RADU MORARU: În dialog cu prof. IOAN PANICAN în SPEȚA “CĂSĂTORIILOR” GAY

prof-ioan-panican

Care trebuie sa fie poziția creștinului, poziția bisericii față de acest fenomen și de cei care dintr-un motiv sau altul aparțin acestei minorități?

CCR ȘI SPEȚA CĂSĂTORIILOR HOMOSEXUALE – Partea 1

Prof. Ioan Panican: Eu, când spun că sunt tolerant cu cineva sau față de cineva, mă plasez în mod automat pe o poziție superioară. Credința creștină înseamnă ceva mult mai mult si bun. Inseamnă o înțelegere superioară. Inseamnă o aplecare foarte atentă  asupra fiecărui om si fiecărui fenomen in parte si inseamnă dragostea aceea cu chip Dumnezeiesc care iartă totul, acoperă totul, crede totul, suferă totul, nădăjduieste totul. Nu se bucură de rău. Nu se bucură de nelegiuire. Nu se umflă de mandrie si nu cauta folosul sau. Deci, este ceva mult mai mult si mult mai bun decat a fi tolerant. M-am intristat foarte tare, auzindu-l pe presedintele nostru, presedintele Romaniei, intr-o declaratie zilele trecute cu  emfaza si fara sa inteleaga  poate suficient de bine rostul celor spuse, ca a fi tolerant nu inseamna a fi tantalau. Pai, este tocmai ceea ce spunem noi.  Dimensiunea crestina inseamna  o dimensiune de lupta exceptionala spre binele tuturor si spre binele nostru, ca luptatori si revolutionari care vrem sa schimbam lumea inspre binele tuturor.  (10:00)

Presedintele n-a devenit un subiect care ne obsedeaza. Dumnealui, fiind cel dintai om in Stat, aici in Romania, ca lider national, sigur ca are o responsabilitate foarte mare. Si noi ii spunem asta cu durere, ca noi am vrea sa fie un lider national care duce Romania pe drumul bun si cel mai bun. (16:00)

Radu Moraru: Curtea Constituțională are Constituția in față. Are petitia pe care nu o poate ignora. Are textul constitutional care spune caci casatoria poate fi intre doi soti, nespecificandu-se [barbat si femeie]. Totusi, Constituția vorbeste despre ceva. Constitutiile se fac in niste momente istorice. Constitutia s-a facut intr-un moment istoric in care poporul roman in 2003 , ca si in 1991, pentru ca fraza aia era copiata cu cea din 1991, la orice sondaj faceai pe strada in mentalul colectiv, cand spui doi soti, 99% dintre romani gandesc barbat + femeie. Deci, vor sa foloseasca o fraza, un cuvant, o chestiune, o scapare spunand: A zis doi soti; e doi soti! Sfidand ceea ce in tot mentalul colectiv si astazi si acum 10 ani, si in 2003 cand s-a facut ultima Constituție, era evident ca inseamna barbat si femeie. Ce vor azi majoritarii? Sa fie sigur ca se precizeaza, nu pentru astazi, ci pentru peste 100 de ani. Peste 50 de ani, pentru copii inostri pentru ca nu e sigur ca peste 50 de ani nu va aparea textul: familiile nu mai pot fi formate din barbat + barbat si femeie + femeie. Barbat + femeie – familie = puscarie. Si atunci, e firesc ca noi sa ne gandim la viitor.

Ioan Panican: [Petitia] nu este impotriva altui gen de casatorie. Este pentru afirmarea in modul foarte clar, simplu, transparent, sincer, a felului in care in acest moment Romanii gandesc asa cum cred ei ca trebuie sa fie familia: un barbat si o femeie. De ce am spus noi despre Curtea Suprema din Statele Unite ca a savarsit un act pe care-l consideram foarte grav nu numai pentru Statele Unite, ci pentru lumea intreaga. Pai, cum impui tuturor statelor sa legalizeze genul acesta de casatorii si nu lasi procsul democratic sa-si urmeze in mod normal cursul.

