Monica Balan – Face teme cu elevii săraci, dar și își donează creaţiile pentru binele copiilor

monica-balanby Florina Pop

Monica Balan e o tânără de 26 de ani care croşetează de la botoşei, mănuşi, haine până la bentiţe şi coroniţe. Munceşte la un after school improvizat pe lângă o biserică din Cluj unde face teme cu copiii din familii cu probleme. Viaţa a învăţat-o că poţi trăi cu mai puţin, iar ceea ce contează e să fii de folos celor din jur.

Nu ai nevoie de foarte mult ca să fii fericit. Ştii asta?“, spune Monica Balan, o tânără de 26 de ani ce croşetează aproape orice şi ajută pe oricine îi cere sprijinul.

Poartă pe cap o bentiţă croşetată de mâna ei, cu flori cărămizii. E una din zecile de bentiţe făcute, din coroniţe, papucei, mănuşi, genţi, de toate culorile şi formele. Multe le-a făcut cadou sau le-a vândut. Iar cu banii a plătit facturi sau i-a donat celor care, zice ea, au mai multă nevoie decât ea. Zilnic face teme cu copii cu care soarta nu a fost prea generoasă. Mărinimia Monicăi pare ruptă din cărţile de poveşti. La fel şi blândeţea ei.

bentitaBentiţă  FOTO arhiva personală 

De handmade s-a apucat în al doilea an de facultate, când lucra la un coafor din Cluj.

„Am zis hai să-mi câştig şi eu existenţa“, povesteşte Monica.

Studentă la Litere în Suceava, Franceză-Engleză, îşi aranja părul cu ajutorul unor bentiţe din materiale textile. monica-balanIar clientelor coaforului le-au plăcut acele modele şi aşa a început totul. O avocată i-a cerut o bentiţă croşetată. Iar cum ea nu ştia să croşeteze, deşi asta era o tradiţie de familie, s-a panicat. A cerut ajutorul mamei. După o vreme şi câteva tutoriale pe Youtube, Monica (foto în dreapta, credit foto: Florina Pop) a învăţat cum să croşeteze.

Făceam multe broşe. Făcusem una atât de mare cam cât o farfurioară de cafea. Eram aşa mândră de broşa aceea. Era mov, cu mărgele în mijloc. Am purtat-o mult timp“, spune ea.

A venit în 2012 la Cluj cu gândul să trăiască din handmade. „Din păcate, … mi-am dat seama că nu eram pregătită, nici eu, nici piaţa, dar nu am renunţat“, zice ea. Abia de un an a început să poate spune că handmade îi aduce un venit modest. Vinde doar online pe contul de Facebook numit Creative Today.

Banii pe care îi fac se transformă în papuci pentru copii, în treninguri, în rechizite. Banii îi donează acolo unde e nevoie. Cred că şi de asta Dumnezeu mă binecuvântează. Mai tot timpul, o parte din bani au mers la cei cu mai multă nevoie decât ea. (…) Şi când dai la alţii îţi dai seama cât poţi fi de fericit şi că poţi să trăieşti şi cu mai puţin“, spune Monica.

flori-in-par

Flori colorate în păr  FOTO arhiva personală 

Citeste mai mult: adev.ro/oeu86o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.