Tace mult, mai și vorbește; dar o face… politicéște!

iohannisNu era pentru nimeni un secret că omul Klaus Iohannis, etnic german, se declară creștin  evanghelic lutheran. Și, probabil, majoritatea etnicilor germani din Sibiu aveau aceeași credință creștină evanghelică-lutherană.

Domnul Klaus Iohannis, în perioada 2002-2013 este președintele Forumul Democrat al Germanilor din România, de la vârsta de 43 de ani, înlocuindu-l pe  Thomas Nägler (63 de ani la momentul schimbării), pe vremea când deja era  primarul  orașului Sibiu (2000- 2014), după care se înscrie în PNL, urmând (pas cu pas) urcarea pe cale ierarhică, căci, după ce fusese profesor de fizică la Samuel von Brukenthal Gymnasium in Sibiu, ocupă în perioada 1997-1999 funcția de  Inspector general adjunct la județul Sibiu. Presupunem că fulminanta ascensiune se datorează în mare parte bunei reclame de care se bucură etnia germană din România.

Dacă luăm în seamă  interviul din noiembrie 2014, în care prim-preotul  Kilian Dörr al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu, unde este membru Klaus Iohannis, preşedintele României,  răspunde tranșant vizavi de credința creștinnă și așteptările pe această linie:

Reporter: – Domnul Iohannis este un membru activ al comunităţii? Credeţi că va continua să fie un creştin practicant şi după ce se va instala la Cotroceni (dacă a fost până acum)?

Kilian Dörr: – Da, domnul Iohannis este un membru ca oricare altul în parohia noastră. El a fost membru în consiliul bisericesc timp de 8 ani, din 2003.

[…]

Reporter: – Credeţi că domnul Iohannis va fi preşedintele care va asigura libertatea de conştiinţă şi separarea dintre Stat şi Biserică?

Kilian Dörr: – Sigur. De acest lucru sunt convins şi este chiar simbolul acestei direcţii în România.

 și faptul că în săptămânile de după instalarea sa în funcția de Președinte al României, domnul Klaus Iohannis a început sistematic să frecventeze duminică de duminică diferite biserici creștine, închinându-se cu toată seriozitatea pe care putea s-o constate oricine,  eram îndreptățiți a ne aștepta la confirmare unui anumit comportament.

Care-i de fapt problema pe care încercăm s-o limpezim? E aceea că pe acest fond al omului Klaus Iohannis (după funcții și credință), 3.000.000 de români semnează o petiție lansată de Coaliția pentru Familie din România,  pentru modificarea  Constituției României, în sensul definirii familiei ca fiind căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Curtea Constituțională nu a binevoit a da răspuns în termenul legal de 30 de zile. Dar vă rog  vedeți interviul integral cu pastorul Viorel Iuga în care își detaliază mai bine poziția vizavi de doleanțele avute de la președintele României și ce înseamnă practic că s-a depășit acel termen de răspuns legal  (cu mai bine de 50 de zile).

De fapt președintele Klaus Iohannis tăcea în mod suspect, din moment ce Curtea Constituțională a tergiversat nepermis de mult să de-a drumul răspunsului formulat la Petițiea celor 3 milioane de oameni.  Cum ar trebui să i se caracterizeze însă tăcerea insistentă, prin neparticiparea activă la separarea  puterilor în stat? Asta pe fondul dubios când devenise foarte activ, cu dubă măsură, în politică, în problema doctoratelor etc.

Și pe acest fond de lașitate și fățărnicie, pastorul Viorel Iuga (Presedintele Uniunii Baptiste si al Aliantei Evanghelice din Romania) a răbufnit pe facebook-ul personal (după câte știu), însă,  într-un mod alarmant și poate puțin nepotrivit, imperativ, justificat în mare parte:

Dacă nu ieşiţi dumneavoastră să vă exprimaţi pro creştinism, vom ieşi noi să ne exprimăm pro schimbare, inclusiv a dumneavoastră”.

