1,2 trilioane de dolari – o grămadă de bani!

 123102_ips_iosif_la_bruxellesAsta constituie, statistic vorbind, contributia anuala a creștinilor americani la economia americana, conform unui studiu publicat luna trecuta. Relevanța acestui subiect si cifre este discutata mai jos. E suficient de spus, insa, ca e enorma. In functie de factorii care sunt luati in calcul, insa, contributia lor oscileaza intre 378 de miliarde de dolari cel putin si 4,8 trilioane de dolari cel mult. Daca luam in considerare doar cifra de mijloc propusa de autorii studiului, adica de 1,2 trilioane de dolari, crestinii americani constituie a 15-a putere economica a lumii. Citeva comparatii sunt utile, luind ca referinta produsul interior brut (PIB) al tarilor lumii pe 2015 calculat de Banca Mondiala (World Bank).

[Detalii: http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD]

 Un studiu inedit

 Economia crestinilor americani evaluata la 1,2 trilioane de dolari e aproape atât de mare ca a intregii Australii, a carei PIB este de 1,3 trilioane de dolari; cu putin mai mica decit a Canadei, (1,5 trilioane de dolari); jumatate din PIB-ul Frantei (2,4 trilioane de dolari); mai mult de o treime din PIB-ul Germaniei (3,3 trilioane de dolari); cu mult mai mare ca al Olandei (752 de miliarde de dolari); de trei ori mai mare ca al Norvegiei (388 de miliarde de dolari); de mai mult de sase ori mai mare ca al Romaniei (177 miliarde de dolari); cu putin mai mica ca PIB-ul Rusiei (1,3 trilioane de dolari); cât al Spaniei (1,2 trilioane de dolari); de doua ori si jumatate cât PIB-ul Suediei (492 miliarde de dolari); aproximativ 40% din PIB-ul Marii Britanii (2,8 trilioane de dolari); si 10% din PIB-ul Zonei Euro. Impresionant? Fara indoiala. Dar asta nu e totul.

 Titlul studiului e The Socio-economic Contribution of Religion to American Society: An Empirical Analysis (“Contributia socio-economica a religiei la societatea americana: O analiza empirica”). Studiul a fost publicat in revista de specialitate Interdisciplinary Journal of Research on Religion, si are doi autori, Brian J. Grim, de la Georgetown University in Washington DC, si Melissa E. Grim de la Newseum Institute in Washington, DC. Il puteti citi si descarca aici: http://www.religjournal.com/pdf/ijrr12003.pdf

 Concluziile studiului

 Care sunt concluziile principale ale studiului? In primul rând, institutiile si firmele religioase din America au o cifra de afaceri anuala de 378 de miliarde de dolari, o cifra mai mare decât cifrele de afaceri anuale ale lui Apple si Microsoft luate impreuna. Ea, insa, include doar veniturile institutilor si firmelor, si exclude valoare de pe piață a bunurilor si serviciilor organizatiilor religioase. In al doilea rind, insa, daca se ia in considerare valoare bunurilor si a serviciilor produse ori prestate de organizatiile si firmele religioase, contributia la economia Americii a crestinilor este de 1,2 trilioane de dolari. Soții Grim, insa, merg mai departe si calculeaza valoarea si contributia economica nu doar a organizatiilor si firmelor religioase dar, in plus, si a familiilor religioase ale Americii la economia tarii. Cifra aceasta ar ajunge la 4,8 trilioane de dolari, adica cam 30% din PIB-ul Statelor Unite, cel mai ridicat din lume, si care e de aproape 18 trilioane de dolari.

La 4,8 trilioane de dolari, crestinii americani ar forma, daca ar fi constituiti intr-un bloc economic unic, a 5-a putere economica a lumii, dupa SUA (18 trilioane de dolari), Uniunea Europeana (16,2 trilioane de dolari), Zona Euro (11,5 trilioane de dolari) si China (10,8 trilioane de dolari). Ar fi inaintea Japoniei (4,1 trilioane de dolari), si aproximativ la fel de puternica economic cit Germania (3,3 trilioane de dolari) si Rusia (1,3 trilioane de dolari) impreuna.

