17 Aspecte ale Doctrinelor Harului

de Andrei Croitoru

1. Doctrinele Harului produc adevărata convingere de păcat. Ele arată adâncimea gropii păcatului în care a căzut omul. Această convingere este esențială pentru convertirea autentică.

2. Doctrinele Harului prezintă o doctrină biblică a predestinării mai logică și teocentrică decât orice alt sistem. Orice alt sistem distruge predestinarea și o fac să fie filozofic aberantă și teologic lovind în slava și suveranitatea lui Dumnezeu și profund antropocentrică.

3. Doctrinele Harului prezintă o explicație cu privire la oamenii pierduți care păstrează în tensiune suveranitatea totală a lui Dumnezeu și responsabilitatea deplină a omului pentru păcatele sale.

4. Doctrinele Harului oferă siguranță pentru copiii credincioșilor, cei care mor în copilărie nu pot fi judecați ca niște adulți deplin conștienți de faptele lor și de aceea sunt mântuiți prin alegerea harului lui Dumnezeu.

5. Doctrinele Harului oferă o siguranță deplină care vine din ispășirea lui Hristos. Scopul, beneficiarii și efectul ispășirii coincid 100%. Toți pentru care este dată beneficiază deplin de efectele ei. Ispășirea asigură experimentarea mântuirii.

6. Doctrinele Harului afirmă o mântuire completă. Toate celelalte sisteme prezintă sferturi sau jumătăți de mântuire. Doctrinele harului prezintă mântuirea completă atât în lucrarea Sfintei Treimi cât și în experimentarea mântuirii de către cei aleși.

7. Doctrinele Harului demonstrează unitatea lucrării răscumpărătoare în Sfânta Treime. Celelate sisteme Îl prezintă pe Tatăl care alege pe unii, Fiul care moare pentru toți, chiar și pentru cei ce nu aud de El, iar Duhul care luminează fie pe toți fără excepție, dar pe mulți fără rost, fie doar pe unii dintre care mulți n-au fost aleși.

8. Doctrinele Harului prezintă felul supranatural în care este înfăptuită mântuirea. Harul nu este pur și simplu comunicat doar prin auz și minte, ci printr-o lucrare lăuntrică, secretă, puternică și supranaturală a Duhului Sfânt. Mântuirea în arminianism este foarte umanizată.

9. Doctrinele Harului păstrează paradoxul neatins dintre puterea cuceritoare a harului lui Dumnezeu și caracterul voluntar al întoarcerii la Dumnezeu. Harul mă convinge și mă face să mă întorc de bunăvoie la Dumnezeu.

10. Doctrinele Harului arată relația specială pe care Dumnezeu o are cu cei aleși și lovește irevocabil în universalizarea atitudinii lui Dumnezeu față de oameni. Dumnezeu își iubește aleșii într-un mod special.

Continue Reading Baptistireformati.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.