Responsabilitatea tinerilor logodiți

inainteDA

by Sergiu Filat

Tinerii logodiți și-au dat promisiunea că aparțin unul altuia și că, în curăția inimii și a trupului, așteaptă ziua nunții pentru a se dărui unul altuia.

Perechea logodită are responsabilitatea de a se comporta cuviincios până la căsătorie, fără să dea prilej nimănui de a-i vorbi de rău și defaima numele de creștin. Sfânta Scriptură ne spune specific cum trebuie să se comporte tinerii logodiți până la căsătorie.

Nu atinge

Apostolul Pavel îndeamnă pe cei necăsătoriți “să nu se atingă de femeie” (1 Cor.7:1). Cuvântul “a atinge” se referă la o manipulare ce exercită o influență cu scopul aprinderii dorințelor sexuale. Atingerea se referă la modul cum vorbim, ne comportăm, privim sau acționăm față de o persoană de sex opus. Perioada de după logodnă până la căsătorie poate dura fie mai puțin sau mai mult timp și aceasta depinde de circumstanțele și deciziile celor logodiți, de aceea cei logodiți trebuie să fie cu mare atenție să nu aprindă focul sexual înainte de timp. Atingerile, săruturile, îmbrățișările intense, șezutul în brațe unul la celălalt etc. sunt periculoase și nepermise în această perioadă de așteptare.

Petrece timp în grup

Tinerii logodiți au tot mai mult tendința să se refugieze într-un loc mai izolat, doar ei în doi, dar tocmai căsătoria este pentru acesta, dar nu timpul de după logodnă. Tinerii sunt încurajați să petreacă timp în grup împreună cu prietenii lor pentru a zidi relații, a sluji Domnul Isus și a împlini nevoile celor din Biserica Domnului Isus. Izolarea în doi înainte de căsătorie știrbește din farmecul intimității de după.

Nu relații sexuale

În perioada logodnei tinerii se vor abține de a avea relații sexuale și de a se comporta de parcă ar fi soț și soție. Infidelitatea sau relația sexuală dintre logodnici este privită ca și adulter și condamnată înaintea lui Dumnezeu.

Dacă o fată fecioară este logodită, și o întîlnește un om în cetate și se culcă cu ea, să-i aduceți pe amîndoi la poarta cetății, să-i ucideți cu pietre, și să moară amîndoi: fata, pentrucă n-a țipat în cetate, și omul, pentru că a necinstit pe nevasta aproapelui său. Să curăți astfel răul din mijlocul tău.” (Deuteronom 22:23-24)

Actul unirii în căsătorie se va consuma la vremea hotărâtă și liber consimțită (împreună cu părinții lor, pentru a putea primi binecuvântarea lui Dumnezeu):

De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup. (Efeseni 5:31)

Nu da prilej să te vorbească de rău

Apostolul Pavel îndeamnă pe Tit să fie exemplu pentru tineri în cumpătate, fapte bune, în toate privințele.

Sfătuiește de asemenea pe tineri să fie cumpătați, și dă-te pe tine însuți pildă de fapte bune, în toate privințele. Iar în învățătură, dă dovadă de curăție, de vrednicie, de vorbire sănătoasă și fără cusur, ca protivnicul să rămînă de rușine, și să nu poată să spună nimic rău de noi. (Tit 2:6-8)

Din moment ce tinerii sunt înclinați să fie pripiți și necontrolați într-un comportament, nevoia lor cea mai mare este de a fi cumpătați, de a cultiva un echilibru și autoconstrângere în viața de zi cu zi. Aceasta este calitatea de care tinerii au cel mai mult nevoie.

Continue Reading Moldova creștină

___________________________________________________________

  • Va jur, fiice ale Ierusalimului, pe caprioarele si cerboaicele de pe camp: nu starniti, nu treziti dragostea pana nu vine ea! – (Cint.2:7)
  • Va jur, fiice ale Ierusalimului, pe caprioarele si cerboaicele de pe camp: nu starniti, nu treziti dragostea pana nu vine ea. – (Cint.3:5)
  • Va rog fierbinte, fiice ale Ierusalimului: nu starniti, nu treziti dragostea pana nu vine ea. – (Cint.8:4)
  • ci imbracati-va in Domnul Isus Hristos si nu purtati grija de firea pamanteasca, pentru ca sa-i treziti poftele. (Rom.13:14)

____________________________________________________________

Mă numesc Sergiu Filat, sunt pastor în cadrul bisericii “Bunavestirea” și “Cuvântul Adevărului”, sunt căsătorit și împreună cu soția avem doi copii. Împreună slujim pe Domnul în Moldova și dincolo de hotarele ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.