Jurnalist de la Financial Times: Dezincriminarea inițiată în România trebuie salutată

grindeanu-dr8jgte0omby Mia Tudose

Jurnalistul politic și financiar Nick Kochan a lăudat într-un articol pentru blogul Financial Times intitulat “Dezincriminarea inițiată în România trebuie salutată” deciziile luate de guvernul Grindeanu. Această reacție vine în contradicție cu majoritatea reacțiilor externe care au cricitat România susținând că face un pas înapoi în lupta anticorupție.

“Deși cei 250.000 de protestari prezenți ieri pe străzile din București nu sunt de acord, noul guvern din România trebuie felicit pentru schimbare produsă în ceea ce a devenit o obsesie națională privind corupția”, susține jurnalistul.

Nick Kochan argumentează că această măsura va reprezenta un avertisment serios pentru “foarte zeloasa Direcţie Naţională Anticorupţie” și susține că în ciuda părerilor unor persoane că de fapt măsura este dată pentru a ajuta politicieni acuzați de corupție, acest lucru nu poate fi întocmai deoarece “ar fi un abuz de putere extrem de vizibil, care ar fi eliminat de la sine”, și de fapt permite guvernul să revizuiască modul de abordare a problemei privind integritatea în funcții publice, în lumina reflectoarelor de pe plan internațional.

“Noul prim-minstru din România, Sorin Grindeanu, este bine plasat pentru a utiliza o abordare mai radicală privind practicile legate de funcția publică și de afaceri, și anume permițând pieței libere să instaureze standarde de etică și de guvernare mai ridicate, mai degrabă decât o poate face un procuror cu mână de fier. Companiile internațuionale – multe dintre ele confruntate cu practicile de corupție larg răspândite în țară – vor îngheța companiile din România și oficiali guvernamentali care nu reușesc să adopte normele de comportament corespunzătoare”, a susținut jurnalistul de la Financial Times.

Nick Kochan mai menționează în articolul său concluzile și remarcile făcute de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare și Verificare care laudă realizările DNA, dar de asemenea prezintă și raportul întocmit Henry Jackson Society care critică implicarea SRI în anchetele anticorupție. Jurnalistul mai atrage atenția că există mari companii internaționale care au fost prinse în anchetele DNA și au decis să deschidă proces Românie în cadrul instituţiilor internaționale de arbitraj.

Continue reading Cotidianul.ro

___________________________

Citiți și:

Mizerabil, domnule preşedinte! Mizerabil!

Iohannis, după 11 decembrie 2016

Advertisements

One thought on “Jurnalist de la Financial Times: Dezincriminarea inițiată în România trebuie salutată

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.