 Ce factori intra in calcularea acestor cifre? In general, ei depind de cine face studiul. Studii de acest gen au mai fost facute si de alti economisti. Toti sunt de acord ca o cifra exacta a contributiei religiei la economia unei tari e foarte dificil de stabilit. Factorii care de obicei sunt luati in considerare sunt (1) exclusiv veniturile institutile religioase; (2) cifra de afaceri a institutiilor religioase, a firmelor si intreprinderilor infiintate de persoane religioase ori cu proprietari care se identifica ca fiind persoane religioase (de exemplu Walmart, HEB Grocery Stores, Forever 21, KFC, Whole Foods, Mariott, Alaska Airlines, Tyson Foods, Hobby Lobby ori Chick-fil-A); ori (3) valoarea economica a familiilor religioase, plus valoarea firmelor lor si a produselor pe care ele le produc. Nimeni nu pune la indoiala, insa, ca studiile de acest gen nu sunt nici pe departe perfecte. Sunt doar aproximative, cifrele exacte fiind imposibil de calculat.

 Studiul soților Grim contine multiple tabele explicative care discuta acesti factori. De exemplu, Tabelul 4 detaliaza cifrele de afeceri ale spitalelor crestine din America, cele catolice fiind in top, cu 108 de miliarde de dolari anual, urmate de cele baptiste, cu 16 miliarde de dolari, si spitalele altor denominatii religioase. Cifra de afaceri a spitalelor crestine mentionate in Tabelul 4 e estimata la $161 de miliarde de dolari. Tabelul 5 arata venitul anual al bisericilor americane – $83 de miliarde de dolari. La asta se adauga cifra de afaceri a sutelor de universitati si colegii crestine americane, a scolilor si liceelor  crestine private, etc. Iar Tabelul 12 da o lista a principalelor firme crestine americane, pe larg definite ca fiind “companies with religious roots”, adica companii fondate de persoane care explicit se identifica ca fiind crestine.

 Contribuția caritabilă a crestinilor americani

 Discutam nu doar valoare imensa a economiei crestine americane ci si contributile ei caritabile. Conform Studiului Grim, crestinii americani finanteaza 130.000 de programe de reabilitare a persoanelor dependente de alcool si droguri; 94.000 de programe de reabilitare a veteranilor de razboi si de sprijin a militarilor care se intorc de pe front si a familiilor lor; 26.000 de programe de prevenire a bolilor venerice, inclusiv SIDA, cit si de sprijin a persoanelor suferinde de boli transmisibile; 121.000 de programe de pregatire a somerilor pentru reintegrarea lor in piata muncii, inclusiv cursuri de specializare.

 In asamblu, firmele, intreprinderile si organizatiile religioase ale Americii creaza milioane de locuri de munca si pun painea pe masa la milioane de familii. Dar pe linga asta, anual crestinii americani cheltuie 13 miliarde de dolari ajutind oamenii din Lumea a Treia. Cum? Finantind orfelinate, clinici, ingrijind femeile insarcinate, echipe medicale, prevenirea avortului, scoli, misiuni caritabile, etc. Pentru a intelege magnitudinea acestei sume mentionam ca anual ONU cheltuie aproximativ 30 de miliarde de dolari la nivel mondial, adica aproximativ 4 dolari de persoana. Crestinii americani singuri contribuie aproape 2 dolari de persoana. Gratie lor, propaganda si programele antifamilie, antiviata, seculariste, anticrestine, antireligie, antitraditie si antiumane a legiunilor de angajati ai ONU este contracarata. Fara ei, practic vorbind, nu ar fi nimeni in lume care sa se opuna acestui tavalug distrugator de valori care a devenit ONU.

 Relevanța comentariului de astazi

 Relevanta comentariului de astazi e evidenta din mai multe puncte de vedere, inclusiv pentru noi, romanii. Ce fac crestinii americani fac si multi crestini din Romania. Contributia lor la economia si bunastarea morala a Romaniei este imensa, subapreciata, ignorata, neluata in seama, ba uneori chiar luata in deridere de elita intelectuala ori atee a Romaniei, dar mai ales a Uniunii Europene. Despre asta spunem mai multe mai jos.

 Ce-i face pe crestinii americani atit de vibranti din punct de vedere economic? Convingerile religioase. Traditia crestina ancorata in Sfintele Scripturi care indeamna crestinii sa munceasca cu harnicie, sa evite lenevia (“cine nu munceste nici sa nu manince” – cum zice Apostolul Pavel), sa fie cinstiti in afaceri, integri, sa nu insele, sa economisesca si sa investeasca, sa-si tina cuvintul dat, sa-si gandeasca bine prioritatile vietii, sa nu risipeasca, sa fie perseverenti, si sa cinsteasca pe Dumnezeu, Biserica si pe semeni din venitul lor. Au stiut totdeauna sa nu fie nepasatori fata de saraci ori fata de cei care din diverse motive nu au putut munci, ori au avut nevoie de ajutor sa se puna din nou pe picioare. Asta a fost pentru ei, cheia succesului.

