7 cuvinte care vor schimba căsnicia oricui

Cheltuim miliarde de lei în fiecare an pe felul cum arătăm în exterior. Asta include abonamentele la sălile de gimnastică, programele de dietă, şi multe altele. Nu, nu mă înţelegeţi greşit; ar trebui să ne pese de felul cum arătăm.

Dar căsniciile noastre cum arată? Cel mai important poate ar fi să ne întrebăm, pe ce rang a ajuns sănătatea căsniciei noastre, pe lista lucrurilor zilnice de făcut? În locul aparenţei noastre fizice, care tot încearcă să devină prioritate de vârf, ce ar fi dacă am pune această concentrare asupra căsniciilor noastre?

Cea mai dificilă parte a părinţilor, de care se pare că nu vrea să te avertizeze nimeni, este tensiunea pe care copiii o exercită asupra căsniciei noastre. Copiii pot să se interfereze între tine şi partenerul tău de căsătorie. Pentru noi, e chiar literal… nu îmi pot îmbrăţişa nevasta fără ca fetiţa noastră să nu vină între noi să facem un “sandwich”. 🙂

Pe măsură ce trec anii, copiii vor deveni în mod natural atenţia noastră, făcându-ne să ne pierdem din vedere unul pe celălalt. Noi nu ne facem timp, sau să investim energia necesară, pentru a sta conectaţi unul cu celălalt.

Această tendinţă, însă, poate fi oprită dacă oferi căsniciei tale o “verificare“. Cred că există şapte cuvinte care, dacă se aplică la căsnicia noastră – a ta, a voastră, etc. – are puterea de a face din acest an a fi cel mai bun an pe care l-am experimentat ca şi cuplu.

1. Iniţiază. Îţi aminteşti de perioada când făceai curte soţiei tale? Fă un efort să o “peţeşti” din nou pe soţia ta (sau pe soţul tău, dacă eşti femeie). Aşa de multe căsnicii se destramă pentru că oamenii se opresc să mai încerce să facă acest simplu lucru.

Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, când poţi s-o faci.” (Proverbe 3:27).

2. Prioritizează. Care este prioritatea ta de vârf? Acolo îţi vei devota majoritatea timpului şi a energiei tale. Stinge televizorul şi lasă-ţi jos smarphone-ul. Email-ul tău şi actualizarea statusului pe Facebook poate aştepta.

“Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi.” (Filipeni 2:3).

3. Comunică. Într-o căsnicie de succes, trebuie să te lupţi cu tendinţa populară de a mătura lucrurile sub preş. Nu lăsa lucrurile să macine; în schimb, menţine o linie deschisă de comunicare. Când avem “cutii de rezonanţă” care nu sunt partenerii noştri de căsătorie, ni se pare că suntem bine, însă noi nu facem nimic pentru a rezolva situaţiile sau să ne îmbunătăţim relaţiile.

“Cine are o inimă înţeleaptă îşi arată înţelepciunea când vorbeşte şi mereu se văd învăţături noi pe buzele lui.” (Proverbe 16:23).

4. Ascultă. Cea mai importantă parte a comunicării nu implică vorbitul; este ascultarea. Partenerul tău de căsnicie vrea să fie auzit. Cum poţi ştii ceea ce simte el sau ea dacă nu-ţi faci timp să asculţi? De prea multe ori, mulţi dintre noi suntem prea rapizi să ne intercalăm înainte ca persoana să fi terminat măcar ceea ce avea de spus.

“… Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie” (Iacov 1:19).

5. Iartă. Nu te lega de toate lucrurile, o să-ţi faci doar rău. Atunci când partenerul tău face ceva, fă referire la nr. 3 şi nr. 4 de mai sus. Apoi dă drumul. Iartă şi mergi mai departe.

“Astfel, dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare… şi dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi.” (Coloseni 3:12-13).

6. Iubeşte. Fără dragoste nu există nici o căsnicie. Şi acesta e motivul pentru care trebuie să păstrăm aprinsă această flacără. Anul acesta, pune-ţi deoparte mai mult timp pentru întâlniri cu partenerul tău de căsnicie. Şi atunci când sunteţi doar voi doi la o întâlnire, în oraş, sau unde v-aţi programat să mergeţi să petreceţi timpul împreună, asiguraţi-vă că topicul principal din conversaţia voastră nu sunt copiii şi nici nepoţii.

“Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea, care este legătura desăvârşirii.” (Coloseni 3:14).

7. Roagă-te. S-a spus că o căsnicie de succes constă din trei persoane: soţul, soţia şi Dumnezeu. Implică-L pe Dumnezeu mai mult, chiar şi în cele numite “lucruri mici”.

“Căutaţi pe Domnul şi sprijinul Lui, căutaţi necurmat faţa Lui!” (1 Cronici 16:11).

Să rezolvăm împreună să ne concentrăm pe relaţiile noastre mai mult decât pe noi înşine în acest an, şi să urmărim cum Dumnezeu va binecuvânta eforturile. Ce alte cuvinte ai mai adăuga la ceastă listă?

traducere și adaptareNick Laurențiu Nica

_________________________________

Notă: Acest articol a fost publicat iniţial în numărul din ianuarie 2014 din Journey Christian News, disponibil aici, sau pe Apparentstuff.com (de unde a fost luată şi fotografia a doua din această postare). Poza de la începutul acestui articol este preluată din site-ul crosswalk.com, care a preluat acest articol. Articolul este o adaptare / traducere a materialului scris iniţial de Brent Rinehart, care este un specialist în relaţii şi scriitor freelance. El scrie pe blogul www.apparentstuff.com despre lucrurile uimitoare pe care ne învaţă arta de a fi părinte cu privire la viaţă, muncă, credinţă. Poate fi urmărit pe Twitter la @brentrinehart. Dacă copiaţi acest articol în altă parte, vă rog să păstraţi toate link-urile de mai sus, inclusiv această notă finală și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.

sursa: Crestinismtrait.blogspot.com

One thought on “7 cuvinte care vor schimba căsnicia oricui

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.