Păi în afară de tonul său (alarmant și puțin nepotrivit, imperativ) care să-l determine pe dl președinte Klaus Iohannis să iasă din silențio stampa, nu sunt exprimările deosebit de grave. Adică încăpea vreo îndoială că nu se va exprima pro-creștinism, adică pro famila tradițională, format dintr-un bărbat și o femeie? Partea a doua a frazei o iau ca fiind ușor plastică și metaforică: “vom ieși noi” – asta începuse deja să se împlinească în zilele următoare tot mai mult, din motivele arătate mai sus, deoarece era o boicotare tacită a termenelor legale de acționare de către organele și instituțiile statului abilitate a-și face treaba. Iar președintele României, garantul separării puterilor în stat…tăcea …! Adică nu era de așteptat că “vom ieși să ne exprimăm pro schimbare, inclusiv a dumneavoastră” Adică, cum? Vă faceți că lucrați … legal, trebuie să ne exprimăm ca să auziți, schimbați-vă atitudinea, intrați urgent în legalitate?! E nepermis și strigător la cer atitudinea  CCR și a Președenției!

Poate greșesc, dar CCR și Președenția, sunt imparțiale, nu execută decizii la comandă politică.

Domnul Președinte Iohannis a vorbit despre toleranță, acuzând petiționarii de “fanatism religios“, când trebuia însă să vorbească cu totul altfel din punctul de vedere al Președenției, mai ales că demersul Petiției era și este unul civic.

Domnul Președinte poate să numească 3 milioane de români oricum vrea altfel, de pildă „proști” sau „înapoiați”, dar nu fanatici. Susținerea familiei tradiționale, printr-o inițiativă civică legală (și validată de Curtea Constituțională!), nu poate fi un act de fanatism religios decât dacă Președintele a pierdut proprietatea termenilor. Alături de ortodocși, nu mai știu cine a observat asta, au semnat catolici, reformați, baptiști, penticostali, musulmani, evrei, maghiari, tătari, ucrainieni etc. Inclusiv sași de-ai domnului Președinte! Cam greu să denunți un „fanatism” într-un asemenea ecumenism religios și etnic. (Preot Ioan Florin  în Jurnal scoțian)

***

Dar iată și o parte însemnată a interviului Ioan Ciobota (RVE Timisoara) –  pastorul Viorel Iuga, despre care vorbeam mai sus:

Viorel Iuga:
As vrea sa fac cateva precizari. Prima precizare este ca noi am trimis dlui presedinte o scrisoare oficiala din partea Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania prin care, dupa ce apreciem anumite lucruri bune care s-au facut in procesul acesta de schimbarea articolului din Constitutie, ii marturisim ca ne intreaba credinciosii nostri  care este pozitia domniei sale. Care este pozitia acelor care au fost alesi de noi. Deci, la scrisoarea oficiala, noi asteptam in continuare un raspuns oficial. Scrisoarea oficiala a fost facuta si din partea Uniunii Baptiste si din partea Aliantei Evanghelice pe care o reprezint la ora aceasta.

De cealalta parte vorbim de un articol pe care eu l-am publicat pe pagina mea de Facebook in care, da, i-am atras atentia, eu zic: cu respect, dar cu fermitate. I-am atras atentia ca dumnealui ar trebui sa se exprime  in fata poporului pe problema familiei. Cred ca putin lucrurile s-au incurcat si probabil felul in care a fost pusa intrebarea de reporter si de aceea si raspunsul a venit incurcat. Si eu nu as vrea sa comentez foarte mult raspunsul pentru ca nici nu stiu la care intrebare a dat dumnealui raspunsul in a doua parte. O vor lamuri altii.