 La fel si pentru europenii care au pus temeliile succesului eonomic european. Secularismul, insa, a subminat etica crestina a muncii, amagind oamenii ca bunastarea materiala se poate dobindi si fara munca, ori cu munca mai putina, ca munca nu e esentiala in dobindirea unui nivel de trai mai ridicat,  ori luind in deridere etica crestina a muncii. Secularismul a copiat, si inca imiteaza, perspectiva crestina a vietii economice. Daca in trecut institutiile religioase ajutau saracii, azi o face statul secular. Institutile religioase au fost primele care au fondat societati de ajutorare a saracilor, orfanilor, vaduvelor, universitati, scoli si spitale. Breslele si sindicatele au fost si ele fondate pe principii crestine. Astazi, insa, statul secular modern imita practica milenara a bisericilor, dar cu o aroganta de neimaginat si prin constrangere. Daca in trecut institutile religioase ajutau saracii din contributiile benevole ale celor instariti, statul secular o face astazi prin extorsiune legala, adica din taxele si impozitele obligatorii care tind sa creaca de la an la an.

 Comentariul de astazi e important si din perspectiva asaltului “minoritatilor sexuale” importiva crestinilor. Ele pretind sa cheltuie miliarde de dolari, ademenind astfel companiile sa le sprijine doleantele si obiectivele politice. Contributia asa numitei comunitati LGBT la economia globala e infima in comparatie cu cea a crestinilor. Si totusi, lor li se acorda mai multa atentie decit crestinilor harnici si responsabili care dau societatii mai mult decit primesc inapoi. Alarmant, in vara lui 2015, liderii miscarii homosexuale americane s-au strans la San Francisco pentru a strategiza urmatoarea faza a asaltului lor impotriva crestinilor si bisericilor. Unul din obiectivele enuntate cu acel prilej a fost eliminarea scutirii de taxe a organizatiilor non-profit religioase, cit si a bisericilor. Pina in prezent nici un politician nu i-a luat in serios, dar asta nu inseamna ca nu vor fi luati in serios in viitor.

 Si acum despre Romania

 In Romania exista o clasa de mijoc imensa, crestina, responsabila, cinstita, morala. Ea constituie o majoritate clara a natiunii romane. E formata din milioane de barbati si femei cu adinci convingeri religioase. Oameni care aduc pe lume copii. Investesc in ei si in educatia lor. Ii educa sa fie tematori de Dumnezeu, respectuosi fata de semeni, fata de Biserica, fata de autoritati. Ii invata sa devina cetateni responsabili ai tarii si sa devina viitorul de incredere al tarii. Acesti oameni au firme ori isi formeaza firme. Isi castiga painea cinstit. Isi platesc taxele. Nu insala la afaceri, muncesc din zori pina noaptea si cauta binele cetatii. Dar sunt instrainati si ambivalenti fata de politica si politicieni si nu se pot identifca valoric cu cei care le conduc tara. Sunt majoritatea silentioasa a tarii. Ignorati, subapreciati ori chiar desconsiderati. Neimplicati in viata politica a tarii.

 Contributia lor la economia Romaniei este imensa, dar nici cunoscuta, nici apreciata. Un studiu similar cu al Studiului Grim ar fi necesar si in Romania. E timpul ca aceste milioane de cetateni onesti si drepti sa fie apreciati pentru contributia lor. E timpul sa isi ceara locul la masa rotunda care decide soarta tarii. Sa-si facau auzita vocea. Sa devina stapini in tara lor.

 Crestinilor le spunem sa nu le fie rusine de identitatea lor crestina. Dimpotriva. E vremea sa-si ridice fruntea. Secularismul, politica secluarizanta a statului postmodern si structurile suprastatale ii batjocoresc si i-a batjocorit de mult timp. Le ignora contributia extrem de valoroasa la binele cetatii. Dar faptele lor stralucesc mai tare ca soarele la amiaza. Daca statul secular nu le recunoaste ori apreciaza, Dumnezeu le stie si le ia in seama. Crestinii sunt, chiar si in aceste vremuri grele, si in pofida lor, lumina lumii, o cetate tare asezata pe un munte inalt. Studiul Grim o dovedeste. Sunt nadejdea lumii in care traim. Poata, chiar, ultima ei speranta.