Fenomenul ca atare este un fenomen foarte complex. Care trebuie sa fie pozitia crestinului, pozitia bisericii fata de acest fenomen si de cei care dintr-un motiv sau altul apartin acestei minoritati. Va spuneam de mila aceasta crestina care este o virtute splendida si de o importanta exceptionala in tratarea acestui fenomen. De ce? Prin mila se poate naste dragostea si dragostea este telul crestinismului pentru toti oamenii. Noi, de obicei, ne grabim sa-i condamnam pe oameni si foarte rar aratam dragoste fata de ei. Si mai apoi, depunem eforturi, ne straduim ca sa-i determinam  sa abandoneze un drum care le-ar face si lor si ar face rau si altora imprejurul lor. Nu vorbesc numai de pacatul acesta, ci in general despre orisice pacat. Cum gandesc oamenii si ce spun oamenii despre aceasta categorie? Macar ca n-ar trebui sa vorbim numai despre dumnealor, dar vorbim despre dumnealor. Intr-o imprejurare, un homosexual mi-a spus asa: „Dar, de ce suntem numai noi ostracizati, condamnati, aratati cu degetul ca si cum am fi singurii pacatosi si vinovati de tot raul care se intampla? Si a adus din Biblie drept argument ca si in Vechiul si in Noul Testament, nu doar pacatul acesta numit in Biblie sodomie este condamnat. Ci este o lista intreaga de pacate pe care deopotriva le condamna.

Mai de mult a fost dl Iliescu intrebat despre homosexualitate. A raspuns prompt si vehement asa cum a fost invatat in scolile de partid in vremurile comunismului. Chiar daca s-au facut unele abuzuri, a fost un articol in codul penal 200 in care se spunea: ce hotaraste omul sa faca in intimitatea casei lui, aia este hotararea lui. Eu, ca stat, n-am dreptul sa ma amestec. Dar cand se intampla ca in afara casei, adica in public, sa practici astfel de lucruri care sunt impotriva bunelor moraluri si sa aduca atingere interesului societatii, eu, ca stat, trebuie sa intervin.

Radu Moraru: In Romania nu asta e chestiunea. In Romania este altceva si nu vreau sa cadem in capcana pe care ne-o intinde Iohannis. Iohannis declanseaza un razboi. Face ca HIllary Clinton. Iohannis vrea sa imparta Romania. Zice: Romania se imparte in doua: intre fanatici religiosi si homosexuali. Ceea ce este fals, ca Romania nu are o tema sa dam in cap homosexualilor. Nici o clipa. Singura chestie care Romania, prin majoritate si-a exprimat-o intr-un mod elegant, decent, crestineste. N-am interzis accesul homosexualilor in cele mai inalte functii ale statului. N-am interzis accesul homosexualilor sa predea in scoli. Noi am zis: atata vrem, familia sa fie clar precizata. Sa nu mai fie exploatata la Curtea Constitutionala de vine un cuplu din asta si  brusc cu sprijinul ambasadorului american  vrea sa treaca peste milioanele de romani. Puneti acolo: familia= barbat + femeie. Vor sa creeze razboi in Romania si in fruntea acestora l-as pune si pe dl Klemm- n-are voie sa faca lobby pentru doi particulari impotriva romanilor.

Ioan Panican: Nu doar ca vor sa treaca peste milioane de romani,  dar in mod constient si intentionat ii provoaca. Ei, in mod deliberat, transforma o situatie particulara intr-o situatie generala. E trafic de sentimente. Trafic de persoane sau de grupuri umane. Acesti oameni, daca vor sa se protejeze, stiind ca opinia publica condamna in general fenomenul asta, ar trebui sa fie intelepti  si sa fie pur si simplu mai discreti.

Radu Moraru: Romanii n-au un razboi cu homosexualii. Homosexualii sunt extrem de discreti. Iar eu ca si crestin nu trebuie sa ma duc sa-l scutur si sa-i spun: mai, lasa-te de homosexualitate. Eu pot sa-i spun valorile mele crestine. Pot sa-i spun Biblia. Pot sa-i spun ce se intampla. Pot sa ma apar cand eu n-am voie sa vorbesc despre Isus la televizor cum e in America, n-ai sa spui Merry Christmas.

Ioan Panicam: Dar, dl Moraru, sa nu cadem in capcana aceasta deosebita care incearca sa ne-o intinda mai marii nostri  si cu o presiune nemaipomenita si mai mare din Occident, noi trebuie sa intelegem, sa avem o intelegere superioara si in ceea ce priveste fenomenul acesta si in general. .

CCR SI SPETA CASATORIILOR HOMOSEXUALE – Partea 2

Nu cumva facem impartiri gresite?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.