenție și îl vom armoniza la viața noastră nouă din dispensațiunea harului. Cine se va atinge de un mort –  Mortul poate fi de două feluri. 1) mort fizic si 2) mort spiritual. Pe acestea două le găsim în Cuvântul lui Dumnezeu. Sigur că daca privim versetul la modul literal vom întelege pe buna dreptate că relatează moartea fizică. Și că se aplică  Israeiților la vremea aceia. Moartea a pătruns în om, știm cu toții că prin pacat.

Cuvantul ne arata ca, moartea a trecut asupra tuturor oamenilor. De ce? Din pricina că toți au păcătuit.  De aceea, după cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume, şi prin păcat a intrat moartea, şi astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toţi au păcătuit… (Romani 5:12). Ce m-a determinat sa spun câteva gânduri din locul acesta sunt urmatoarele: Am primit un e-mail de  la un site ortodox cu privire la moaște. Și atunci m-am întrebat, dacă Biblia este si pentru ei un îndreptar?  Personal sunt convins că nu; atât timp cât ei ignoră Cuvântul lui Dumnezeu. I-am dat acest verset pe care l-am adus înainte din Numeri. Și asta ca să îl provoc să îl citeascaca; Nu sunt convins că l-a citit. Dar mi-am făcut o datorie pe care o am înaintea lui Dumnezeu. Atingerea, în vechime, de un mort, te făcea pe cel ce se atingea, necurat. Apoi, am treminat cu ortodoxul. Și imediat  m-am gândit dacă se aplică și la noi cei din dispensatiunea harului? Negreșit că nu numai acest verset, se aplică;  ci întreaga Scriptură.

Cum am putea noi sa-l armonizam si la  noi ca sa întelegem sensul acestui verset? Este simplu dacă înțelegem Cuvântul spiritual, duhovnicește. Este vorba de cei morți spiritual  care sunt aratați si citim: Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre…. (Efeseni 2:1.). Cuvantul ne arata ca, noi, care acum suntem adusi la viață cu Domnul Hristos suntem indemnați ca si Israeliții, să nu ne atingem de un mort. Negresit, Israelitilor le era interzis contactul fizic orcare ar fi fost el.Dar noi care acum suntem vii,cum am putea întelege-aplica aceste cuvinte? Cine se va atinge de un mort, de trupul unui om mort, personal înțelega așa: Cand un copil al lui Dumnezeu, care are viață în el, nu trebuie sa se lase angrenat în felul de a se manifesta cu  cel mort spiritual. Sau cel care nu este înca copil al lui Dumnezeu. Te atingi de el, (nu fizic) asa cum am spus să trăiesti ca si el, sa te complaci In aceiasi mod de viață, esti una cu el ca si mort.

Cuvantul ne arata ca cel ce se atingea nu era curat. Apoi,versetul continua pentru Israeliti de atunci si pentru noi cei de azi din Har:  şi nu se va curăţi, Israelitii trebuiau sa faca baie si mai mult chiar si îmbrăcămintea să fie spălată. Dar cei credinciosi cum să se curățească după un timp de atingere, de trăire ca si cel mort? Personal nu văd decât să te prezinti înaintea lui Dumnezeu să ceri iertare si să părăsești acel mod de viață pe care l-ai împrumutat sau l-ai aplicat în viata ta. Vorbesc pentru cel ce a fost născut din nou si din neveghiere sau din ignoranță, s-a abătut dela felul de a trăi ca un om viu. Să nu fiu înteles gresit. Nu este neaparat sa traiesti în păcat. Dar întreaga viață a unuia care nu este mântuit este o viață contrara voii lui Dumnezeu. Dar faci obiceiul de a repeta un astfel de mod de viata. Atunci, faci dovada că în tine nu este viață și ești într-adevar si tu mort ca si cel de care te-ai atins sau  ai împrumutat felul lui de viață.

Intelegem ca totul este pe fond spiritual. Aceasta este diferenta între Poporul pământesc al lui Dumnezeu cărora le  poruncea în vechime. Și Poporul lui Dumnezeu care a fost răscumparat cu sângele Fiului Său pîngăreşte cortul Domnului. Cortul în vechime era locul unde Dumnezeu se întâlnea cu poporul israelit. Să-Mi facă un locaş sfînt, şi Eu voi locui în mijlocul lor. (Exod 25:8).

Și un alt loc care dovedeste ca Dumnezeu era în mijlocul lor: Exod 29:45. Asa era în vechime si să vedem cum este azi în timpul celor rascumparati. Sa vedem daca este diferit sau nu. Daca este diferit înseamnă că nu putem  să aplicam si în zilele noastre ceea ce citim în acest verset. Iata ce citim In Noul Testament dispensatiune din care fac parte cei răscumpărați. Şi voi, ca nişte pietre vii, sînteţi zidiţi ca să fiţi o casă duhovnicească, o preoţie sfîntă, şi să aduceţi jertfe duhovniceşti, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos. (1 Petru 2:5).

Ei bine, în această Casă duhovnicească care are corespondența Cortului Întâlnirii, din vechime, se strâng cei răscumpărați ai Domnului Hristos. Insusi Domnul Isus care este Dumnezeu binecuvantat în veci este în mijlocul lor.  Căci acolo unde sînt doi sau trei adunaţi în  [greceşte: pentru Numele Meu] Numele Meu, sînt şi Eu în mijlocul lor.“   (Matei 18; 20.). Iată consecința ca urmare a trăirii unei  vieți ca si cei morți, sau, de a te atinge de un mort ca în  vechime pîngăreşte cortul DomnuluiDaca un astfel de om în Israel intra în cort si negresit îl pângărea, cum este azi printre cei ce se strâng laolalta în Casa lui Dumnezeu? Cel ce vine printre cei răscumpărați cu mirosul acesta de mort a pângărit Casa lui Dumnezeu.

Iata dece trebuia sa stea afară din tabară sau din Adunare în cazul nostru. Până când? Până când se curăța de atingerae de mort. Înțelegem că vorbesc de asemănarea e spirituală. Până ce abandonează acel mod de viață: acela să fie nimicit din Israel. In această dispensațiune Harul ne ocroteste. Numai că trebuie să apelăm la El. Harul nu încuviințează orce fel de a trăi. Cel mult este asa cum am spus dat afară din tabără sau din adunare. Cu alte cuvinte, Sângele Domnului Isus nu a ajuns până la el să-l curațească, dacă modul lui de viață este în continuare ca a unui mort spiritual. Fiindcă nu s-a stropit peste el apa de curăţire; daca în vechime, era apa care curăța, în Noul Testament este Sângele Domnului Hristos:  este necurat, şi necurăţia lui este încă peste el. Deci, necurățit de acest Sânge scump al Domnului Hristos, omul oricare ar fi el, este necurat si pacatele lui sunt încă asupra lui, consecința  vinovației si impicit pedeapsa veșnică.

 

John Balarie

Los Angeles, California!

Sursa: https://fischerdotcom.wordpress.com/2017/11/01/numeri-1913-cine-se-va-atinge-de-un-mort-de-trupul-unui-om-mort/

Advertisements

3 thoughts on “Cine se va atinge de un mort, de trupul unui om mort, şi nu se va curăţi, pîngăreşte cortul Domnului …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.