CRIZA ACUTĂ PERPETUATĂ DE LUCRĂRILE CU TINERII ȘI COPIII

Încrederea evanghelicilor în lucrările cu tinerii și copiii se observă din investiția pe care cultele evanghelice și adunările o fac în aceste lucrări.

Teza mea este că aceste lucrări deformează generația tânără în mod fatal. Ele sunt pepiniere de erezii, superficialitate, creștinism banal și ieftin, infantilism și handicap spiritual, analfabetism biblic și membri ipocriți pregătiți pentru focul veșnic.

Este important să precizez că nu orice lucrare cu copiii sau tinerii este greșită. Sunt de acord cu anumite întâlniri periodice pentru tineri, în care aceștia sunt învățati de oameni maturi cu privire la lucruri specifice tinereții. Am văzut asemenea întâlniri care au decurs într-o atmosferă duhovnicească, cu foarte multă învățătură sănătoasă și folositoare tinerilor. Ideea că adulții nu pot participa, este nebiblică. De asemenea, este de apreciat orice lucrare misionară făcută pentru copii. Probabil ar trebui investit chiar mai mult în asemenea proiecte, însă ar trebui să existe și mai multă pregătire a învățătorilor și înțelepciune în programele adoptate.

Ceea ce vedem noi astăzi în adunările evanghelice sunt un cu totul alt soi de lucrări și de programe pentru tineri și copii. Unii, probabil, vor fi deranjați profund de observațiile mele, însă întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: ce ne spune Scriptura despre creșterea copiilor și a tinerilor și, prin comparație, care este realitatea în care noi trăim?

Trebuie să înțelegeți că eu nu pun la îndoială motivațiile unor slujitori, ci metodologiile abordate, cadrele și funcțiile create, dar și rezultatele pe termen lung. Dumnezeu a folosit multe slujiri în ciuda faptului că ele au fost nebiblice, însă acest lucru nu trebuie să justifice perpetuarea unor practici nebiblice.

Pe scurt, este greșită lucrarea cu tinerii sau copiii care are aceste caracteristici: 1. Părinții nu sunt principalii factori formatori ai copiilor; 2. Formarea copiilor nu are loc acasă ci, în mod principal, în afara căminului; 3. Copiii și tinerii vizați sunt ai credincioșilor, nu ai necredincioșilor; 4. Învățătorii sau liderii nu au calificări morale și spirituale, ci sunt fie imaturi, fie incapabili, fie imorali; 5. Întâlnirile au loc în timpul slujbelor adunării; 6. Tinerii și copiii sunt separați în cea mai mare parte de adulți; 7. Cei care îi învață sunt tineri, nu oameni maturi; 8. Activitățile lor nu îi pregătesc pentru închinarea publică, ci este o variantă de “închinare” mai distractivă, ceea ce înseamnă că nu este deloc închinare.

Arderea principiului Sola Scriptura

Wycliffe, Tyndale și Huss au plătit pentru principiul Sola Scriptura. Tyndale și Huss au fost arși pe rug. Wycliffe a fost dezhumat și ars. Teoretic, biserica evanghelică susține principiul Sola Scriptura, însă face acest lucru în timp ce se neagă aplicabilitatea practică în viața bisericii și a familiei. Deși Scriptura ne arată că doar în familie și biserică copiii trebuie să fie crescuți în învățătura Domnului, totuși, în practică, biserica și-a permis să abandoneze Sola Scriptura și să inventeze diverse strategii, metode, funcții, cadre și lucrări. Există o flexibilitate nebiblică în adoptarea de funcții noi în biserică – ca cea a liderului de tineret și a învățătorului de copii. În schimb, Biblia ne-a lăsat alte funcții – cea a prezbiterului și a cârmuitorului.

Continue reading Baptistireformati.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.