 AFR va recomanda: Va oferim un comentariu al Studiului Grim: https://www.washingtonpost.com/news/acts-of-faith/wp/2016/09/14/study-religion-contributes-more-to-the-u-s-economy-than-facebook-google-and-apple-combined/?postshare=81473877368525&tid=ss_tw

ANUNT – PATRUZECI DE ZILE PENTRU VIATA

 „Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut.” (Matei 25,40)

 Cluj-Napoca: cea mai mare mișcare pro-viață din lume se află la a treia ediție

 Misionarii vieții invadează Clujul, atenționează unul dintre mesajele colorate pe care trecătorii le pot citi astăzi, pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca. Prima zi de veghe pentru încetarea avorturilor a început, în fața Clinicii de Ginecologie I, cu 18 suflete unite în rugăciune și hotărâte să lupte pentru viață. Chiar înainte de ora deschiderii, tinerii au împânzit trotuarul cu mesaje pro-viață, pentru ca acțiunea lor să fie și mai vizibilă. Pancarte noi și-au făcut apariția dis-de-dimineață: „Femeile au nevoie de ajutor, nu de avort”, „Merit să lupți pentru mine”, „Paternitatea începe la concepție”. În zorii zilei, a fost rostită prima rugăciune, iar cele 480 de ore de veghe care se vor desfășura aici au început.

 Începând de azi, 28 septembrie, și până în data de 6 noiembrie, clujenii aparținând tuturor denominațiunilor creștine se vor ruga zi de zi, în acest loc, pentru încetarea avorturilor în orașul lor. Campania 40 de zile pentru viață se află deja la a treia ediție în Cluj-Napoca. Experiența primelor două ediții le-a dovedit cât de mare este puterea lui Dumnezeu: aceste campanii au reprezentat o ocazie excelentă de a sensibiliza publicul în legătură cu problema avortului și de a lua măsuri concrete pentru ajutorarea mamelor aflate în situații de criză de sarcină.

 Trei piloni stau la baza acestei mișcări pro-viață care, începând cu anul 2007, a dus la salvarea a peste 11.700 de suflete: postul și rugăciunea, veghea pașnică și mobilizarea comunității. Prezența fizică a creștinilor în stradă, în orele de veghe, este o mărturie puternică și un prilej de evanghelizare. Prin semnarea unei declarații de pace, ei se obligă să acționeze în orice circumstanțe ca adevărați ambasadori ai lui Cristos, iar prin mesajele pe care le promovează, ei devin misionari ai vieții și ai adevărului.

 Voluntarii campaniei luptă pentru ca demnitatea vieții să fie respectată, din momentul concepției și până în momentul morții naturale. Dar, mai mult decât atât, prezența lor în stradă transmite un mesaj de speranță: femeile însărcinate pot beneficia de ajutor. Există, astfel, moduri concrete în care clujenii se angajează să ajute mamele aflate în criză de sarcină, iar această nouă ediție a campaniei vrea să încurajeze cât mai multe comunități creștine să își deschidă porțile și inimile pentru a ajuta aceste mame. Avortul nu este o soluție, iar sarcina nu este niciodată o rușine, fiindcă fiecare viață este un dar de la Dumnezeu, un dar unic și irepetabil. Creștinii clujeni stau în stradă zilnic pentru a apăra acest adevăr. Li se alătură alte 363 de orașe din lume și 3 orașe din România – București, Gherla și Năsăud – în lupta pentru viață. Cei care se află în alte zone ale țării sunt invitați să li se alăture în post și rugăciune, pentru aceste zile de pocăință și har.

SITUL AFR ANTIPORNOGRAFIE

 Va invitam sa continuati sa vizitati situl antipornografie AFR www.PornografiaRaneste.ro in numar cit mai mare. Va invitam deasemenea sa deveniti prietenii nostri pe site. De cind a fost lansat, pe site am postat zeci de articole, studii, materiale video si marturii. Situl a fost facut de dl Alexandru Dragoman (AFR Constanta). Ii multumim.

SITUL AFR ANTIPROSTITUTIE

 Postam materiale si pe situl AFR antiprostitutie http://www.antiprostitutie.ro/category/stiri/. Va rugam sa-l vizitati. Situl e administrat de dl Sorin Balajel, voluntar AFR. Ii multumim.

VRETI SA FITI INFORMATI?

 Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro

FACETI-NE CUNOSCUTI!

 Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

 Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

 Alianta Familiilor din Romania

http://www.alianta-familiilor.ro   

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.