Dar as vrea sa spun urmatorul lucru care ar trebui sa-l inteleaga toata domnia sa si sa-l inteleaga toata clasa politica din Romania si fiecare roman, indiferent de orientare, convingeri religioase s.a.m.d. As folosi urmatoarea expresie: Familia este o institutie patentata. Deci, nu am hotarat noi ce este familia, cum se intemeiaza familia, care este scopul familiei. Familia este o institutie pe care a hotarat-o Dumnezeu- si o sa folosesc termenul acesta, poate ii ajuta pe unii. Dumnezeu a patentat familia  si nu ne putem permite sa schimbam in cadrul familiei absolut nimic. Eu sunt in trafic si in fata mea este o masina Renault. Chiar asta e in fata mea. Imaginati-va ca intr-o zi ar spune cei de la Renault: de azi inainte ne vom schimba sigla si ne vom numi Mercedes sau altceva. Deci, noi nu ne putem permite. Si interesant ca sunt aspecte in viata cand pentru lucruri marunte, oamenii trebuie sa plateasca foarte mult pentru ca si-au permis sa schimbe ceva, sa fure ceva, sa denatureze ceva ce nu este al lor. Cam asa stau lucrurile din perspectiva mea, in ce priveste familia. Dumnezeu a hotarat ce este familia. Noi trebuie sa ramanem langa ce a hotarat Dumnezeu. Vrem altfel de legaturi, sa le numim cum vrem. Sa le patentam noi in gelul nostru. Si, practic, noi ce asteptam de la presedintele Romaniei si de la clasa politica, nu sa voteze in locul nostru. Nu trebuie neaparat sa influenteze in o anumita directie. La urma urmei, ei pot avea libertatea lor de constiinta. Dar, oamenii, romanii, peste 3 milioane de cetateni ai acestei tari si langa ei multi altii s-au exprimat in scris ca vor un referendum prin care sa se ajunga sa se precizeze foarte clar in Constitutia tarii noastre ce este familia.

Nu cred ca presedintele, clasa politica sau cineva are dreptul sa priveze natiunea de aspectul acesta. Ceea ce astept eu si asteapta multi altii este sa nu mai fim sabotati in procesul acesta. Procesul sa decurga in regim de urgenta pentru ca am fost sabotati pana acum. Si sa lasam poporul roman sa se exprime si noi vom respecta votul poporului roman. Dar nu cred ca cineva isi poate permite, intr-o societate democratica sa neglijeze si chiar as spune, sa incerce sa isi bata joc de vointa celor care spun: da, in societatea noastra, la ora aceasta, vrem in Constitutia tarii, definitia familiei sa nu poata sa fie interpretata de nimeni cum se doreste, decat ceea ce este ea.

Ioan Ciobota: As avea o intrebare. Daca totusi presedintele Klaus Iohannis sustine homosexualii?

Viorel Iuga: Este problema dumnealui. Noi nu putem sa impunem nimanui sa-si schimbe convingerile morale sau religioase. Daca dumnealui sustine o asemenea categorie de oameni este o problema personala. Isi asuma responsabilitatea si in fata tarii si in fata lui Dumnezeu. Noi nu incercam la ora aceasta sa-i schimbam convingerile religioase sau morale ale dumnealui. Noi ii cerem in virtutea prerogativelor pe care le are si a posibilitatilor care le are  ca sef al statului, sa respecte legea si sa faca tot ce depinde de domnia sa, ca procesul pe care Coalitia pentru familiei l-a demarat, sa mearga in mod normal si poporul sa se poata exprima.

Una din durerile mele mari este ca noi de buna credinta, dupa ce CCR a spus ca procesul merge pe calea normala, noi am crezut ca totul se desfasoara chiar normal, ca sa aflam in urma cu foarte putin timp ca de fapt decizia nu a fost data mai departe si ca noi am fost pacaliti, asa spus pe romaneste, furati de aproape 60 de zile, timp in care legal sa se dea drumul la hartii mai departe. CCR ar fi fost obligat de lege in 30 de zile sa dea drumul la hartia scrisa mai departe, ca ea sa-si urmeze procesul normal. Daca ar fi avut buna vointa pentru cazul acesta, care este un caz national, putea sa-i dea drumul chiar mai repede. Dar, surpriza noastra a fost sa aflam ca de fapt nu s-a dat drumul in cele 30 de zile, ca au mai trecut 50 de zile pana ne-am dat noi seama ca si la nivelul respectiv lucrurile decurg oricum, numai normal nu. Si aici este durerea noastra si in acelasi timp venind cu rugamintea pentru cei care sunt in masura sa faca lucrul acesta, ca procesul acesta sa intre in regim de urgenta si odata cu alegerile sa avem posibilitatea sa chemam natiunea si la referendumul propus.

