Ion Rațiu, BINELE Țării – Klaus Iohannis, instigă la RĂU

ion-spanu-300Lecţie de democraţie pentru Iohannis

by Ion Spânu

Văzîndu-l pe preşedintele Iohannis în mijlocul unui miting neautorizat, mi-a revenit imediat în minte comportamentul lui Ion Raţiu, cel pe care românii nu l-au vrut preşedinte, cînd minerii au intrat în Parlament, la mineriada din septembrie 1991. Această imagine va rămîne în istoria ţării ca fiind primul semnal uriaş că România s-a reîntors pe drumul democraţiei.

În faţa minerilor înarmaţi cu bîte şi topoare, veniţi la Bucureşti să dărîme guvernul Petre Roman, în timp ce majoritatea parlamentarilor nu ştiau pe unde să scoată cămăşa şi încercau să plece, doar Ion Raţiu şi poetul Ioan Alexandru au avut curajul să stea pentru a apăra democraţia, deşi minerii voiau să dărîme un guvern cu care cei doi se aflau în opoziţie! Ion Raţiu chiar s-a urcat la tribună şi, cu braţele deschise, a spus acele cuvinte memorabile: „Cum îndrăzniţi să intraţi aşa în această instituţie a democraţiei? Ieşiţi afară imediat!“. Le-a spus atît de ferm şi convingător, încît minerii au părăsit imediat sala din Dealul Mitropoliei.

După mai bine de 25 de ani, pe 20 ianuarie 2017, în timpul acelui miting neautorizat împotriva unui proiect de ordonanţă a guvernului, în faţa celor care scandau „Jos Parlamentul!“, a apărut între protestatari însuşi preşedintele ales al ţării, Klaus Iohannis (vezi foto de mai jos), care a declarat: „O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, aşa ceva nu se poate admite!“.

Este imposibil să sesizaţi diferenţa dintre cele două forme de comportament: a lui Ion Raţiu, care pierduse alegerile în faţa lui Ion Iliescu şi a cărui casă fusese devastată în timpul mineriadei din iunie 1990, care s-a ridicat deasupra minerilor pentru a apăra democraţia, şi a lui Klaus Iohannis, preşedintele ales al românilor, care s-a dus să susţină un miting neautorizat prin acea declaraţie rudimentară împotriva democraţiei!

Parafrazîndu-l chiar pe Iohannis, ba, chiar, citîndu-l exact […]

Continue reading Cotidianul.ro

One thought on “Ion Rațiu, BINELE Țării – Klaus Iohannis, instigă la RĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.