Ioan Ciobota: Foarte interesant, scrisoarea dvs. a provocat o furtuna. Partide, sau reprezentantii unor partide care nu sustineau valorile familiei, acum sustin valorile familiei, folosindu-se de asta ca o minge ridicata la fileu impotriva presedintelui Iohannis.Dar important este ca s-a demarat o dezbatere pe tema familiei. Incotro credeti ca vor merge convingerile romanilor in ceea ce priveste familia?

Viorel Iuga: Noi, la ora aceasta, presupunem, in directia buna pe cel putin doua argumente. Coalitia pentru familie nu este o initiativa religioasa. Nu apartine unei biserici. Ci este o actiune civica care-i aduna impreuna pe toti cetatenii tarii. Faptul ca prin Coalitia pentru familie, fara eforturi deosebite, absolut intr-un proces normal si lejer s-au adunat peste 3.000.000 semnaturi, ne da curajul sa credem, sa speram ca daca va fi un referendum, cetateanul roman se va exprima pentru normalitate, pentru familia traditionala, asa cum o stim noi. Pe de alta parte, pentru ca vorbeam de doua motive pe care le avem si care ne dau speranta, faptul ca se incearca sa fim sabotati si am fost sabotati, si cum spuneam, nu imi este greu sa repet. Am fost furati de zilele respective. Aceasta imi da de gandit ca si cei care sunt impotriva normalitatii si impotriva familiei, se tem ca sa-i vada pe cetatenii romani la vot, ca sa poata sa se exprime pentru ca si ei isi dau seama ca cetateanul roman, la ora aceasta, va vota pentru normalitate. Asa ca, de aici vine zbaterea noastra si incercam sa facem tot ce depinde de noi ca procesul acesta sa se deruleze in regim de urgenta si cum spuneam, cetatenii tarii sa aiba posibilitatea sa-si exprime punctele de vedere vizavi de aceasta chestiune majora.

Ioan Ciobota: In anu 2006, in urma cu 10 ani, Alianta Familiilor din Romania a initiat un demers similar cu cel actual si atunci respectivul demers a cazut din cauza Sibiului de unde primar era chiar dl Klaus Iohannis, care a taiat cu mana lui, nu mai stiu, trebuia sa fie 20.000 de voturi la Sibiu. A fost 23.000 si a taiat vreo 3.500 ca sa intre sub si a cazut intregul demers din cauza dlui Iohannis in urma cu zece ani. Se repeta aceeasi formula si acum?

Viorel Iuga: Nu stiu daca se repeta. Nu vreau sa ma duc pe informatiile acestea, dar vreau sa spun urmatorul -eu nu cred ca suntem intr-o societate in care un singur om are dreptul de a schimba ceea ce doreste o natiune. Ar fi chiar tragic sa gandim in felul acesta. Parerea mea personala. Eu cred ca traim intr-o lume in care exista o caracatita intreaga la nivel mondial care lupta impotriva familiei. Sigur ca ea isi intinde tot mai mult tentaculele si inspre tara noastra, de aceea, dorinta noastra este (dincolo de incredera in Dumnezeu care este si ramane, pentru ca El este suveran) dorinta noastra este sa se exprime natiunea. Vom vedea care va fi votul natiunii. Datoria noastra la ora aceasta este sa ne rugam  si sa facem tot ce depinde de noi ca sa se ajunga la referendum si poporul sa se poata exprima in mod liber.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.